tiistai 30. marraskuuta 2021

Kilpapäivä

Lauantaina oli ensin ohjelmassa rallikisat I-HAH:n kisoissa Rinnan kanssa. 

Lämmitellessä Rinna sotki tehtäviä ja siksipä päätin antaa liikkeisiin kunnolla apuja. Näistä tuli pistemenetyksiä ja motivaatiota treenata liikkeet kunnolla kuntoon. Edelleen puolenvaihto edestä ja ohjaajan ympäri pyöriminen menee helposti koiralla sekaisin etenkin oikealla puolen tehtyinä. Kolmoskyltin saksalainen oli vahvoista ohjauksista johtuen eriaikainen (-1 tvä). Takapäänkäyttötehtävät oikealla puolen on otettava myös työn alle. Nyt virheitä tuli peruuttamisessa (-1 tvä, -1 vino) ja täyskäännöksessä oikealle (-1 tvä, -3 tvä). Kun koira ei käytä kunnolla takapäätään, niin lähden itse paikkailemaan tilannetta tekemällä lisää virheitä :p Näiden lisäksi tein yhden turhan uusimisen sotkettuani askeleet askeltehtävässä asentojen kanssa. 

Eli ihan vaan osaamattomuudesta tuli virheet. Mielentila oli kuitenkin kunnossa :) Tulos 90 p. ja 5/12.

Sitten kodin kautta koiran vaihtoon ja Dotin kanssa aksakisoihin JAU:lle. Ohjelmassa taas kaksi hyppäriä ja niistä hyllyt :p Meno radalla oli ihan kivaa, mutta harjoitusta tarvitaan. Sen sijaan radan ulkopuolella Dot pääsi kerran rähähtämään. En ollut ihan tilanteen tasalla enkä osannut tarpeeksi ennakoida tilannetta. Dot vaatii multa paljon.

Sunnuntaina noseiltiin. Dot löysi taas ilmaista ruokaa hallista, mutta maltti silti ihan kivasti työskennelläkin. Se myös räjähti kerran toiselle koiralle, mutta syöksyhyökätessään se sai samantien palautteen hihnan kiristyessä. Sen jälkeen salamannopeasti koira palasi hommiin, teki löydän ja ilmaisi hyvin. Ihme tyyppi. Rinnalle vaikeaa oli häiriönä hajustamattomat huopatassut. Se jäi niihin pahasti jumiin ja ilmaisi niitä minkä kerkesi. Tauon jälkeen otin treenin uusiksi ja nyt Rinnakaan ei enää mennyt lankaan.

torstai 25. marraskuuta 2021

Hyviä hyllyjä

Lauantaina käytiin  Dotin kanssa kisaamassa agia puolen vuoden tauon jälkeen. Jännitin toki taas kisoja, mutta jännitys oli tällä kertaa pääosin hyvää jännittämistä, ahdistavaa ei juurikaan. Rene Blank oli tehnyt kivat hyppäriradat! Rataantutustumisen jälkeen mulla oli selvä mitä missäkin kohtaa teen eikä suunnitelmissa ollut yhtään "herran haltuun"  -ohjauksia. Molemmilla radoilla tehtiin hyllyt, mutta sain aina virheen jälkeen nopeasti koottua itseni ja meno oli pääasiassa hyväntuulista. Ekan radan jälkeen jäi vaivaamaan oman liikkumisen hiipuminen lopussa. Toisella pyrinkin juoksemaan loppuun asti. 

Dot pääsi räjähtämään kisapaikalla joillekin koirille. Jos en kerkeä ennakoimaan tilanteita, niin Doo ehtii sanoa sen ensimmäisen sanan. Onneksi koiran saa lopettamaan heti alkuunsa eikä Dotille jää tilanteet päälle. Uutena asiana nyt kuljetuksissa toimii käsikosketus myös kisapaikoilla. Dotin pitäminen kiireisenä vähentää rähinähetkiä. Dotin räjähtäminen tulee niin äkkiä etten usko sitä saavani kokonaan pois. Voin vain lukea ympäristöä ja ennakoida tilanteita. Dot on nyt hyvin myös omaksunut maahanmenon halliin mennessä ja tätä koira tarjosi nyt vieraassakin hallissa heti ovella. Helpottaa tämäkin tilanteiden hallintaa.

Treeneissä on ollut vaihtelevaa, pääasiassa kuitenkin hyvää fiilistä omassa päässä. Yksissä treeneissä toistettiin agileirillä ollut treeni. Nyt kuitenkin tehtiin kaksi kierrosta yhden sijaan. Ekalla kierroksella sain pidettyä pään kasassa ja keskittyin hyvin. Kaikki radat meni oikein. Toisella kierroksella oma pää vaan hajosi. En saanut enää keskityttyä vaan kiirehdin liikoja ja yritin ratoja ilman, että olin niitä oppinut. Tuli tehtyä enempi vääriä ratoja kuin oikeita. Jännä, miten oma keskittyminen kului ekaan kierrokseen enkä saanut enää sitä takaisin.

Viime treeneissä oli myös haastetta, kun tehtiin tätä:

Rata oli yllättävän helppoa muistaa, mutta sen ohjaaminen olikin sitten toinen juttu. Ohjaus vaati juoksemista ja jarrua, lähetyksiä ja haltuunottoja. Omasta liikkeestä tuli helposti nykivää ja se tapahtui väärässä ajassa. Parhaiten onnistui, kun pyrki olemaan itse koko ajan liikkeessä. Ei laiskotellua vaan radan juoksemista koiran kanssa.

Treenivideoita syksyn varrelta muistoksi.
maanantai 22. marraskuuta 2021

Avo

Testasin millä mallilla Dotin tulevaisuuden avoimen luokan liikkeet on tokossa. Kyllähän siellä vielä puuhaa riittää. Eniten työtä on edelleenkin koiran mielentilassa. Väärä mielentila kuuluu vinkumisena etenkin seuraamisimissa. Onneksi kaikki videolla kuuluva ääntely ei ole Dotista lähtöisin vaan hallissa on myös tylsistynyt koira. 

  • Seuraamisessa ääntelyä on eniten. Seuruupaikkaa pitää vielä täsmentää.
  • Jäävissäkin on ääni herkässä valmistelevassa osuudessa. Asennot sekoittuu välillä ja seisomisiin on käytetty vielä käsimerkkiä tehostamaan asennonottoa.
  • Luoksetulossakin alussa voi esiintyä ääntelyä. Koira on ollut hyvä odottamaan kutsua, mutta niinpä kuitenkin videolle päätyi varastaminen :p
  • Hyppynoudosta Dotilla on jo idea, mutta suoritusvarmuutta ei ole vielä viroissa heitoissa.
  • Ruutuun kaivataan vielä varmuutta suoritukseen. Etenkin hyvä paikka ruudussa on usein vielä hukassa. Tätä on rakennettu nyt kosketusalustam kanssa. 
  • Kiertoihin myös lisää varmuutta ja erottelutreenejä ruudun kanssa.
  • Kaukot on hyvin keskeneräiset. Tekniikka ei kestä pidempää etäisyyttä eikä kriteerit ole koiralle selvät. Tätä työstetään nyt kosketusalustan kanssa. Se auttaa pitämään kriteereistä kiinni etäälläkin.
  • Paikallaan istuminen pitää ottaa taas treeniin ahkerammin. Varmuutta istumisen koiralle lisää myös häiriössä.torstai 11. marraskuuta 2021

Kuivakausi

Dotin iho on alkanut hilseilemään. Iho on ehjä, ei punoita, ei juurikaan kutise, mutta hilseilee. Oireilua on ollut kesästä lähtien aika ajoin. Oireilu on on ollut laajemmalla alueella joka kerta hilseilyn alkaessa uudestaan ja nyt syksyn myötä pahentunut. Ihoa on nyt pesty viikottain rauhoittavalla shampoolla ja ruokavalioon on lisätty öljyjä. Käytiin vielä lääkärissä näytillä varmuuden vuoksi. Eläinlääkäri teki kuivan ihon diagnoosin. Rahat meni siis hyvään tarkoitukseen eli omistajan mielenterveyteen :p Jatketaan samalla kuin tähänkin asti, mutta viikottaiset pesut voisi vaihtaa suihkuteltavaan kosteuttavaan suihkeeseen, joka käy helpommin kuin koiran pesu.

Viime viikolla Doo kävi myös fyssaroitavana. Ranka oli joustava, mutta tuttuun tapaan muuten koira oli jumissa. Dot on koira, joka jännittää kaikkea kropallaan.

Nosetreenit on nyt edenneet molemmilla koirilla. Dotille on nyt tullut draivia lisää. Pienistä estelyistä huolimatta se rynnistää hajuille eikä malta poistua hajuilta. Viime treeneissä oli nopeat löydöt ja ilmaisut. Nyt alkaa tuntua, että motivaatio on kunnossa. Rinnakin on vähitellen ymmärtänyt ytimen. Sen kanssa on tehty helppoja harjoituksia ilman asioita, jotka provosoi sitä tekemään muuta. Esimerkiksi purkkeja ja laatikoita on treenattu vähän, sillä Rinna tykkää heitellä, kiipeillä jne. hajottaa niitä. Viimesimmissä treeneissä tehtiin parin löydön jälkeen tokomerkeillä ja vadeilla treeniä ilman, että koira tarjosi merkille tai vatiin menoa vaan se tiesi haistellRia.

Rimppa ilmaisee mieluiten päältä päin :D

torstai 4. marraskuuta 2021

TK1 ja tiktak

HSKH järjesti sekä toko- että rally-tokokokeet viime sunnuntaina. Dot osallistui tokokokeen alokasluokkaan. Ennen Dotin suoritusta kisattiin Rinnan kanssa rallyä. Suunnilleen kaikki jännittäminen meni Dotsiin, joten Rinnan kanssa oli varsin rentoa menoa. Rinna tekikin hyvin, 95 pistettä ja valiokello käyntiin! Sijoitus oli 6/30. Rinna sekoittaa vielä välillä edestä puolenvaihdon ja ohjaajan ympärimenon. Näissä mun ohjaus on liian samanlaista. Nämä onnistuu, jos rytmitän käskyt ja askelkuviot just oikein. Nyt jouduttiin uusimaan tuplasaksalainen Rinnan luultua sen olevan edestä vaihto. Lisäksi tehtiin joku yhden pisteen ohjaajavirhe liikkeestä maahanmenossa ja joku kontrollivirhe edessä peruuttamisessa. 


Dot yllätti mukavuudeltaan koepaikalla. Se vaatii yleensä pitkän tovin oleskelua koepaikalla ja nytkin otin sen hengailemaan heti kun vain ehdin. Doo tarjoili rennosti vain makuuasentoa ja piti katseen tiiviisti minussa. Telakoituessaan näin se ei juurikaan reagoinut muihin koiriin. Rähinät tuli vain liikkuessa liikkuessa paikasta toiseen. Kuljetukset on edelleen hankalia, jos ei koiraa imuta namilla. Koesuoriutuminen oli ihan Dotsia. Se toimi kutakuinkin kuin treeneissäkin ja ääntäkin koirasta välillä pääsi.
Kaukoihin en ole vielä saanut koiraan asennettua nopeita paikallaan rapahtuvia vaihtoja. Se on vaan joko tai :p Nyt mentiin hitaammalla tekniikalla koiran pysyessä paikoillaan. Näihin vaan lisää treeniä. Ei riitä, että joskus vaan treenaa. Liikkeestä maahanmenossa sen sijaan kriteerit täyttyi. Seuruu saisi tosin olla tasaisempaa, mutta kaikkea ei voi aina saada :p

Seuraamisessa Dot kulki ihan hyvin mukana. Seuruupaikka oli välillä vähän edessä, välillä takana. Etenkin täyskäännöksissä oikeaan käännöksissä koira jäi. Nämä toimisi paremmin vasempaan tehtyinä, mutta myös vasempaan tehtyinä täyskääkset saattaa nostattaa liiaksi koiraa. Kokeillaan kuitenkin tehdä niihin rutiinia.

Hypyllä kävi moka. Kehän ulkopuolelta kuului haukkua ja Dot kiinnitti sinne huomionsa juuri, kun käskin koiran odottamaan paikoillaan. Dot lähti sitten mukana hypyn ohi. Uusinnalla onnistui, mutta nolla mikä nolla.

Liikkeiden väleissä Dot suoriutui hyvin omasta osuudestaan. Se kulki kivasti oma-alotteisesti mukana. Hypyn uusimisessa se selkeästi hukkasi paikkansa. En ollut itsekään varmakäytöksinen. Sosiaalinen palkkaus tuntui ihan toimivalta. Alkuun Käytiin pelkkää kehua, sitten uskalsin antaa koiran hyppiäkin vasten eikä se juurikaan nostattanut koiraa liiaksi. Koiraan koskeminen ei selkeästi ollut Dotille nyt kesken kaiken mieluisaa. Onneksi olen voinut lopettaa koiran pakonomaisen koskemisen kokeissa :p

Kolmen kokeen suorittamiseen meni kolme vuotta. Dotille nyt kuitenkin kolmas ykkönen ja koulari TK1.