sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Sisupussi

RINNA korkkasi tämän vuoden pk-kauden tänään Hämeenkyrön jälkikokeessa. Koe oli periaatteella 15 tottiksen perusteella maastoon. Yhteensä koirakoita oli 20. Tottis pyöri kahdella kentällä. Rinnaa arvosteli Kari Santikko.

Ilmottautumisessa parin hoffi lähti hallinnasta ja tuli pörräämään Rinnan ympärille. Rinna vastasi tähän. Koirat siitä hallintaan ja eikun suorittamaan. Rinna oli ekana makuussa. Se nousi istumaan parin aloittaessa seuraamista. Ekassa noudossa hoffi lähti kapulan sijasti Rinnan luokse ja Rinna vaan kiltisti istui paikoillaan! Tähän loppui parin suoritus. Mua oli jännittänyt ihan sikana ja tästä kaikesta asiaan kuulumattomasta johtuen jännitys katosi.

Paikallaan makuu - hyvä
Kaikesta huolimatta!

Seuraaminen - hyvä
Sivulla haahuilua vailla kontaktia, välillä hyvääkin seuraamista ja muutaman kerran koira pomppi naaman korkeudelle. Saisi kuulemma olla harmoonisempaa :D

Liikkeestä istuminen - puutteellinen
Seisoi.

Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo - hyvä
Hidas maahanmeno ja varmistin katsomalla, että koira teki nyt oikean asennon. Hyvä luoksetulo, vauhdilla loppuun asti ilman törmäämistä.

Liikkeestä seisominen ja luoksetulo - hyvä
Valuva seisominen ja törmääminen eteentulossa.

Tasamaanouso - erinomainen
Hieno!

Hyppynouto - erittäin hyvä
Ääntä.

Estenouto - puutteellinen
Rinna tuli metrisen kautta paluun ja meni luovuttamaan kapulaa hypyn takana seisoneelle tuomarille. Siitä se tuli sitten luovuttamaan kapulaa mulle vinossa asennossa. Luulin liikkeen olleen jo nollilla, joten korjasin askeleella taakse koiran asentoa suoremmaksi. Kuulemma ilman tätä liikkeestä olisi ollut vielä jotain pisteitä saatavilla .p

Eteenmeno - erittäin hyvä
Miinusta lähtöäänistä, mutta muuten oikein mainio meno: vauhdilla eteenpäin ja käskystä maahan tippuminen.

Pisteitä tästä: 81 ja maastoon! 

Jäljen tuomaroi Mia Sandelin. Tuomaria odotellessa näin, kun porukkaa kulki metsässä ja tuoretta harhaa tuli. Janalla koira lähti hyvin, mutta eteni vähän vinoon ja jouduin lähettämään koiran uudestaan. Janalta pisteitä 37. Jäljen noston jälkeen jälki teki pian kulman ja tässä kohdasssa tuli samalla tuoreet harhat. Rinna lähti harhalle. Jonkin kilometrin haaluiltuamme ilman keppejä päätin palata takaisin janalle. Rinna nosti jäljen uudestaan ja nyt lähti varmaankin harhoja pitkin taaksepäin. Se kierrätti lenkin ja palasi takaisin janalle. Kolmannella yrittämällä päästiin oikealle jäljelle ja keppejä alkoi nousemaan. Keppejä löydettiin yhteensä neljä: kolme plus kutonen. Ekan koira vielä ilmaisi hyvin ja loput se ilmaisi huonosti, mutta ymmärrettävästi. Kolmannen huomasin minä. Kiirehdin kepeillä palkan kanssa enkä rauhoittanut tilannetta kepeille. Tämä huonontaa ilmaisuja. Lisäksi parin päivän takaisissa janatreeneissä jäljet päättyi noston jälkeen heti keppeihin. Olisi pitänyt käyttää silloin purkkipalkkaa. Rinnan ilmaisut huononee näistäkin, kun jäljestys loppuu keppiin ennen kuin alkaakaan. Kaikessa tässä mentiin yliaikaa, kaikesta huolimatta kuitenkin vain kymmenisen minuuttia. Eli ei tulosta.

Huvin ja urheilun vuoksi käytiin esineruudussa. Rinna nosti kaksi ekaa esinettä nopsaan, mutta vikassa kesti. Se kuitenkin nousi ajan sisällä, jäi ihan 3 sekuntia aikaa jäljelle :p Rinna sai kiitosta ohjattavuudesta ja esinetyöskentelystä. Hajun esineistä saatuaan se lähti paikallistamaan heti esinettä ja toi esineet hyvin. Miinuksia tuli koiran takapainotteisesta etsimisestä. Vika esine oli edessä ja siksi kesti aikaa ennen kuin koira löysi sen. Pisteitä esineistä olisi saatu siis 28.

Rinna teki kokeessa tosi hyvin töitä. Se oli tottiksessa töissä mun kanssa enemmän kuin koskaan ennen. Edelleen toki töitä on tässäkin jäljellä. Jäljellä se teki loppujen lopuksi hurjan hyvän työn. Tästä vaan lisää treeniä alle ja kohti seuraavaa koettelemusta :)

DOT oli mukana kuuntelemassa paukkuja. Se edelleen reagoi niihin kuulostelemalla, mutta pystyy kuitenkin toimimaan samalla.

lauantai 30. toukokuuta 2015

Työviikot

SARAN viikko

Maanantaina Sara teki Ansun koulutuksessa EVL:n yksilöliikkeet koemaisesti läpi. Sara oli aika kivalla mielentilalla. Se suoritui liikkeistä ihan hyvin. Ääntelyä tuli seuraamisessa askeleissa. Palkasta luopumista on treenattu liikkeellelähdöissä suoraan seuraamaan, pitää treenata myös näissä.

Sara teki pää maassa makuun kahteen kertaan. Ensin juoksin rakennuksen taakse piiloon takaviistoon koirasta nähden ja sitten liikuin piilosta toiseen ollen välillä koiran näkyvillä. Toisessa makuussa oli näkyvillä ja häiriötä tehtiin viereisen koiran luoksetulon verran.

Lauantaina treenatiin Marikan kanssa lähikentällä. Rakennettiin ruutu ja sen ympärille lähelle laitettiin kehänauhat sekä pari häiriömerkkiä. Ruudun reunat oli piirretty hiekkaan. Sara ei mennyt lankaan, vaan löysi ruutuun heti! Ohjatussa noudossa ei noudettu kapuloita vaan palkkasin koiraa joko merkistä tai jo ekasta liikkurin käskytyksestä. Seuraamisessa pidin palkat näkyville ja seuraamista tehtiin palkasta luopumisena. Oli aikas kivaa.

Muuten Sarppa on tokoillut pienissä erissä silloin tällöin. Se on tehnyt mm. tunnareita, seuraamista, jääviä ja kaukoja.


RINNAN viikko

Maanantaina Rinnalla oli viimeiset aksat ko. ryhmässä. Se on surullista. Teemana oli tällä kertaa kisamaisuus. Rata tehtiin kahdesti. Ekalla kierroksella Rinna oli hyvässä mielentilassa, mutta harmiksi minä en ollut :p Toisella kierroksella paransin. Radan osana oli kepit pitkästä aikaa ja niissä koiralla oli liikaa vauhtia osua joka väliin. Keppejä pitäisi muistutella taas koiran mieleen.

Tiistaina Rinnalla oli vikat huippistreenitkin. Surullista tämäkin. Harmillista on kauden päättyminen juuri nyt, kun olen urani huipulla :p


Kepit jätettiin tällä kertaa väliin. Tarvii treenata ne erikseen kuntoon ennen kuin laitetaan radalle. Ohjaan helposti liian läheltä koiraa. Rinna kuitenkin ohjautuu paremmin, kun annan sille tilaa. Tämä näkyi etenkin esteillä 12-.15.

Rinna treenasi tottista joka päivä. Maanantaina Pipsan treeneissä otettiiin henkilöryhmää ja seuraamista muutenkin. Seuraaminen on rumaa koiran poikittaessa. Juoksusta jäävissä koira valuu. Näitä ei ole opetettu loppuun asti, nyt olisi jo aika. Loppuun Rin sai juosta eteenmenon pallolle. Lisäksi Rinna osallistui ensin rinkiin, jossa koirakot oli perusasennoissa ja niitä häirittiin. Rinna keskittyi hyvin.

Paikallaanolotreeneissä Rinna teki treeninsä tottismaisesti. Laitoin sen makaamaan kentälle jo ennen muiden kehään tuloa ja se sai maata siellä muiden lopettamiseen asti. Lisäksi otettiin toisen koiran ohijuoksu Rinnan maatessa.

Keskiviikkona tottisteltiin Luukissa Inkan ja Eevan kanssa. Vuoroteltiin kentällä, Rinna oli ekana makuussa, sitten tauolla ja lopuksi teki liikkeet. Ampumisiin Rin ei reagoinut. Paukkuja tuli makuussa kuusi, tauolla kaksi, liikkeissä kaksi ja sitten koirien ollessa vapaalla neljä.

Makuussa koira jäi hyvin ja oli hyvin siihen asti, kunnes Gimmaa leikitettiiin. Silloin Rin nousi istumaan. Kävin palauttamassa sen takaisin maahan. Edelleen siis lisää treeniä makuuseen. Seuraaminen oli yhtä kamalaa kuin aiemminkin. Otin lyhyen liinan käyttöön ja sen kanssa seuraaminen oli ehkä parempaa. En osaa käyttää pakotteita sillä oikein, mutta se kädessä vaan olen ilmeisesti erilainen ja koirakin on paremmin kuulolla. Jäävät oli avuista huolimatta huonoja. Luoksetuloissa koira tuli vauhdikkaasti suoraan eteen, hyvä. Kaikissa noudoissa leikitin koiraa kapulan heiton jälkeen ja se selvästi alkoi kapulan heiton jälkeen odottamaan tätä. Noudot oli hyvät. Eteenmenoa varten jätettiin kaaviota mennessä lelu koiran kanssa. Eteenmenon seuraaminen oli kamalaa, mutta lelulle se juoksi hyvin.

Tottisten jälkeen tehtiin koemaisesti esineruutua. Kokoa sillä oli n. 10-15 m leveyttä ja n. 55 m pituutta. Ruudun takaosassa oli tiheämpi kuusikko. En ollut tallomassa ruutua ja esineetkin (2 kpl) oli vieraat. Ensin koira juoksi ympyrää eikä edennyt kuusikon taakse. Sitten kun se haistoi ruudun jatkuvan vielä silläkin, niin eka esine nousi. Toista esinettä etsiessään koira oli tovin poissa näkyvistä. Huusin sitä tulemaan takaisin, muttei se tullut. Hetken päästä se tuli esine suussaan. En tiedä ollako iloinen vaiko ei siitä, että koira piti mielensä työssä eikä tullut kutsusta pois ennen kuin oli löytänyt esineen. No motivaatio kunnossa ja toisesta esineestä palkka.

Torstaina treenattiin Inkan kanssa Luukissa. Ensin juoksutettin koirille viestiä. Olin etenevänä. Rinna juoksi vain A-B-A, yhden välin pituus n. 200 m. Sätkää juoksutettiin ensin ja Rinna veti siitä vähän kierroksia. Inkan päässä se oli vaikeasti hallittava. Mun päässä Rinna eteni lähetyksellä muutaman metrin ja söi jotain maasta. Toistolla sama. Kolmannella menin ruokailupaikan yli lähettämään ja siitä koira lähti hyvin.

Sitten Rinna treenasi jäljen nostoja vasempaan. Janat oli pitkiä. Ekalla ja vikalla koira lähti ennen jälkä harhalle, mutta muuten janat oli hyviä.

Lopuksi vielä tottikset. Rinna oli ekana makuussa Sätkän tehdessä noutoja ja muuta häiriötä. Rinna nousi kerran istumaan ja kerran korjasi asentoaan. Kummastakin korjasin koiraa. Muuten tehtiin seuraamista ja jääviä. Mulla on visio siitä mitä halua, muttei siitä miten sen saan :p Eteenemeno tehtiin ensin lelulle. Palkkasin koiraa lelulla seuruussa, kun se piti kontaktia. Toinen eteenmeno maahanmenoon asti ja hyvin meni. Vikana vielä koira sai juosta lelulle. Estettä tehtiin edestakaisin namitettuna. Siitä tarvii aina muitutella oikeaa tekniikkaa.

Perjantaina vielä väännettiiin seuraamista ja jääviä. Seuraamisessa saisi palata alkeisiin. Niskalihaksia koira sai treenailla 2-kiloisella kapulalla. Hyvin nousi. Sitten vielä jäljen nosto treeni pitkällä janalla. Nosto oikeaan. Janalla koira eteni hyvin, mutta jäi sitten pyörimään jäljen risteyskohtaan ja valitsi takajäljen. Käänsin koiran ympäri ja mentiin lyhyen jäljen loppuun.


DOTIN viikko

Viikolla Dot treenaili eniten jälkiä. Tiistaina Doo sai syödä kulmatreeninä porrasmaisen jäljen, jossa oli kaksi kulmaa vasempaan ja kaksi oikeaan (30 askelta, kulma vasempaan, 15 ask, oik, 20 ask, vas, 15 ask, oik ja 30 ask). Joka askeleella oli ruokaa. Alustana oli juuri leikattu nurmi. Paalulta koira lähti nyt hyvin. Kulmat oli tällä kertaa joko hyviä tai huonoja. Käännöksissä vasempaan koira haki paljon suuntaa, mutta oikeaan kääntyessä ei ollut ongelmaa.

Torstaina Dotin jälki kulki voikukkapellolla. Alussa oli enempi korkeampaa kasvustoa, mutta loppua kohden maa kuiveni. Jäljellä oli Dotin eka polun ylitys. Jälki meni: 20 askelta ruokaa, 5 tyhjää, 30 ruokaa, 10 tyhjää, 5 ruokaa, 10 tyhjää, 50 ruokaa, polun ylitys ja 60 ruokaa. Paalulta lähtö oli hyvä. Pidemmillä tyhjillä kuono nousi helposti korkeamman kasvuston takia liikaa. Näissä siis enempi ruokaa mukaan. Alussa koira nosti kuonoaan myös ruohotupsujen kohdalla, lopussa se veti jo niistä läpi. Polun ylitys sujui hyvin.

Perjantain jällki oli vaikeammalla, kuivalla pohjalla. Loppua kohden pohja helpottui. Jälki alkoi 100 ruoka-askeella, sitten kulma vasempaan, 35 ruokaa, kulma oikeaan, 35 ruokaa, 8 tyhjää, 6 ruokaa, 10 tyhjää ja 40 ruokaa. Paalulta koira lähti hyvin, mutta sitten jäljestäminen oli takkuista. Kulmat meni vähän sinne päin. Vikalla suoralla pohja oli helpompaa ja tyhjät menikin hyvin.

Keskiviikkona Dotille ammuttiin sen ollessa vapaalla muiden koirien kanssa. Yhteensä ammuttiin neljästi. Dot reagoi ampumisiin katsastamalla äänen suunnan ja kuulostelemalla. Se reagoi samoin myös aseen kliksaukseen. Se kuitenkin pääsi tilanteista nopeasti yli.

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Peltojälkileiri

Aussieyhdistys järjesti viikonloppuna peltojälkileirin Korpijärvellä. Kouluttajana toimi Asko Hämäläinen. Oli kiva leiri!

Kuvat: Jaana Mähönen
Jäljet ajettiin sekä lauantaina että sunnuntaina. Lauantain jälkeen DOT sai ensimmäisen kulmansa. Tähän asti on tehty valmistelua kulmiin eli tehty viimeistä askeleesta koiralle merkittävä. Viimeisen askeleen jälkeen olen hypännyt jäljeltä sivuun. Koiran tullessa vikaan askeleeseen se on jatkanut tarkistamista suoraan ja silloin olen koiran huomaamatta laittanut herkkuja vikaan askeleeseen. Koiran palatessa takaisin viimeiseen askeleeseen se yllättyy herkuista ja ehkä alkaa pitää askelta merkittävänä. Kulmia uskaltauduin tekemään nyt, kun koira ei ollut enää ylittänyt viimeistä askelta. Kulmastansa Doo suoriutui hyvin.

Sunnuntaina  tein jälkeen kulmat molempiin suuntiin ja nytkin Doo suoriutui niistä hyvin. Tyhjiäkin jäljillä on ollut. Nyt oli pisimmillään 10 askelta peräkkäin ja 15 askelta yhdellä välinamilla. Nämä meni ihan hyvin.

Dotille on kokeiltu nyt ruokana jäljellä liuotettua pientä nappulaa, pieneksi pilkottua Natural menua selä pieniä makkaran paloja. Ongelma ei suinkaa ole se, etteikö koiralle ruoka kelpaisi vaan se on kulinaristi! Se jää pureskelemaan pieniäkin ruokapaloja, mikä häiritsee jäljen sujuvuutta. Jatketaan kokeiluja oikeiksi jälkinameiksi.


RINNAN lauantain jälki oli kolme sivua neliöstä. Esineitä jäljellä oli kaksi sekä lopussa kissanruokapurkki. Kulmista eka oli namitettu, toinen ei. Tyhjää jäljellä oli 30 askeleeseen asti. Pahaksi onneksi olin tehnyt kulmat vaikeimpiin kohtiin pellolla, mutta koira hoiti ne siihen nähden hyvin. Namitettu kulma sujui hyvin, namittomassa koira vähän haki. Tyhjät kohdat ei koiraa haitannut. Sen sijaan Rinnaa taisi vaivata keväinen lämmin päivä. Se pysähteli jäljellä. Rinnan nenä on tiivis metsäjälkitaustasta huolimatta, mutta sen läähättäessä kuono nousee liian korkealle. Toivotaan, että koira tottuu lämpöön tänäkin vuonna. Eka esineilmaisu oli hidas, mutta muut oli nopsemmat. Rinnan pieni vinous on vielä pientä ja sitä voisin hoitaa palkkaamalla koiraa toiselta puolen.

Sunnuntain jäljellä piti olla helpompaa pohjaa, mutta se oli edellistä kuivempaa. Tällä kertaa jälki alkoi pitkällä suoralla ylittäen ojan. Jälki kääntyi terävällä namitetulla kulmalla ja ojan reunalla se kääntyi loivemmin ilman nameja. Jäljellä oli jälleen kaksi esinettä ja kissanruokaa lopussa. Tyhjiä askeljonoja oli 30 askeleeseen asti. Edellispäivästä viisastuneena laitoin tyhjät enempi alkupainotteisesti ja helpotin koiran työtä loppua kohden namittamalla lopun tiheämmin. Pituutta tällä jäljellä oli lähes puolet koejäljestä. Rinna suoriutui tästäkin jäljestä samaan tapaan kuin edellispäivänä. Se piti pieniä taukoja välillä päätä nostaen, mutta jatkoi pian taas töitä. Ojan ylitys sujui hyvin, terävä kulmakin oli hyvä. Tyhjät kohdat oli hyviä, esineilmaisut samoin.

Rinnalle voisin tehdä jo namittomia kulmia, mutta taidan tehdä jokusen nyt namien kanssa, jotta saan itse liinan päähän varmuutta enkä epävarmana häiritse koiran menoa. Ylipäätänsäkin mun pitäisi merkata jälkien kulut paremmin. Niinhän mä yritänkin, mutta helposti sitten unohdan sen ruohotupsun, minkä kohdalta jälki kääntyy yms. Siten voisin enempi luottaa koiran tekemisiin, kun tietäisin tarkalleen missä ja miten jälki menee. Molemmilla oli myöskin ongelmaa sujuvuudessa paalulta lähdössä. Nyt voisin helpottaa koiria tallaamalla ekan askeleen kiinni paalupaikkaan. Noin muuten on oikeaan suuntaan menty. Jatketaan samalla tyylillä. Tähän oli hyvä saada vahvistus.

Asko vielä leikitti koiria lauantai-iltana. DOT omituisena käytti etutassujaan ja iski tassut leluun ensimmäiseksi kaivaen sitä. Saatiin loppujen lopuksi käyttämään suutaankin ja koira kantoi ylpeänä lelun autolle. RINNA oli tuttuun tapaan raivokas. Se oli turhan paljon puolustuksella, saaliilla se saisi enempi olla. Rinna käytti kivasti koko suutaan purutyynyyn. SARAA ei olekaan leikitetty ennen näin eikä Sarppa ymmärtänytkään liinan perässä olevan lelusta mitään. Kun maalimies otti lelun käteensä, niin Sarppakin tajusi ja leikki ihan hyvin. Tämän lisäksi Sara sai vähän tokoilla. Luoksetulo heittotakapalkalla toimi kivasti. Pää maassa makuu, kaukot, seuraaminen ja jäävät sitä vastoin ei näytä vielä siltä kuin haluaisin.

perjantai 22. toukokuuta 2015

Onnea Rinna 5 v.!

Maanantaina RINNAN aksoissa:Valssseissa olin helposti myöhässä ja koiran tiellä. Esteille 5.-8. sopi valsseja paremmin koiran linjaus vitoselle, päällejuoksu kutoselle ja linjaus siitä kasin saksalaiseen. Kontakti-putki-erottelut sujui. Putkeen vienti oli helppoa. Ennen puomia koira piti ottaa kuulolle ja sitten käskyttää. Onnistui.

SARA pääsi tokoilemaan. Ensin paikallaanolot. Laitoin koiran ensin riviin ja sitten käskytin muut. Istumisessa laitoin namikasan tasapainottamaan koiraa, kun menin vinosti piiloon. Makuussa Sara nosti päätään, kun käskytin muita. Laitatin pään takaisin maahan ja sen jälkeen se pysyi siinä loppuun asti. Ei haitannut, kun kiersin koiria häiriönä. Sitten Sara työsti namista luopumista seuraamisessa. Jääviä otettiin pitkästä aikaa seuraamisessa. Ne tuntui hyviltä, treeni on purrut, mutta edelleen vahvistetaan niitä erillään seuraamisesta. Kaukoissa koira korjasi s-m-vaihdossa takajalkaansa maahan mentyään. Tässä tarkkana. Tein koiralle häiriöitä nameilla, koira keskittyi siitä huolimatta tekemään hyvät vaihdot. Tunnaria tehtiin kolme toistoa. Kahdesta ekasta sosiaalinen palkkaus ja vikasta ruoka. Kaikki sujui hyvin.

Tiistaina RINNAN 5-vuotissynttäripäivänä oli huippistreenit


Rimat oli nyt jo 60-senttiset ja okseri maksimina. Radalta jätettiin tekemättä edelleen A-este. Rinna kulki hyvin. Mulla oli se pään sisäinen zen päällä ja se vaikuttaa suuresti koiraankin. Kolmoselle oli koiraa vaikea kääntää. Olin myöhässä tai väärässä kohtaa. Muutenkin tuota hyppykulmaa pitää koiralle vahvistaa. Vitoselle paras ohjaus oli jaakotus, jolla koira kääntyi hyvin kutoselle, jonne vienti liikkuvalla valssilla. Kolmellatoista vekkaus ja neljäntoista jälkeen persjättö. Siitä eteenpäin olikin jännä kuvio: oman liikkeen pysäytys ennen koiran putkeen menoa, jolloin koira kääntyi sopivasta katsomaan putken jälkeen ja sain koiran etänä ohjattua takaakiertoon. Huippua!

Rinnan treenien jälkeen oli muiden iltapalan vuoro. SARA tokoili samalla painotuksella kuin edellispäivänäkin. DOT sai ensin leikkiä. Leikittiin lyhyesti, mutta ytimekkäästi. Sitten tehtiin aksaa. Ekaa kertaa otettiin keppejä. Niitä tehtiin leveänä kujana. Sitten tehtiin eteenmenoa neljällä esteellä. Hyvin se pinkoo. Yhdellä esteellä tehtiin ohjauskuvioina takaakiertoa, päällejuoksua ja poispäinkääntöä. Lopuksi Doo sai syödä vielä jäljen. Koostanen penskan jälkitilanteen viikonlopun jälkeen.

Torstaina SARAN aksoissa improvisoitiin rata. Se olikin yllättävän haasteellinen koiran linjauksien suhteen. Rimat oli vaihdelleen 40-65 senttiä, yksi rima oli vinosti.


Parasta oli ohjata nelonen saksalaisella ja sitten kiiruhtaa sykkäreihin kutoselle ja seiskalle. Sitä ennen kokeilin pakkovalssia neloselle ja vekkia vitoselle, mutta se oli vaan kamalaa vääntöä.

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Marit ja Esat + viestiä ja esineitä

Helatorstaina jaettiin Tiinan kanssa Mari Leiviskän yksäritokotunti. Halusin Marin mielipiteen SARAN luoksetulosta ja tunnarista. Luoksetuloja on tehty paljolti heittotakapalkkaamalla ja sitten toivomalla, että ne pysäytykset siirtyisi kokeisiinkin. Tuurillahan ne saattaa siirtyäkin, mutta nyt voisi olla paikallaan erotella koirallekin mitä siltä halutaan. Maahanmenoihin reaktinopeutta voisi saada lisää opettamalla koira juoksemaan lelun yli esimerkiksi kierrossa ja sitten pysäytyksestä koira saa palata palkaksi lelulle. Ensin pysäytys lähelle lelua, sitten osaamisen myötä voi kasvattaa matkaa. Eli tätä mitä olen Rinnan kanssa tehnyt, mutten ole ymmärtänyt tämän olevan ehkä myöskin ratkaisu Saran ongelmaan. Puhuttiin myöskin alun rauhoittumisesta. Pidetään edelleen ne hiljaisuutta tuovat namit mukana. Tähän voisi yhdistää myöskin rauhoittumista tarkoittavan sanan. Koemaisemmaksi liike tulee, kun namit on valmiiksi laitettu maahan enkä laita niitä vasta jättäessä koiraa. Voisin myös opettaa koiran ylittämään namit, jos syöntilupaa ei kuulu. Eli kuuntelua tähänkin.

Tunnaria ennen tehtiin alle liikkeestä istuminen. Tunnarissa koira oli sopivan rauhallinen eikä se ollut törkeä kapuloille. Tätäkin liikettä varten voisin opettaa Saralle rauhoittumista tarkoittavan sanan. Voisin muistuttaa sillä koiraa jo ennen kapuloille pääsyä tai sen ollessa kapuloilla liian kierroksissa. Jatketaan muuten samanlailla kuin nytkin on treenailtu.

Lauantaina oli Esa Tapion tottisseminaari HSKH:n järkkäämänä Ojangossa. Alkuun oli teoriaa ja siinä painotettiin vihjeiden käyttöä, josta koira tietää jo etukäteen mitä tulee tapahtumaan. Käytän vihjeitä maastossa sekä tokossa (Saralle), mutta tottiksella jostain syystä en juurikaan. Koiralle pitäisi luoda vahvemmat rutiinit asioihin ihan jo siitä alkaen missä vireessä se tulee kentälle. Tämän asian kanssa mulla on parannettavaa ja tästä lähteekin esittelemäni ongelma: RINNAN väärä  mielentila. Rinna on opetettu haukkumaan ja se haukkuu ihan hyvin. En vain ole osannut käyttää tätä mitenkään hyödyksi. Nyt sain selvät ohjeet haukutuksen hyödyntämiseksi. Lisäksi Esa itse treenasi omaa koiraansa ja näin tämän käytännössäkin. Eli karkeasti yleistäen: haukutus, käsky (esim. istu), jolloin koira hiljenee ja siitä sitten vaikka seuraamaan. Lisäksi pitää muistaa haukutus palkkana. Sen lisäksi ehdittiin katsoa seuraamista pelkästään sekä eteenmenossa. Rinnan seuraamisessahan on kaikki pielessä ja mun mustavalkoisuus ei ole mustavalkoista. Koiralle pitäisi osoittaa selvemmin mikä on haluttua ja mikä ei. Ei ole harmautta. Seuraamiseen itseensä oli perusvinkit eli kaarrosta vasempaan ja käännös vasempaan vasemmalla jalalla aloittaen. Eteenmenossa seuraamiseen yllätyksellisyyttä. Vaikka koiran tuleekin tietää kaavio, niin sen tulee olla siltikin kuulolla ja oikeassa mielentilassa. Eteenmenossa muuten koira pysähteli ennen aikojaan, joten ois siinäkin itsessään töitä :p

Koin ekalta kierrokselta saaneeni vinkkejä ja varmuutta taas eteenpäin pääsemiseen, joten otinkin DOTIN toiselle kierrokselle. Ensin katsottiin penskan leikkimistä ja se leikki hyvin! Sain käskyn haastaa sitä lisää ja on varmasti totta, että leikitän sitä liian helposti enkä uskalla haastaa sitä. Ja nythän se sitten roikkui lelussa. Seuraavaksi kokeiltiin haukuttaa Doota, mutta saatiin aikaiseksi vain vinkunaa. Ei kuitenkaan ole kuulemma haukku kaukana.

Päivän päätteeksi vielä miniviestit RINNALLA Päivin opetusmielessä. Törkee se on lähetyksissä. Sunnnuntaiaamuna tehtiin esineruutua Pian kanssa. Tallottiin vajaa kisakokoinen ruutu. Pia vie neljä esinettään ruutuun, en tiennyt minne. Rinnalle tein muistutteluesineen sillä edellisistä treeneistä on aikaa. Ekalla lähetyksellä koira haistoi lähiesineen, muttei jaksanut paikallistaa sitä vaan toi toisen esineen takaa. Toisen lähetyksen tein lähellä olleelle esineelle ja nyt koira malttoi etsiä sen. Vikana esineenä oli pikkupehmolelu, jolla koira meinasi alkaa leikkimään itsekseen. Toiselle käskyllä se toi esineen kunnolla. Palkkaukset oli kolmannelta ja neljänneltä esineeltä. Esineiden löytymisessä ei kauaa kestänyt.

torstai 14. toukokuuta 2015

Äksät treenit

Maanantaina oli useammat treenit osittain päällekkäin, mutta kaikkeen vaan ehdittiin, kun oikein yritettiin. Ensin oli Ansun tokokoulutus SARALLA. Otin aiheeksi viime aikoina vaikean ruudun. Nyt koira löysi eri ruutuihin hyvin, joskin toistojen myötä koira alkoi tarjoamaan paikkoja liian edessä ruudussa eikä osannut korjata niistä taemmas. Eli ruudun paikkaa saapi edelleen treenata. Ruudun hahmottamistreeneinä voisi treenata joskus ennenkin tehtyjä ruudun siirtoja sekä lisäksi siten, että välissä tehdään muita liikkeitä ennen kuin ruutua uudestaan siirrettynä.

Ehdittiin katsoa hieman myöskin seuraamista. Paikkaa on koiralta saatu taaksepäin. Jatkossa voisin keskittyä enempi vain äänettömyyteen ja palata paikkaan, mikäli koira alkaa taas edistämään. Ääntelyyn voisi auttaa paremmin palkasta luopumiseen pohjautuva treeni.

Sitten oli RINNAN aksat välissä. Rimoja lenteli tällä kertaa enemmänkin. Taisi koiralla olla kevättä rinnassa, kyseessä kun oli ekat treenit ulkona. Myös aurinko taisi vaikeuttaa koirien hahmottamista, sillä useammalla oli samassa kohtaa vaikeaa pitää rimaa ylhäällä.

Rinnalla jatkui seuraavana Pipsan tokokurssi. Tehtiin kahta ruutua samalta merkiltä. Rinna ei ole aikoihin tehnyt ruutua eeveeällänä ja nytkin sille piti ensin esitellä sekä merkki että ruutu. Tämän jälkeen se osasi reitin toiseenkin ruutuun. Lisättiin haastetta häiriöiden muodossa. Koira jäi tosissaan kiinni kapuloihin eli niiden parissa jatketaan treeniä. Lisäksi kuuntelutreenejä muutenkin lisää. Koiralla oli vaikeuksia tehdä kaukoja merkillä ruudun ollessa liiaksi mielessä. Näiden häiriöiden ja kuunteluiden kautta Rinna on hiljaisempi tekijä. Seuraavaksi tehtiin perusasentoja ja seuraamista häirittynä. Seuraaminen oli kamalaa koira poikittaessa ja edistäessä, mutta kontakti pysyi! Tehtiin vielä kaukoja koiran takana olevalla häiriköllä. Alkuun koiraa vaivasi häiriöt sekä väärät käskyt, mutta sitten se petrasi. Hieno Rimppa!

Illan päätteeksi oli kimppapaikallaanolotreenit. Ensin DOT pääsi makuuseen. Se taisi tehdä pisimmän makuunsa tähän mennessä: reilun minuutin, jonka aikana kävin välillä palkkailemassa koiraa. Äksöniäkin oli parin koiran lähtiessä rallattelemaan. RINNA teki makuun kahteen kertaan. Ensin lyhyesti, sitten pidemmästi. Ekassa koira taittoi etutassua alleen, tokassa piti asentonsa vaikka meninkin vinosti piiloon. SARA teki istumisen kahteen kertaan. Ekassa se vinoutui piiloa kohden, tokassa laitoin namikasan tasapainottamaan koiraa. Makuussa pää pysyi nyt hyvin alhaalla, vaikka kuljin piilosta toiseen, vinoista suoriin piiloihin ja toisin päin.

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Koemaisuuksia

Torstaina pidettiin koemaiset treenit Viikissä parinkymmenen koirakon voimin. Rakennettiin vähän pitkäksi kasvaneelle nurtsille neljä kehää. Kehästä toiseen siirtymissä oli reilusti hengailuaikaa. SARA pääsi ensimmäisenä paikallaanoloihin. Piilot oli vinosti. Ne tehtiin kahdessa kehässä koirien selät vastakkain. Istuminen aloitettiin ensin ja istuvat koirat saivat häiriöksi selän takaa kuuluvat maahanmenokäskyt. Sara istui hyvin. Sitten kehän vaihto ja makuuseen. Sara laittoi päänsä hyvin maahan ja se keski vinoon piiloon menon. Kuintekin jonkin aikaa maattuaan koiran pää nousi. Kaukokäskytin sitä maahan. Edelleen siis treeniä pää maassa makuuseen, se ei ole vielä lähelläkään varmaa makuuta.

Ekassa kehässä Sara teki ruudun. Ruutu oli sijoitettu kehänauhaa myötäillen kehän kulmaan ja toisessa kehässä oli ohjatun noudon kapulat ruudun vieressä. Ruutumerkkien lisäksi kehässä oli luoksetulon merkit ja sinnehän Sara ensiksi merkiltä juoksi. Kun lopulta koira löysi ruutuun, se meni siitä yli. Harvinainen virhe Saralta, joten annoin olla ja käskytin maahan, mutta koira ei mennyt ennen kuin kolmannella käskyllä. Tätä on ollut vähän ilmassa aiemminkin. Samassa kehässä tehtiin myös luoksetulo. Jätin hiljaisuutta tuovat namit koiralle jättäessä sitä. Pitäisi ottaa reilusti kuuri näitä ja sitten kokeilla onko niistä ollut apua. Stoppi oli Saraksi ihan kiva ja maahanmenokin melkein.

Toisessa kehässä tehtiin ensin ohjattu nouto, jossa noudettava kapula oli ruudun takana. Merkki ja kapula upposi aika hyvin nurtsiin, mutta Sarppa suunnisti hyvin. Sitten tehtiin kaukot selkä yleisöön päin liikkurin heilutellessa kapuloita. Saran asenne oli hyvä ja se sai tästä palloa palkaksi.

Kolmas kehä aloitettiiin hyppynoudolla, jossa noudettavana kapulana oli puinen kapula. Halusin yllättää koiran välillä kivemmalla kapulalla. Tunnarin koira teki oikein, mutta vähän ponnettomasti. Ehkä viime aikoijen tuunnarisulkeiset näkyi tässä.

Vikassa kehässä tehtiin zeta, jossa seuruutin koiran kaksi sivua ilman asentoja ja vikalla käskin istumaan. Ekalla sivulla koira reagoi pienesti liikkurin käskyttämiseen, toisella ei ja vikalla istui hyvin käskystä. Vikaan kehään oli rakennettu toinen ruutu sinisillä kartioilla. Se Saralta sujui hyvin ja ruutuun valmiiksi viety lelu tuli oikeaan aikaan palkaksi.

DOT pääsi lopuksi treenailemaan. Se keskittyi ihan hyvin ja leikkikin. Ekaa kertaa tosin treenissä tuli ääntelyä :/ Laitoin koiran hetkeksi tauolle tästä ja ääntely katosi. Tarkkana saapi olla tämän kanssa.

Sunnuntaina oli seuraavat koemaiset. Tällä kertaa Niittyportin kentällä. Treenit pyöri kahdessa kehässä. Paikallaanoloista istuminen tehtiin ensin. Se oli SARALTA hyvä. Paikkamakuihin Sara osallistui kolmeen kertaan. Jokaissa pää nousi kerran pari minun ollessa piilossa. Koitin neutraalista käskyttää päätä takaisin alas, mutta silti koira keräsi tästä paineita. Silloin se reagoi istumaan nousuun huonosti. Makuu kaipaa siis paljon lisää treeniä!

Yksilöliikkeissä tehtiin ensin ohjattu noutaminen ja kaukot yhdessä kehässä ja sitten toisessa ruutu. Ohjattu nouto oli ok. Kaukoissa ekaan käskyyn tartti kaksi käskyä, kun koira katseli jotain ötökkää maassa. Muuten hyvin. Ruutu oli sijoitettu samaan tapaan kuin viimeksikin eli kulmaan, jonka takana oli teltta. Lisäksi luoksetulon merkit oli samaan tapaan kuin viimeksikin. Ja samat ongelmatkin oli kuin viimeksikin! Sara ei löytänyt suorilta ruutuun ja sitten kun se löysi ruudun, niin se ei mennyt maahan käskystä. Näitä työstin lopuksi. Lisäksi tehtiin tunnareita samaan tapaan kuin viime aikoina muutenkin sekä yksi liikkuroitu tunnari. Jäävien ja seuruun treenikin jatkui viime aikaiseen tapaan.

Yleisesti ottaen Sara on ollut kivalla mielellä mukana. Seuraamista en uskaltanut ottaa vielä mukaan koemaisiin. Se ei ole vielä valmista. Samoin muissakin liikkeissä riittää vielä treenattavaa, mutta jotenkin tuntuu, että nyt on tehty jotain oikeinkin :)

tiistai 5. toukokuuta 2015

Järkijuttuja

Maanantaina tein RINNALLE citymetsäjäljen läheiseen pieneen metsään. Doo oli mukana jälkeä tekemässä. Jäljellä oli pituutta n. 400 m ja se vanheni 1,5 tuntia ennen ajoa. Janaa oli parikymmentä metriä. Doon jäljet ristesi janan ennen minun tekemää jälkeä. Rinna valitsi jäljistä minun tekemän. Jälki nousi kallioille ja kallioiden päällä se teki terävän kulman. Jo terävä kulma itsessään on Rinnalle vaikea, mutta nyt myös kallio vaikeutti ja kulman jälkeen koira tarkasteli isosti. Sitten se sai taas jäljestä kiinni ja laskeuduttiin kallioilta alaspäin ja siirryttiin paljon käytetylle polulle. Tässä oli Rinnalla vaikeuksia ja vaikeuksia lisäsi muutaman jänön lauma, joka siksakkasi jäljen yli. Koira jäi vähän liikaa jänöihin kiinni ja rauhotin tilanteen laittamalla sen maihin. Jänöjen poistuttua niiden jäljet kiinnosti koiraa, mutta laitoin sen vaan uudestaan maihin. Lopulta koira oli makoillut tarpeeksi valitakseen oman jäljen ja loppujälki menikin hyvin. Loppukepin olin laittanut ison kiven juureen ja koira malttoi sen hyvin paikallistaa.

DOTIN jäljen teemana oli alustan vaihtuminen nurmesta hiekaksi. Jäljellä oli mittaa n. 60 metriä ja joka askeleella oli ruokaa. Nurmiosalla sujui hyvin ja alustan vaihtokin meni ilman suurempia ongelmia. Laitoinkin koiralle välipalkaksi isomman kasan ruokaa alustan vaihtumisen jälkeen. Hiekkaosiolla koiralla oli ihan tavaton kiire.

Doo aloitti myöskin Hannan tokokurssilla. Katsastettiin seuraamista. Sitä on työstetty tarjoamisen kautta ja nyt koira seuraa jalan liikettä liiaksi. Sen takaosa pysyy paikoillaan, mutta etupää seilaa. Tähän oli yksinkertainen vinkki nostaa vaan vauhtia ja tämä ongelma katosi. Myöskin palkkauksen suunta oli nyt toimivaa. Välillä Dot nimittäin luopuu palkasta liiaksi, että sillä voisi ohjailla koiraa houkuttelemalla. Sitten työstettiin merkin kiertoa eteenpäin. Nyt appari mukaan näyttämään merkkiä, niin saadaan koiraan vauhtia. Lisäksi tätäkin pitäisi alkaa jo nimetä :p Hyppyä tehtiin vielä lopuksi. Ensin tuttuun tapaan namialustalle, sitten palloa koiran perään heittäen. Dot reagoi palkan vaihtamiseen hyvin, sille oli sama oliko esteen takana namialusta vaiko tuliko palkaksi palloa. Muutenkin Doo leikki ihan hyvin. Se jopa kaivoi lelun repusta.

SARA teki vielä sitä samaa mitä se on viime aikoina muutenkin tehnyt. Eli ensin kaukoja. Niissä on saatu tekniikkaa takaisin. Sitten seuraamista. Tämä on ääntelyn suhteen edelleen ihan veitsen terällä. Pitäisi nostaa treenitahtia. Tunnaria lopuksi. Treenin kulkuun on tullut nyt kaavaksi ekalla onnistuminen tunnarissa sekä mielentilassa. Sitten tulee romahdus joko kummassakin tai jommassa kummassa ja sitten taas onnistuu. Syitä saa taas pohtia.


Tiistaina jokaviikkoiseen tapaan peltojälkeiltiin Erikan kanssa. Tein DOTILLE tähän menessä sen pisimmän jäljen eli n. 200 metrisen, jossa oli tyhjiä 3 x 5 askelta. Pituus ei penskaa haitannut, se jaksoi ihan hyvin. Tyhjätkin meni hyvin. Sen sijaan pentu alkuun kiskoi liiaksi, mutta rauhottui sitten nätimpään menoon. 

RINNALLE Erika teki n. 300-metrisen perushelpon metsäjäljen. Se vanheni reilun tunnin. Janaa oli parikymmentä metriä. Sen koira hoiti hyvin, jäljen risteyksessä se tarkasteli. Jäljen lopussa oli keppi ja koira ilmaisi sen. Välillä kiva jälki Rinnallekin.

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Cityjälkiä

RINNA on saanut ajaa nyt parin viikon aikana jokusen cityjäljen. Ne on laiskan ihmisen unelmia :p Kaksi ekaa tein Malminkartanoon.

Ensimmäisessä (22.4.) Sara oli mukana häiriönä tallonnassa, se antoi jänikselle lähdöt jäljen yli :p Jälki alkoi pikkumetsiköstä jatkuen sitten hiekkatietä myötäillen pusikossa. Lopussa jälki sivusi puutarha-aluetta. Se ylitti myös kolmesti hiekkatien. Pittuutta tuli n. 300 m ja vanheta se sai reilun tunnin. Vajaa 10-metrinen jana sujui hyvin. Koira tarkisti takajäljen ja nosti sen jälkeen jäljen oikeaan suuntaan. Pahaksi onneksi liina jäi siinä vaiheessa jumiin, mutta koira piti sitkeästi pintansa ja kiskoi jäljen suuntaan. Tien ylitykset oli helppoja, mutta maaston vaihtelu sai aikaan tarkastelua. Koira kuitenkin sai selvitettyä jäljen loppuun asti. Saran hajut ei haitanneet muuten, mutta Rin tarkisti jäniksen reitin jäljen yli. Keppejä jäljellä oli kolme. Rinna ilmaisi kaiken, mutta vähän nihkeästi.

Toinen jälki (26.4.) oli jälleen Malminkartanossa. Maa oli sateen jälkeen märkää. Tällä kertaa Saran lisäksi Dotkin oli lenkkeilemässä mukana jälkeä tehdessä. Jälki alkoi pikkumetsiköstä, jossa tuli pari polun ylitystä. Sieltä se jatkui niitylle, johon tein terävän kulman. Niityltä jälki jatkui parin hiekkatien ylityksen kautta nurmelle, jota reunusti toiselta puolen hiekkatie ja toisella puolen oli lasten leikkikenttä. Pituutta tuli n. 250 m.

Jälki ajettiin 1,5 h vanhana. Parikymmenmetrinen jana sujui hyvin. Koira nosti jälken oikeaan suuntaan, mutta muutaman metrin edettyään se kääntyi tarkastamaan takajälkeä. Sitä koira tarkasteli muutaman metrin verran ennen kuin kääntyi ympäri. Häirikkökoirat taisi tehdä tehtävänsä, sillä Rin oli tarkastelevainen ja muutenkin hätäinen mennessään. Lisäksi toki alueella liikkuu paljon muitakin ihmisiä ja koiria. Terävä kulma oli Rinnalle ongelmallinen. Lisäksi teiden ylitykset oli vaikeita, sillä niitä oli kulkenut paljon porukkaa jo jäljen vanhetessa ja ajaessakin jouduin pysäyttelemään koiraa, että ihmiset sai rauhassa kulkea tiellä. Pahin hukka tuli lopussa, jossa Rin lähti seuraamaan polkua, jonka olin ylittänyt. Polku ohjasi koiran hiekkatielle ja siinä pyörittiin pitkään. Olin juuri keskeyttämäisillä koiran jäljestykset, kun se lähti takaisin päin ja nosti jäljen uudestaan.

Keppejä oli tälläkin jäljellä kolme. Rin ilmaisi ekan ja vikan. Keskimmäinen tuli pian terävän kulman selvittelyn jälkeen. Olin jättänyt kepin kahden puun väliin ja Rinna kulki puun väärältä puolen. Se näytti palaavan ohituksen jälkeen takaisin päin, muttei sittenkään. Keppimotivaatiota voisi siis parantaa. Muutenkaan ilmaisut ei olleet ripeitä.

Viimeisimmän jäljen tein kotinurkille tänään. Jälki kulki pienen harjanteen päällä. Toisella puolen oli kävelytie ja toisella puolella talojen pihat. Osan jälki kulki polkua pitkin ja ylitti kerran asvalttitien. Hyppelin yhdessä kohdassa kivien päällä ja jälki kulki myös puulaattojen päältä. Pittuutta tuli n. 500 m. Jälki ajettiin reilun tunnin vanhana. Rinna nosti jäljen ihan hyvin. Se pysähtyi puolivälissä kymmenmetristä janaa tarkastamaan jotain ja jatkoi siitä sitten omatoimisesti janan loppuun. Jälki lähti oikealle. Koira lähti jälleen oikeaan suuntaan, mutta palasi tarkastamaan takajälkeä ennen kuin varmistui suunnasta. Kivikkokohdassa koira kiersi kivet :p Tien se ylitti hyvin. Talojen takana taisi olla vaikeaa, sillä koira piti pari ruohonsyöntituokiota. Vaikeuksia tuli myös puulaatoilla. Rinna hyöri ja pyöri siinä ennen kuin painoi nenänsä kiinni lautoihin ja lähti jäljestämään niitä pitkin. Loppujälki meni hyvin. Jäljen ainoa keppikin lopusta tuli ilmaistuksi, vaikkakin hitaasti. Toivottavasti motivaatiota nostattaa siitä saadut nakit!

Toinen peltojälkipäivä

DOTIN kanssa treenailtiin peltojälkeä Turun suunnassa. Kouluttajana jälleen oli Saija Mattila, mutta seura oli eriä. Tällä kertaa rahat meni bouviereiden hyväksi. Nyt viikon aikana Doo on ehtinyt tehdä kolme jälkitreeniä. Jäljet on olleet pituudeltaan 50, 100 ja 150 metrin mittaisia (pitäisi opetella laskemaan askeleita!). Lyhyin jälki tehtiin hiekalle ja siinä oli uuden pohjan vuoksi ruokaa joka askeleella. Pidemmissä on otettu mukaan ekat tyhjät askeleet, 1-3 askeleen tyhjiä kohtia 2-3 per jälki. 

Nyt tein jäljeksi 150 metriä pitkän jäljen, jossa tyhjiä oli kolme, 3, 5 ja 2 askelta. Yritin katsoa tarkkaan mihin tyhjät tuli, mutta kolmonen ja kakkonen mentiin ilman parempaa tietämystä niiden sijainnista :p Koirastakaan ei erottanut tyhjien kohtaa. Vitonen oli jäljen loppupuolella ja siinä keskellä pentu nosti päänsä ja katsahti sivulle. Sen perään se jatkoi työtään. Joko tyhjät aiheutti ajatuskatkoksen tai koira alkoi jo väsyä. Doon jäljestäessä mukana on tähän mennessä kulkenut 1-2 ihmistä, nyt niitä oli laumallinen. Dotia ei seuraajat pääasiassa haitanneet, mutta esim. yskintään se reagoi päätä nostamalla. 

Seuraaviin treeniin voidaan laittaa useampi viiden askeleen tyhjä. Lisäksi voidaan aloittaa treenaamaan kulmia. Kaiken kaikkiaan Dotin jäljestäminen on mennyt nyt nopeasti eteenpäin. Penskalla on jälkiä takana tällä hetkellä kymmenen varsinaista jälkeä. Sitä ennen on tehty alta kymmenen lyhyttä jälkeä (korkeintaan 10 m/jälki) sekä 85 namiruutua. Tämän hetkinen eteneminen pitää kyllä munkin motivaation korkealla :)

lauantai 2. toukokuuta 2015

Oopaatteja

RINNA on käynyt kahteen kertaan Caritan osteopaattikäsittelyssä huhtikuun aikana, 10. ja 30. pvä. Aiemmalla kerralla keskittyttiin jälleen Rinnan lapojen alueeseen, jossa tilannetta saadaan hiljalleen työstettyä eteenpäin. Jälkimmäisellä jatkettiin tästä. Edelleenkään aluetta ei saatu käsiteltyä tarpeeksi syvältä, mutta paremmalta näyttää kuitenkin. Uutena vammana koiralla oli lanneselän alueella nikama (L7) nyrjähtänyt. Rinnan elämän tyylillä nyt vaan aina sattuu ja tapahtuu :p Tähän jouduttiin keskittymään enempi tällä kertaa ja nikama saatiin paikalleen.