torstai 29. maaliskuuta 2012

Päivän aksat


Aamummalla käytiin taas hyppelemässä Sporttiksella Vappu Alatalon valvovien silmien alla. Alkulämppinä tehtiin perussarjaa siksakkina (6 hyppyä, välit 5 ft, rimat 20 cm) ja kasvavaa sarjaa (5 ft ylöspäin) vuorotellen. Otettiin liikehäiriöt mukaan eli ensin kävelin, sitten hölkkäsin ja lopulta juoksin vierellä. Annoin koiralle lähtövapautuksen ollessani eri kohdissa. Lisäksi tehtiiin aloitusta takaakierrolla. RINNA otti enempi häiriötä vierellä juoksemisesta kuin vedätyksestä. SARA nyt ei ota liikkeestä häiriöitä.


Seuraavaksi tehtiin alla olevalla sarjalla taipumista eri suuntiin. Alkuun RINNA meinasi rykäistä rumasti aloituksen okserin. Työstettiin sitä yksistään ja sen jälkeen Rin suoritti sen kauniisti. Taipumisetkin sujui. Aluksi SARALLA sujui aloitus hyvin. Sitten se joutui keskittymään taipumisiin niin paljon, että väsyi ja aloituksessa alkoi tanner tömisemään.Lopuksi koirat suoritettiin vauhtikokoomisella. Kummaltakin se sujui. 


RINNA sai kehuja jälleen kyvystään hallita kroppaansa. Kropan hallinta Rinnalla on loistavaa, se mieli ei vaan pysy vielä kropan mukana. Kroppansa puolesta se kykenee vaikka mihin. Tällä kertaa nähtiin, että se on niitä harvoja koiria, jota pystyy laukastakin kokoamaan itsensä lyhyeen hyppyyn. Mä taas sain noottia siitä, että ohjaus laiskistuu hyppytekniikkatreeneissä. Ohjaapa kunnolla! Läksyksi saatiin samoja juttuja.


---


Illemmalla oli SARAN aksatreenit. Ratana oli lyhennelmä Anne Saviojan jostain kolmosten radasta. Näytti helpolta, mutta siinä olikin pari vaikeutta yllärinä.Toka hyppy oli Saralle vaikea. Se kiinnitti varmaankin huomionsa jo A-esteeseen. Ekalla kertaa tippui rimakin, mutta toisojen jälkeen koira rentoutui parempaan hyppyyn. Esteillä 3.-6. oli parasta tehdä persjättö A:n jälkeen ja sen jälkeen ohjata hypyt ja putkeen vasemmalla kädellä. Piti pitää vain koira hanskassa A:ta ohittaessa. Valssilla ohjatessa ajauduin helposti koiran linjalle putken suulla. Avokeppikulma sujui Saralta. Kokeilin ohjata keppien molemmilta puolilta. Molemmat sujui eikä tiukka takaaleikkaus häirinnyt koiraa. Esteillä 12.- 14. oli eniten hiottavaa. Ensin liikuin itse A:n ja keppien välistä. Tämä oli huono, sillä törmättiin helposti koiran kanssa sen tullessa ulos putkesta. Parempi oli mennä itse kuvan alapuolelta ja vekata ennen hyppyä ja hypyllä tehdä takaaleikkaus, jolloin koira sai suoran linjan seuraaville hypyille.


Kontaktiesteistä A ja puomi oli hyviä. Niillä vedätin. Keinu oli hidas. Sara pysähtyi nyt liian aikaisin ja joudutun odottamaan, että se tarjoaa oikeaa asentoa. Pitää miettiä miten haluaisin koiran tekevän keinun. Nykytilanne saattaisi olla nopein, jos vaan vapauttaisin sen heti, mutta riskinä on, että koira pysähtyy jo ennen kontaktialuetta. Ja toisalta Saralle on aina parempi, jos on selvät kriteeerit sille mitä siltä halutaan.


Tokoteltiin myös vähän. Seuruuta tehtiin paljon askelsiirtymiä ja käännöksia. Sarppa oli ihan super eikä edes äännellyt, vaikka aksatreenit aiheuttaa muutenkin lisääntynyttä ääntelyä. Kaukojakin tehtiin. Alkuun vaihdot oli tahmeita. Koiran ja minun välissä oli liikaa häiriöitä eikä Sara nähnyt käsimerkkejä kunnolla. Ilman häiriöitä sujui paremmin. S-i-vaihdossa koira tuli kertaalleen eteenpäin, muut se teki oikein.

Mites ne keppi-ilmaisut?


RINNAN keppi-ilmaisuja piti vahvistaa talven aikana. Noh, aloitettiin tänään. Alku näytti lupaavalta, koira tarjosi maahanmenoa keppi etutassujen välissä. Sitten se jostain syystä alkoi tarjoamaan kaikkea muuta ja jouduin antamaan apuja ennen kuin onnistui. Tarvii nyt paljon vahvistaa oikeaa toimintaa ja sitten tehdä treeniä eri paikoissa ja häiriöissä. Rinnalle jäljestäminen on niin palkitsevaa, ettei se keppejä jäljellä huomaa.


Olohuonetreeneistä ei tule juuri koskaan kirjoitettua. Rinna on treenaillut nyt keppi-ilmaisujen lisäksi viime aikoina paljolti kaukoja, niissä vaan pelkkää tekniikkaa. Merkkikin on ollut treenissä. Nyt Rin tarjoaa hyvin kohtisuoraa asentoa merkillä. Pitää vaan vielä paljon vahvistaa tätä, että koira malttaa tehdä merkin kunnolla myös ruudun ja kapuloiden kanssa. Tunnarikapulaa koira on pidellyt ja nostellut. Kokonaisena liikkeenä tunnaria tehdessä koira pureksii kapulaa, mutta pitoja pelkästään tehdessä ote on hyvä. Vahvistetaan sitä kuitenkin vaan lisää. Luoksetulon loppuosia on myöskin tehty ja niitä pitää tehdä vielä lisääkin. Ja onhan Rimppa oppinut myös jalkojen välistä pujottelunkin :)


SARAN kanssa hain TOKO valmennusrenkaaseen. Nyt olohuonetokoilutkin on tehty näyttökoetta silmällä pitäen. Eli paljon hiontaa vaan kaikkeen ja sitten vielä vähän lisää hiontaa. Tänä vuonna moninkertainen määrä koirakoita havittelee muutamaa vapautuvaa paikkaa. Pitää siis olla pätevä.

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Kieputusta


RINNAN treenirata:


  Rimat 45 cm.


Kutsuin koiran mukaan toisen esteen takaa ja jarrutuspalkkaus siinä. Sitten ihmisnuolella koiran vienti eteenpäin. Tätä jouduttiin työstämään eniten. Kutosella niistolla kääntö takaisin putkeen. Kasille lähetys takaakierrolla ja siinä niisto + persjättö. Tässä tarkkana ohjaavan käden kanssa, ei vastakättä! Sitten vekkaamalla parempi linja seuraaville esteille. Yhdellätoista toimi parhaiten viskileikkaus. Kaikki ei tokikaan toiminut kuten pitää vaan olin väärässä paikassa väärään aikaan tai tein jotain muuta väärää. Sitten kun sain ajoituksen kohdilleen, niin sujuipa paremmin. Rimoja lenteli jokunen. Näissä syy oli minussa. Toki Rinnakin saisi jossain vaiheessa ottaa vastuu rimojen pysymisestä tein minä mitä tahansa. Vielä se ei osaa. Ja välillä se koitti varastaa lähdöissä. Sen se saisi osata jo. Eikä koira pysynyt maassa vaan koitti nousta omin luvin. Senkin se saisi osata jo. Oli kuitenkin mukavat treenit kaiken kaikkiaan, osaan ohjata Rimppaa jo luontevammin :)


Video kertoo kaiken.


Lisäksi tehtiin kepeillä takaaleikkauksia ja persjättöjä. Kepeissa oli siellä tällä verkkoa. Takaaleikkaukset onnistui hyvin, jopa tiukatkin kunhan vain annoin koiran mennä ensin toiseen-kolmanteen väliin. Persjätöissäkään ei ollut ongelmaa.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Päivän treenit


Päivän ekat treenit oli Jouni Vainion kanssa. Käytiin läpi SARAN eilisissä kisoissa tulleita asioita.A:n jälkeen valssilla vienti seuraavalle hypylle. Niisto ja persjättö siinä ja sitten kaksinkäsin vienti oikeaan putkipäähän samalla koko ajan koiraan katsoen. Tää toimi hyvin, edelleen voisin enemmän käyttää katseella ohjaamista! Putkesta haku ja linjaus seuraavalle hypylle. Sitten valssaus muurin ja seuraavan hypyn välissä. Ensin tein ihan itse. Valssasin liian myöhään ja jäin muurin ja sitä seuraavan hypyn väliin peittäen koiralta näkyvyyden hypylle... Putken jälkeiselle hypylle selkeä ohjaus, muttei koiraa tarvii sinne saatella. Näin saa etumatkaa ja ehtiin valssaamaan kauemmas. Siinä vaiheessa, kun koira keventää ponnistaakseen muurille pitää olla jo käsi ylhäällä koiraa vastassa muurin toisella puolen, rintamasuunta kohti seuraavaa estettä. Saatiin tällä useita metrejä koiran linjoista pois!


Työstettiin myös A:ta yksistään. Saralle pitää vielä vahvistaa sitä mitä siltä halutaan. Kunnolla positiivista kannustusta ja kunnon leikkiä palkaksi. Saatiin jo useita hyviä toistoja tällä. Mulle myös lisää luottoa koiraan. Jään turhaan odottelemaan koiraa ja hidastan omaa vauhtiani (käännyn vieläpä rintamasuunta koiraa kohden!), mikä entisestään hidastaa Saraa.


---


Seuraavaksi oli Laura Uuksulaisen agikoulutus RINNAN kanssa.


  Rimat 35-40 cm.


Ensialkuun tehtiin kolmen hypyn suoralla ja suoran jälkeisellä mutkaputkella twistejä. Oli vähän vaikeaa, mutta kaikki oli kiinni vaan mun ajoituksesta ja saatiin lopulta sujumaan koko sarja.


Sitten tehtiin kuvan rataa, teemana edelleen jarruttelut ja koiran korvien löytäminen. Onhan se jo paremmalla mallilla kuin viimeksi Lauran koulutuksessa, mutta vielä se voisi olla paremmin kuulolla. Lisäksi mun pitäisi pitää enemmän kuria koiralla, mutta eihän nyt pikku-Pimppaa voi kieltää... Ei vaan, muuten osaan puuttua Rinnan pelleilyyn, mutta agissa en vaan osaa piirtää rajoja koiralle. Tarvii pohtia asiaa.


Mutta radalla siis kutsuin koiran kakkosesteen takaa ja tein siihen niiston. Tää vaati eniten treeniä. Koiran piti jarruttaa ennen hyppyä. Jarrut toimi, mutta sen jälkeinen haltuunotto ja hallussapito oli haasteellista. Sama homma oli kutoshypyllä. Siinä myös niisto ja hallitusti vienti seiskalle.


Kierrokset siis nousi välillä liian korkeiksi. Se näkyi nelosen rimana, joka lenteli herkästi. Ehkä jossain vaiheessa joudun puuttumaan rimojen tiputteluun, mutta nyt toistaiseksi keskitytään pitämään ne kierrokset kurissa ja saamaan koira tekemään yhteistyötä minun kanssa.


---


Sitten vielä käytiin tokoilemassa HSKP:n vapaavuorolla. SARALLE ensin hyppynoutoa eri kulmista. Kapulan ollessa esteen linjassa esteen oikella puolen koira teki oma-aloitteisesti myös paluuhypyn. Vasen puoli oli vaikeampi, mutta sekin saatiin sujumaan jopa niin, että kapula oli estelinjan etupuolella. Sitten vielä pitkä seuruu paljoine käänöksineen eikä koirasta päässyt ääntäkään :)


RINNAN teki tasamaanoutoa. Alkuun vein kapulan ja sitten otin heitonkin kanssa. Vaadin koiralta katsekontaktia ennen kuin se sai luvan noutoon. Se alkoi sitä jo itsekin tarjoamaan :) Kapulan nostot oli hyviä, ei ollut yhtään saalistamista mukana. Vauhti oli hyvä molempiin suuntiin, toki suurimmassa osassa palkkasin vauhdista. Luovutusasento vaatii vielä hiontaa sekä myös edestä sivulle siirtyminen. Luoksetulossa tehtiin lähinnä pysäytyksiä. Pysähtyihän se, mutta olisi se voinut pysähtyä terävämminkin. Tarvii treenaa sitä. Sivulletuloon otin avut, ettei koira päässyt pomppaamaan. Sitäkin pitää treenata. Seuruussa Rinna ei tehnyt ensin kunnolla töitä. Palkkana oli namit. Pidin pienen tuumaustauon. Annoin sitten koiran padota ja vaihdoin lelupalkkaan. Nyt Rinna teki tosi hyvällä draivilla töitä, eikä edes etuillut!

lauantai 24. maaliskuuta 2012

Se oli siinä!


SARAN kanssa käytiin pitkästä aikaa agikisaamassa. Viime kisoista on puoli vuotta aikaa. Kisattiin BAT:n kisoissa Ojangon Vuokkoset-hallissa. Tuomarina oli Pertti Siimes.Ekalla radalla tein virheitä minkä kerkesin. Parasta oli kuitenkin se, että sain koottua itseni suht nopeasti eikä virheet vaikuttaneet seuraaviin kohtiin. Eka suurempi virhe tuli muurilla, jossa valssasin liian pitkälle ja koira tuli esteen ohi ja hyppäsi sitten muurin väärään suuntaan. HYL siis siitä. A:n jälkeen meinasin tehdä persjätön, mutta sitten muistinkin, että piti tehdä vekkaus :p Hyvää häiriötä kontaktilla odottavalla koiralla, Sara pysyi. Puomille mennessä mun rintamasuunta työnsi koiraa putkea kohden ja sinnehän se meni. Puomin jälkeen tein taas persjätön, edelleen liian tiukasti.Teen kontaktien jälkeiset persjätöt helposti liian tiukasti, tarttis pitää linjaa paremmin. Lisäksi pitää muistaa se katseen suunnan vaikutus koiraan! Kontaktit oli kaikki hitaita. Nopeutta pitää edelleen työstää ja myös ylläpitää. Paljon siis virheitä ja paljon on edelleen sekä minun että koiran tekniikassa työstämistä. Hyvä fiilis jäi kuitenkin radasta.


Video.Toisella radalla ajauduin valssilla vain eri puolelle kuin piti ennen keppejä ja tässä kolahti rima, ei kuitenkaan tippunut. Kepeille mennessä sain itseni jälleen oikeaan paikkaan. Valssailuissa oli tälläkin kertaa muutenkin ajoitus ja paikka pielessä. Se meinasi kostautua 14. hypyllä, jossa rima myöskin kolahti. Kontakteilla sama homma kuin ykkösradallakin eli hidasta on. Ei mikään paras rata, mutta nolla mikä nolla ja vielä voittolla! Eli tuloksena -8,59 (etenemä 3,98 m/s), sijoitus 1./28., SERT ja siirto kolmosiin.


Video.


Jouni oli paikalla katsomassa. Oli hyvä päästä miettimään kunnolla eri linjoja, ajoituksia ja ohjauskuvioita ennen radalla menoa. Oli hienoa myös saada suora analyysi heti radan jälkeen. Kiitos!

torstai 22. maaliskuuta 2012

Voi väsymys...


SARAN treenirata:Mulla on univajetta ja se vaikutti ohjaukseen. En vain saanut kroppaa toimimaan kuten pää halusi :p


Alussa kannatti mennä putken loppupäähän asti kutsumaan koiraa. Sieltä ei tullut kiire lähettää koiraa takaakiertoon. Kutosesteellä kokeilin sekä pakkovalssia että saksalaista. En tiedä kumpi oli parempi, saksalainen on ainakin vieraampi ohjauskuvio. Takaakierto kasille ei meinannut onnistua lainkaan. Koira meni joko putkeen tai varoin putkea niin paljon ettei koira tehnyt estettä kiertämällä vaan hyppäsi suoraan. Lopulta haltuunotolla ja kaksinkäsin takaakierrolle ohjaten hyppy onnistui oikein. Kasilla en ehtinyt mukaan saksalaiseen, joten kierrätin koiran siivekkeen ympäri. Mulle helpompi, mutta koiralle olisi ollut saksalaisittain parempi.


Ysilletoista taas saksalainen ei sopinut, sillä se linjasi koiran väärään suuntaan. Ajoitus tällä hypyllä oli vaikeaa. Piti ehtiä koiran alta pois ja sitten odottaa hetki ennen vedätystä. Väärä ajoitus tipautti riman. Vaikeaa oli, mutta saatiin sekin lopulta sujumaan.


Video.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Fyssarikäynti


Molemmat koirat kävi Aistissa Petra Snellman-Niemenpalon käsittelyssä.


RINNALLA oli odotetustikin selässä jumia. Koiraa jumpatessa olen huomannut puolieroja ja sama näkyi myös viime agitreeneissä. Selkä olikin mutkalla. Istuessa ja maatessa selkä oli suorassa, mutta seistessä se oli lapojen kohdalta vinossa vasemmalle ja taempaa ennen lonkkia vinossa oikealle. Pitkät selkälihakset oli aika kireänä. Vasemmalla puolen tukkoisuutta oli eniten lapojen kohdalla, oikealla sitä oli taempana.


Nyt pariin viikkoon ei agilityssä maksikorkeuksia eikä A-estettä. Ei myöskään riehumalenkkejä muiden koirien kanssa (tai vähintäänkin hyvät lämmittelyt ja jäähdyttelyt ennen ja jälkeen). Paljon nyt vaan ravilenkkejä. Jumppiin ei saatu nyt uusia ohjeita vaan jatketaan samoilla ohjeilla. Nyt parin viikon ajaksi niihinkin vähemmän toistoja per kerta. Seuraava käsittelykerta varattiin parin viikon päähän.


SARA oli jälleen hyvässä kunnossa. Vain pikkujumitus keskiselässä oikealla puolella. Ei muuta.

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Pimppaa videolla


RINNAN aksassa oli peruskiva rata, jossa tarvitsi vain pariin kertaan takaaleikata.Tehtiin rataa muutamassa osassa välillä palkaten ettei kierrokset päässeet nousemaan liian korkealle. Eli pakkosyöttö ennen A:ta ja kasiputkesta ulostullessa. Välillä kierrokset nousi kuitenkin liian korkealle, hyppytekniikka huononi ja rimoja lenteli eikä A:lla kuunneltu. Pääasiassa kuitenkin koiran mieli pysyi kasassa. Nykyään tilanne alkaa olla enemmän tätä :) Rinna myös nykyään seuraa ohjaustakin enemmän eikä vain rallattele menemään.


Takaaleikkaukset sujui paremmin koiran kääntyessä vasemmalle, oikeaa suuntaa jouduttiin työstämään. Rinnalla on tällä hetkellä kropassa toispuoleisuutta. Tarvii ottaa keskiviikon fyssarilla se puheeksi.


Video.


Lopuksi tehtiin vielä A:lla sivuttaisirtoamista. Kepeillä vähennettiin verkkoja. Nyt saatiin toiselta puolen verkot melkein kokonaan pois.

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Tokotunnilla


RINNAN HSKP:n tokoissa aloitettiin kertaamalla zetan eri osia. Jäävänä osana oli vain seisominen. Eli treenattiin erikseen nopeaa seisahtumista, seisonnassa oloa ja siitä seuraamaan lähtemistä sekä seuruussa käännöstä vasempaan. Kertauksen jälkeen yhdistettiin ne. Zetasta tehtiin vain kaksi sakaraa ja molemmissa oli seisominen. Tässä zetassa oli myös ekalla suoralla häiriönä hyppyeste, jonka viereen koira pysäytettiin. Koiraa kierrettäessä piti kiertää samalla myös hyppyestekin. Kävelin ihan liioitellun hitaasti, että sain koiran pysymään oikeassa kohtaa seuruussa. Muuten homma sujui koiran osalta mainiosti, se ei edes kyttäillyt estettä vaan piti kontaktin minuun. Mä en vaan osannut. Tein täyskäännökset jo ennen liikkurin lupaa ja kiersin merkin väärältä puolen käännöksessä...


Seuraavana tehtiin muutaman minuutin paikallaanmakuu. Olin piilossa verhon takana ja näin kaiken. Rinna suoritti makuun täydellisesti. Se myös meni maahan ja nousi perusasentoon omillä käskyillään. Pirkon kanssa katsastettiin sitten murheenkryyniä eli seuraamista. Kerroin ensin ongelmista. Eli koira edelleen edistää ja lisäksi pää on rumassa asennossa seuruussa. Noh, tehtiimpä pidempi käskytetty seuruu, joka olikin hyvä! Paikka pysyi, kontakti pysyi ja pääkin oli hyvässä asennossa. Alkuun tehtiin pitkä pätkä hidasta seuruuta, siinä pysähdyksiä, normaaleja ja täyskäännöksiä vasempaan. Sitten normaaliin käytiin siirtyminen eikä koira edelleenkään edistänyt. Luulen, että jätän sittenkin hihnapakotteen käyttämättä, sillä pelkään etten osaa käyttää sitä oikein. Mennään näillä vanhoilla varmoilla keinoilla.


Sitten tehtiin pareittain luoksetuloa, hyppyä ja liikkeestä maahanmenoa. Toinen toimi vuorolllansa liikkurina. Rinnan luoksetulo oli hieno lukuunottamassa pomppua sivulletulossa. Hypyssä palkkailin koiraa ensin kontaktista minuun eikä hyppyyn. Ekalla käskyllä se ei sitten hypännytkään. Toisella hyppäsi, mutta hyppäsikin sitten useamman kertaa... Kertailtiin hyppyä osissa ja saatiin sitten sujumaan kokonaisena liikkeenäkin. Tässäkin koira tuli pompun kautta perusasentoon. Eli uusi ongelma on luotu... Liikkeestä maahanmeno sujui hyvin, mutta tässäkin kävelin liioitellun hitaasti. Otin lopuksi vielä kaukoja. Avon kaket sujui hyvin. Muita vaihtoja otettiin lähempää. Nyt oli liikaa sähellystä koiralla näissä mukana.


Tunnin päätteeksi otin vielä SARANKIN treenaamaan. Ensin seuraamista, jossa koira äännähti muutaman kerran lyhyesti. Aika hyvin siis, kun ottaa huomioon, että koira oli tunnin verran keräillyt kierroksia häkissä hallin seinustalla ja otin sen vielä ihan kylmiltään seuraamaan. Tehtiiin myös liikkeestä seisomista ja siinä keskityttiiin suoraan asentoon. Palkka oikealla sai koiraa suoritumaan (Sara vinoutuu vasemmalle). Jatketaan näin. Otin yhden liikkeestä istumisen sekaan. Soli hyvä. Lopuksi vielä perusasentoontuloa palkan ollessa joko oikealla tai vasemmalla puolen. Sen ollessa vasemmalla ei ollut mitään ongelmaa, mutta palkan ollessa oikealla oli koirakin herkästi oikeaan vinossa. Näitä lisää.

torstai 15. maaliskuuta 2012

Torstai-agia


SARAN treenirata:Alussa kutsuin koiran mukaan liikkeelläollessani ja valssasin estääkseni putkeen menon. Hyvin koira etsiytyi A:lle. Kolmoselle ennakoiva valssi ja ohjaus kepeille. Kepit löytyi hyvin, mutta esteiden väliin tuli kaarretta. Toisaalta tiukempi kääntyminen hidastaisi taas vauhtia. Kumpi parempi, en tiedä. Kepeille Sara jatkoi pujotteluaan hyvin minun jättäytyessä taaksekin, vaati vaan kannustuksen. Kutosella lähetin koiran takaakiertoon ja tein persjätön ennen A:ta. Tämä toimi paremmin kuin valssaaminen. Kaikista vaikeinta oli 8./17. hypyllä, jossa vaarana oli putki-imu. Tähän toimi hyvin jaakotus. Se piti ajoittaa niin, etten kääntynyt ennen kuin koira oli ponnistanut. Muuten koira kääntyi jo ennen hyppyä.


Yhdellätoista olisi ollut myöskin tiukentantamisen varaa. Putkesta kepeillemenoon kokeilin ohjata tiukasti takaaleikaten kepeillä. Kokeilin myöskin Koiran lähettämistä avokulmaan, jolloin vaihdoin puolta persjätöllä keppien jälkeen. (Tässä olisi ollut hyvä paikka treenata myös poispäinkääntöä!) Molemmat toimi ja molemmissa oli oltava tarkkana oman liikkeen ajoituksesta. Putkijarru toimi kaiketi ihan hyvin. Viideltätoista A:lle ohjasin tällä kertaa valssaten. Se kävi tähän. Loppurata oli taas tuttua.


A:n alastulot oli ihan ookoot kakkosen suuntaan mennessä. Toiseen suuntaan alastulot oli hitaita. Varmaankin oma liikkeeni hidastui liikaa... Edelleen treenattaa siis A:lla riittää.


RINNAKIN oli mukana. Rimppasen kanssa tehtiin puomia ja keinua. Molemmat meni ookoosti. Kummassakaan koira ei kestä vielä minun paikoilleen jäämistä alkuun. Silloin koira hidastelee puomilla ja keinulla kääntyy empäri :p

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Pikkujuttuja


Käytiin aamusta hallilla.Alkulämmittelyt tehtiin set pointilla samaan tapaan kuin Vapun tunnillakin eli otin häiriöt mukaan. Sitten radasta osia ja lopulta kokonaisena molempiin suuntiin. Ohjasin myös leijeröiden putken yli (ja toisella puolen keppien yli). RINNALLA oli taas vähän liian kiire ja kokoomasarjan perushyppyjä se niputteli. Taipuminen sujui hyvin. SARA otti taas väliaskeleita kokoomasarjalla. Kertaalleen se teki siististi yhdellä välihypyllä suuremmatkin välit. En vaan saanut sitä toistamaan tätä. Taipuminen oli koiralla ensin hapuilevaa, mutta parani sitten toistojen myötä.


RINNA teki myös keppejä. Vähentelin taas verkkoja. Sain helposti kaksi ekaa verkon palaa alusta pois. Otin vielä kolmannenkin ja myös muissakin kohdissa oli välejä. Jätettiin siihen, kun meni niin hyvin :) Eli nyt sisäänmenopuolelta oli kaksi verkkoa pois ja toiselta puolen yksi alusta.


Molemmat teki lopuksi vielä A:ta. Sitä ennen oli putki lyhyenä. Nyt SARANKIN ylösmenot näytti hyviltä! Keskityttiin Saran kanssa kuitenkin enemmän alastuloihin. Ensin naksuttelin sille 2on2offia, sitten leikittiin lelulla kontaktilla. Lopulta tehtiin A:ta kokonaisena ja alastulot oli nopeampia! Tarvii vielä toki vahvistaa näitä. RINNANKIN kanssa keskityttiin alastuloihin, 2on2offiin pysähtymiseen. Kiusasin koiraa juoksemalla täysiä lelua heilutellen koiran ohi sen tullessa alastulolle ja ekalla koira juoksikin alastulon läpi. Se tiesi virheensä eikä enää mennyt lankaan, vaikka kuinka yritin.

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Pimppa aksaa


RIMPPA-PIMPAN kanssa aksaaminen oli taas varsin vallatonta. Ohjelmassa oli tällä kertaa "kisat", mutta Rinnan kanssa en kuitenkaan rataa suorittanut kisamaisesti vaan palkkailin siellä täällä ettei kierrokset pääse tappiin asti.Alussa kutsuin koiran kolmosen takaa ja nelosen takaakierron jälkeen palkkasin sen. Vitoselle viedessä en ollut ihan kartalla ja koira ehti hypätä hypyn väärään suuntaan. Vitoselle oli tarkoisus viedä valssilla. Seiskan takaakierron jälkeen taas palkkaus. Sitten hypyt kasi ja ysi ja putkeen vienti valssilla. Yhdentoista ja kahdentoista sekä kolmentoista ja putken välillä taas valssit. Ekalla kierroksella kokeilin keretä ohjaamaan koiraa takaakiertoon viidelletoista kuvan yläpuolelta. No en ehtinyt. Ennen A:ta palkkaus ja A:lle se pakka sitten hajosi. Rinna ei pysähtynyt alastulolle vaan loikkasi sen yli ja juoksi putkeen. Se ei kuunnellut huutoa vaan juoksi rallatellen toiseenkin putkeen. Pysäytin koiran ottamalla niskasta kiinni, johon Rin ärähti. Käskin koiran maahan ja kävelytin sen pois radalta. Argh.


Toisella kierroksella mun kädet heilui jostain syystä ylösalas valssatessa ja rimojahan tuli alas :/ Lopuksi hiottiinkin mun valsseja. Toisen kierroksen A:lla pysäytin koiran ennen estettä ja menin vastaanottamaan sitä toiselle puolelle. Johan pysähtyi. Yritin siitä ohjata muurille, mutta Rinna juoksi putkeen. Tehtiin sitten pelkkä muuri, mutta sen jälkeen koira oli taas putkessa :p

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Tokotusta


Tänään käytiin tokoilemassakin HSKP:n vapaavuorolla. RINNA aloitti ruudulla. Ruutu oli valmiiksi rakennettu vierailla merkeillä (puna-keltaiset merkit + punainen nauha). Rinna haki hyvin ruudun vihjeestä katseellaan. Palkkasin nameilla maahan ennen kuin annoin ruutukäskyä. Eipä äännellyt :) Ruudussa koira jäi eteen, toisella käskyllä se korjasi oikeaan kohtaan. Toisella yrityksellä sama homma. Tein sitten näyttöruudun ja sen jälkeen koira hakeutui aina kerrasta oikealle kohtaa. Tein vielä ruudun kokonaisena liikkeenä. Hyvin sujui. Sitten tehtiin merkkiä. Ensin eeveeälmäisesti ruudun ollessa oikealla puolen. Rinna kyttäili edelleen ruutua, mutta meni kuitenkin merkille, ei tokikaan keskelle taakse vaan merkin oikealle puolen ruutuun päin kääntyneenä. Siirryttiin tekemään merkkejä selkä ruutua kohden ja nämä sujui. Välillä vaan se on liiankin lähellä merkkiä ja tassukin saattaa koskea sitä. Sitten juoksutin koiraa merkin ja ruudun välissä edestakaisin. Ruudut oli hyviä, mutta merkit huononi. Edelleen merkkiä pitää siis vahvistaa ja sen arvoa nostaa koiran silmissä. Seuraaminen on yksi murheenkryyni Rinnan kanssa. Nyt kun paikka on saatu taaksepäin niin pään asento on muuttunut rumaksi. Tarttis sille tehdä jotain... Ehkä opettaa koko seuruu uudestaan?


SARAKIN aloitti ruudulla. Yritin naksutella sille oikeaa paikkaa, mutta koira tarjosi paikkaa keskeltä ruutua eikä takaa keskeltä kuten haluaisin. Kun ei tämä kelvannut se alkoi haistelemaan maata (!!) ruudussa. Kielsin koiraa eikä se edelleenkään löytänyt oikealle kohdalle... Otin avuksi kosketusalustan. Niitä pari ja Sara taas osasi ilmankin sitä. Sara sai hakeutua oikealle paikalle eri kohdista ruudun sisällä ja sen ulkopuolelta. Nyt sujui hyvin. Sitten tehtiin perusasentotreeniä. Laitoin palkkanamilautasen joko itseni oikealle tai vasemmalle puolen tai suoraan eteen. Koiran piti tulla suoraan perusasentoon eri kulmista. Vaikeinta oli tulla minun oikealta puolen palkan ollessa myöskin oikealla. Silloin perusasento oli hieman vinossa palkkaa kohden. Lisää näitä. Paikallaanolot Sara teki Teron kanssa. Makuu oli hyvä. Istumisessa koira siirti kerran etutassuaan. Tästä huomautin verhon takaa. Olisi pitänyt katsoa, että koiralla oli hyvä asento istua. Nyt tassut oli ihan supussa. Lopuksi vielä pitkästi seuraamista. Koira äännähti pienesti vain kahdessa liikkeellelähdössä. Näistä huomautin, vaikka toinen olikin ihan mun syytä.


RINNA teki hyppyä. Korkeutta hypyllä oli ensin 60 cm. Ekassa annoin istumiskäskyn liian aikaisin eikä koira sitä kuullut. Toisella käskyllä se kyllä istuutui, mutta oli ihan hyppyesteen sivussa eikä osannut tulla enää hypyn kautta takaisin (tai siis osasi, mutta hyppäsi väärään suuntaan...). Toisella koitoksella suoritus oli kaikin puolin hyvä. Nostin sitten estettä 70-80-90 cm ja hyppyytin vain koiraa. Ei ollut koiralle ongelmaa hypätä. Rinnasta se oli vaan siistiä :D Tehtiin vielä tunnaria pihalla Jessican opein. Tehtiin kolmesti. Ekaa ja tokaa hajustin vain hetken ja koira joutui käyttämään nenäänsä tarkasti. Kolmannella käytin samaa kapulaa kuin tokassakin, mutta laitoin sen tosi lähelle muita kapuloita. Rinna tönäsi sen ihan kiinni niihin ja järjesteli ne sitten niin että nosti siististi oman kapulan. Hyvää työtä Rinnalta!

Agivkl


Eilen oli Timo Rannikon agikoulutus, johon SARAN kanssa osallistuttiin.


 


Päivän ongelmana mulla oli jäädä seuraamaan koiran menoa, sillä seurauksella että olin myöhässä seuraavassa kohdassa. Piti vain MENNÄ. Alku meni hyvin, ehdin hyvin ohjaamaan koiraa vitoselle, mutta jäin siihen seisoskelemaan ja oli myöhässä kutosen päällejuoksussa. Seisoskelematta ehdin paremmin. Seuraava hiottava kohta oli kymppihypyllä, jossa piti ohjata koiraa putkeen liikkuvalla valssilla siten, että oma rintamasuunta oli koiraa kohden sen ponnistaessa hypylle. Jos olin myöhässä, niin koiralle tuli turhaa kaarretta putkeen menomatkalla. Kuviossa ei ollut mitään kiirettä vaan ehdin ihan hyvin juosta A:n toisella puolen vastaanottamana koiraa. A oli hidas :/ Tarvii ottaa kuurina A:ta ja tavoitteena nopeuttaa alatuloa. Kolmentoista ohjasin pakkovalssilla ja kierrätin koiran esteen yläpuolelta. Viidellatoista ei suinkaan ohjata koiraa hyppäämään vastakädellä, kuten ensin vahingossa tein (ja se hyppäsi silti!) vaan käsi vaihtui vasta koiran hypättyä. Käännöksestä koiralle kerrottiin vartalon kierrolla. Ysillätoista pysyi hyvin valssaamaan kauempaa. Valssin liike suuntautui kuvassa ylöspäin, jolloin koira kiersi hypyn yläkautta. Valssissakin jäin seisoskelemaan turhaan paikoilleen ja myöhästyin jatkosta. Piti vaan tässäkin liikkua ripeästi eteenpäin. Kahdellakympillä tehtiin persjättö, jossa ohjaava käsi lähtee takaapäin, ei suinkaan sivusta, jolloin koira kiersi esteen... Persjättöön tehtiin pieni vekki, jonka avulla koira sai paremman linjan putkeen.


Videona.


Rata oli kiva, vaikka alkuun rataantutustumisessa olikin aikamoisia epätoivon hetkiä. Mukavaa myöskin että olen oppinut liikkumaan. Tokikin vielä voisin liikkua paremmminkin.


---


Tänä aamuna oltiin taas hallilla Jouni Vainion opissa. SARA pääsi osallistumaan.Yllätettiin kaikki ja tehtiin alun hyppykuviot täydellisesti! Eli takaakiertona kakkoselle ja sillä päällejuoksu. Koira kunnolla haltuun ja vienti kolmoselle. Heti koiran ponnistaesa jo liikkeelle seuraavaa estettä. Rintamasuunta sitä kohden, katse kuitenkin tiukasti takana tulevassa koirassa. Katseella ohjaus toimi ihan älyttömän hyvin!


Pituudelle sain koira ohjattua kauempaa ja kerkesin hyvin aloittamaan valssia seiskan ja kasin väliin. Kolmanteentoista pukeen ohjasin koiran ensin leijeröiden hypyn yli. Ei sovi Saralle, mun vauhdin hidastuessa koirankin vauhti hidastuu. Sara on enemmän vedätettäviä koiria. Siirryin tekemään putken ja hypyn väliin jaakotuksen ja ohjasin siitä putkeen. Putken jälkeinen hyppy niistolla, jossa rintamasuunta kertoi seuraavan suunnan eli puomin. Puomille jälleen passiivinen ohjaus. Loppua tehtiin myös varioiden. Viiidenneltätoista putkelta mentiinkin pituuden kautta kuudennelletoista hypylle. Pituudella parhaiten toimi ohjaus peruuttaen ja ohjaavana kätenä oli vasen käsi (onko tämäkin joku jaakotus?). Silloin koira ei tehnyt turhan pitkää kaarretta. Nyt sain tehtyä puomivalintaa astetta haastavampana. Lähdin juoksemaan jo koiran edelle, ei käsiohjausta edelleenkään vaan pelkkä käskytys puomille, mutta katse tiukasti koirassa. Toimi tämänkin.


Muuten oli kivaa menoa, mutta kontaktit oli molemmat hitaat. A on sitä nyt muutenkin, mutta puomikin vielä. Luulen (toivon) sen kyllä johtuvan oman liikkeeni loppumisesta.


Hyvät oli molemmat koulutukset : ) Alan jotenkin vähitellen ymmärtää paremmin agilityn koreografioita. Mullahan on tanssijatausta ja vasta nyt muutaman vuoden agilityä harrastaneena olen tajunnut alkaa käyttää tätä hyödyksi ja ajatella ohjauskuvioita askelkuvioina. Tarviin vaan vielä kokemusta, että osaisin lukea rataa ja tietäisin mihin kohtaan mikäkin ohjauskuvio on paras. Videomateriaaliakin lauantailta on. Lisään sen, kunhan saan sen käsiini.

torstai 8. maaliskuuta 2012

Aksapäivä


Aamulla suunnattiin Sporttikoirahallille Vapun hyppytunnille.Alkulämmittelyinä tehtiin alun set pointia. RINNALTA se sujui. Rinnalle palkka on hyvä laittaa samalle etäisyydelle okserista kuin apuhyppykin on. Se auttaa koiraa käyttämään enempi takaosaansa ponnistuksessa. Lisättiin mun liike mukaan. Hölkkäsin vierellä ja vapautin koiran ollessani eri kohdissa. Rinnaa ei haitannut vaan se keskittyi hyvin omaan tekemiseensä ja teki hyvin. SARA teki ilman liikettä. Eka oli ruma, mutta sen jälkeen sujui.


Sitten koko sarjaa. SARALLE taipumiset on vaikeita ja keskityttiin niihin. Saran pitkä kroppa ajaa sitä kaarteissa ulospäin. Tällä kertaa vasempaan kääntyminen oli vaikeampaa. Palkan suunnalla saatiin kuitenkin nekin sujumaan. Sara väsyi loppua kohden, onhan se pikkusen pläski :p RINNAN eka kerta oli turhan korkealla vireellä höystetty. Onneksi se jäi siihen yhteen kertaan ja kierrokset pysyi jatkossa kurissa. Rinnalta homma hoitui. Rinna kun on nopea ja irtoava, niin sitä voi ohjata pienellä liikkeellä kauempaankin. Rataa aloittaessa taipumisista riitti, kun valssasin taipumista seuraavan esteen kohdalla ja sen jälkeen annoin suunnan kropalla käskyyn yhdistettynä. Enempiä ei tarvinnut liikkua.


---


Illalla omissa treeneissänsä SARPPA oli ihan liekeissä! Hurjan kivaa oli. Alun putki-puomi-valinta sujui hyvin passiivisella valinnalla. Siirryin itse sivuun ja annoin koiralle vastuun valinnasta. Kokeilin myös jaakotusta kakkosella, mutta sen jälkeen koira valitsi aina putken. En vaan ehtinyt tässä alta pois riittävän nopeasti. Leijeröinti putken yli esteillä 4.-5. sujui hyvin. Kepitkin koira haki hyvin, jos vain en ollut sen tiellä :p Koira piti lähettää takaakiertoon ja siirtyä äkkiä alta pois. Keppien jälkeen persjättö oli toimiva. Samoin ohjaajasta poispäinkääntö toimi, mutta sen jälkeen koira valitsi aina puomin putken sijasta. Kolmennellatoista putkella koira kääntyi hyvin, kun suhisin sille putkeen mennessä. Loppu olikin sitten vaikeaa. Sara meni jatkuvasti väärään päähän putkea. Joku onnistuminenkin saatiin, mutta se taisi olla vain vahinko. Treenilistalle väärien putkipäiden ohitukset. Karokin kokeili ohjata Saraa ja Sarahan meni! Tosi hyvin se toimi  vieraammankin ihmisen kanssa.


sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Tokomaista


HSKP:n vapaavuorolla SARPSA sai hassutella :) Sillä oli vähän liiankin hauskaa, kun suorituksiin alkoi tulla kauneusvirheitä! Niihin en nyt puuttunut (vaikka olisi pitänyt!). Tarkoitus oli vain rikkoa rutiineja. Mutta tiedäpähän mitä pitää vahvistaa jatkossa.  • Pylvään kierto, hyppy ja ruutuun meno. Koira oli ruudussa, mutta olisi se voinut olla paremmassakin paikassa.

  • Metristä hyppyä tehtiin kapulan kanssa. Ensin hypyn molemmin puolin oli pylväät kierrettäväksi. Eli kierrätyksen kautta hyppyä edestakaisin. Jokusen kerran koira kolatti esteeteen, otti varmaan häiriötä kun juoksin vierellä. Tehtiin sitten vielä pari hyppynoutoa normaaliasetelmillakin. Ekassa koira kolautti menohypyssä, paluu kapulan kanssa oli puhdas. Toisella kertaa koira hyppäsi molempiin suuntiin puhtaasti. Häiritseeköhän sitä kapulan heitto?

  • Evl-ruutua tehtiin tunnarikapula suussa. Koira tarjosi edelleen ruudussa huonoja paikkoja, muuten ihan siistiä suorittamista. Kapula ei tippunut suusta.

  • Sitten merkin kautta ruutuun menoa. Ruudussa odotti kapula, mikä piti noutaa. Sarasta tämä oli tosi kivaa. Alkoi ihan luovutusasennot lipsumaan (hieman vinoja).

  • Agilityn A-esteellä tehtiin noutoa. Ekalla ihmettelin mihin koira jäi. No se jäi tietysti A:n toiselle puolen 2on2offiin ;D Pariin toistoon tarvittiin lisäkäskyä tässä, mutta sen jälkeen koira alkoi suorittamaan liikettä ilman ylimääräisiä käskyjä. Tämäkin oli kivaa!


RINNA sai tylsästi tehdä lähinnä vain hihnaseuruuta. Hihnapakote on tiivistänyt koiraa, välillä se on ehkä jopa liiankin tiivis. En kuitenkaan vielä ainakaan puutu tähän. Koiran pää saisi mun makuun olla seuruussa pystymmässä. Sille pitää tehdä jotain. Väliin otin jääviä. Rinnalle taisi käskyt tulla vähän yllättäen. Maahanmeno ja seisominen olisi voinut olla terävämpiäkin. Istuminen onnistui, kunhan vain hidastin vauhtia käskyä antaessa.

torstai 1. maaliskuuta 2012

Pyörittelyä


SARAN treenirata:Alkuputkeen lähetin koiran ollessani A-esteen ja seuraavan hypyn puolivälissä. Kaukaa ohjaten ohjeistin koiran A:lle ja sain itselleni etumatkaa. A meni Saralta hitaasti. Eipä olla tehty ennen kauko-ohjausta sillä. Kerta kerralta nopeutta saatiin kuitenkin lisää. Muuten rata oli yhtä pyörittämistä. Sain koko ajan keskittyä miettimään radan kulkua ja siksipä koiran ohjeistus oli pielessä. Ongelmallisin kohta oli 14. esteelle vienti, jossa helposti ajauduin koiran linjalle ja Sara juoksenteli putkeen.