keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Tuplasti tuplat

Viikonloppuna koeteltiin taas turnauskestävyyttä, kun kisasin neljässä tokokokeessa viikonlopun aikana. HSKH järjesti maajoukkuekarsinnat aamukokeina ja illalla oli muut luokat. Aamukokeissa kisasin SARAN kanssa ja iltaisin RINNAN kanssa. Vietettiin koko viikonloppu siis Ojangossa.

Lauantain karsinnan tuomareina oli Carina Savander-Ranne ja Pirkko Bellaoui. Ensin tehtiin yksilöliikkeet, jotka oli jaettu molemmille tuomareille kahteen kehään. Lopuksi tehtiin paikallaanolot, nekin kahdessa kehässä. Saatiin jälleen kirjalliset arvotelut. Saran suoristusvuoro oli puolivälissä.

Luoksetulo  8½
Pistemenetykset liian hitaista pysäytyksistä.

Ruutu   9½
Arvotelulomakkeessa on maininta nykäisystä ruudussa, jota en huomaa videolla?

Seuraaminen   7½
Sara taas yritti käännöksessä vasempaan juoksussa kiertää mut ympäri. Miinusta myös tiiviydestä. Kehut tuli koiran paikasta, perusasennoista ja kontaktista. Tuomari ei kuullut, mutta äännähteli se :p

Ohjattu nouto   9
Miinus hidastuksesta merkillä.

Video Kehä 1

Tunnari   8
Vähän hätäinen.

Kaukot   7
Koira tuli vaihdoissa eteenpäin. Lisäksi lapusta maininnat asennoissa hitaudesta, ryhdittömyydestä ja vinoudesta. Multa lisäyksenä vikinä jätössä.

Metallihyppynouto   9½
Ei kympin suoritus.

Zeta   8½
Miinukset hitaista asennoista, Saraksi asennonotot kuitenkin ihan ok.

Video Kehä 2

Paikallaan makaaminen   8
Vinosta perusasennosta vinoon makuuasentoon. Mun moka, olisi pitänyt tarkistaa koiran perusasennon suoruus.

Paikallaan istuminen   10
Hyvä.

Tulos: EVL1, 273,5 p. ja sijoitus 16./41.

Saran mielentila vääristyi kehästä toiseen siirryttäessä. Se oli liian korkeassa vireessa toisessa kehässä. Sain sen kyllä taas matalammaksi, mutta vasta vikaan liikkeeseen. Väärä mielentila kostautui etenkin kaukoissa. Noin muuten Sarppa teki ihan omantasoisensa suorituksen. Olen tyytyväinen :)

Toisena päivänä Saralla oli enempi väärä mielentila. Liikkeet tehtiin samalla jaolla kahdessa kehässä. Tuomareina Pirkko Bellaoui ja Pernilla Tallberg. Tällä kertaa paikallaanolot oli ensin ja loput liikkeet sitten. Arvonnassa saatiin heti alkupään vuoro.

Paikallaan makaaminen   8½
Hidas maahanmeno ja lonkkautuminen.

Paikallaan istuminen   10
Hyvä.


Video Kehä 1

Ruutu   8
Toivotaan lisää vauhtia.

Luoksetulo   7½
Alun maahanmeno ja pysäytykset saisi olla napakammat.

Ohjattu nouto   8½
Merkin keilaus ja kapulan puru.

Seuraaminen   7½
Pari vinoa perusasentoa ja ääntä :/

Video Kehä 2

Tunnari   6½
Rumaa käytöstä kapuloille ja kapulan puru.

Metallihyppynouto   9½
Löysä kapulan pito luovutuksessa.

Zeta   8½
Miinusta mun liian hitaasta kävelyvauhdista!

Kaukot   6½
Ekaan vaihtoon (m-i) kakkoiskäsky. Muut miinukset liian matalasta asennosta seisomisissa (?), ei vähennyksiä liikkumisesta (tuomarin puoleinen takatassu pysyi paikoillaan).

Tulos: EVL1, 256,5 p. ja sijoitus 28./36.

Kaiken kaikkiaan ihan saramaiset suoritukset. Eli tiedän edelleen mitä treenata ;)

Rinnan lauantain kokeessa tuomaroi Anne Nokelainen. Paikkamakuu suoritettiin ensin ja loput liikkeet sitten sekaisessa järjestyksessä.

Paikallaan makaaminen   9½
Lonkkautui.

Video

Seuraaminen   9
Pari lähtöääntä.

Kaukot   0
Reilusti liikettä s-m-vaihdossa ja perusasennon ennakointi.

Tunnari   7
Ennakointi kapuloille ja liian tiivis luovutus.

Luoksetulo   5
Tuomari rokotti valuvista pysäytyksistä. Lisään virhelistaan vinkumisen jätön jälkeen ja koiran omaperäisen sivulletulon (pitäisi tulla eteen ja siirtyä suoraan vasemmalle, ei takaa kiertäen).

Liikkeestä istuminen   8½
Alkuvikinät.

Ruutu   9
Ei lähtöääniä, mutta Rin vinkui ruudussa minun käännettyä koiralle selän.

Metallinouto   8
Lähtövinkaus ja perusasennon ennakointi.

Hyppynouto   6
Kimeämpi lähtöääni ja suurempi ennakointi kuin edellä.

Kokonaisvaikutus   8
Miinukset äänistä.

Tulos: VOI3, 219,5 p. ja sijoitus 4./6.

Sunnuntaina voittajaluokkaa tuomaroi Riikka Pulliainen. Ensin tehtiin jälleen paikkamakuu ja muut liikkeet sitten.

Paikallaan makaaminen   10
Lonkkautuminen.

Video

Hyppynouto   10
No olihan se ihan kiva.

Seuraaminen   9
Seuraaminen aloitettiin kohti ruutua ja sinnehän Rin oli menossa. Seuruu parani loppua kohden.

Luoksetulo   5
Rinna teki maahanmenon kahteen kertaan huonosti.

Liikkeestä istuminen   9½
Koira oli taas menossa johonkin. Se äänsi alussa ja edisti. Istukäskystä se nykäisi eteenpäin, mutta käsky saavutti kuitenkin päämääränsä.

Ruutu   8
Koira nyki, mutta lähti vasta käskystä äänen kanssa. Se ennakoi myös ruudusta lähtöä, ei kuitenkaan äännellyt nyt ruudussa. Ruudussa se meni suorilta maihin.

Metallinouto   8
Kiljaisun kanssa noutoon ja metallista irroitus vasta toisella käskyllä.

Tunnari   8
Kiljaisulla kapuloille ja kamalaa kapulatyöskentelyä.

Kaukot   8½
Ekaan vaihtoon kaksoiskäsky ja pientä tassujen siirtelyä.

Kokonaisvaikutus   9
Tuomari puhui vauhdista ja vaaratilanteista...

Tulos: VOI1, 267,5 p ja sijoitus 2./6.

Toisena päivänä tuomarilta lipsahti jokunen ylimääräinen piste, mutta kyllä mäkin tykkäsin Rinnan meiningistä :) Edellispäivän perusteella olisin odottanut koiralta enempi ennakointia, mutta pikkusulkeiset ennen toista suoritusta tuotti tulosta! 

Koiran vireen säätely oli vaikeaa, joten rauhoittumistreenit jatkukoon. Rinnan kanssa oli kaikesta huolimatta mukava olla kehässä. Koira ei ollut lainkaan vieras kehässä, ennakoinnitkin kuuluu Rinnan "kyllä mä tiedän" -perusluonteeseen. Jatkossa paljon lisää kuuntelutreenejä, etenkin koemaisesti käskytettynä.

tiistai 27. tammikuuta 2015

Titope

Viime viikon tiistaina meillä oli Inkan kanssa treenilöt Malminkartanon nurtseilla. Maa oli lunta ja jäätä. SARA aloitti ruudulla, jossa oli kosketusalusta auttamassa koiraa oikeaan paikkaan. Alkuun meni hyvin, mutta sitten koira alkoi lipsumaan kosketusalustan etujalkakosketuksesta ja aloin nillittää koiralle, kun se ei koskenut alustaan vaikkakin se oli ruudussa alustan vieressä ihan hyvässä paikassa. Mutta johonkinhan se raja on vedettävä :p Tämä kuitenkin taisi vaikuttaa seuraamiseen, jossa koira äännähteli siellä täällä. Kaukot sujui hyvin. Palasin nytkin palkkaaman koiran jätön jälkeen.

RINNA teki samaa settiä. Kaukot se teki tosi hyvin! Ruudussa ekassa lähetyksessä se äännähti pitkästä aikaa enkä puuttunut siihen, en ollut varautunut. Toistolla koira oli hiljaa. Seuraamisessakin virtaa oli liikaa. Olisi pitänyt purkaa koiraa enempi ennen treeniä, mutta liukkauden takia en uskaltanut päästää sitä rallattelemaan.

Sporttiksella oli pentuilta. DOT teki esteistä pöytää, suoraa putkea, mutkaputkea ja pussia. Pussi onnistui enää vain vähän helmaa raoittaen. Ohjauskuvioista tehtiin persjättöä, takaakiertoa, sylkkäriä, poispäinkääntöä ja valssia.

---

Torstaina SARAN aksoissa tehtiin Anders Virtasen kolmosluokan hyppyrataa.


Alun ohjasin ensin aika perusohjauksella jarrutellen kakkoselle ja pituudelle, ettei koira valahtaisi liian pitkälle. Kokeilin myös olla valmiina kakkosen takana ja sieltä siirtyä valmiiksi pituuden taakse. Näissä missä mun mun ajoitus hetken paikallaanolon jälkeen on vaikeaa saada osumaan kohdilleen. Kepeille viennissä sai olla tarkkana, ettei vienyt koiraa mukanaan väärään väliin. Jaakotuksella onnistui kääntö 13. hypyllä putken oikeaan päähän. Sen jälkeen juosten ohjaamaan 16. hypylle persjättöä tai vaihtoehtoisesti takaakiertoa. Tässä sai muistaa koirankin, kerran vedin koira kiireessä pussin ohi. Alkuun Sa teki pussin hyvin pää alhaalla, mutta toistojen myötä pää nousi. Tehtiin loppuun vielä pari toistoa namien kanssa.

---

Perjantaina oli DOOLLA piirin tokoa. Koko tunti keskityttiin perusasentotreeneihin. Kontakti perusasennossa, perusasentoon tulo, myös eri asennoista (makuu ja istuminen), perusasennon otto liikkeen jälkeen jne. Kontakti Dodolle on edelleen hieman vaikeaa perusasennossa. Se helposti menee maahan. Lyhyesti jo onnistuu, pidempi onnistuminen sujuu namitargetin kanssa. Eri asennoista perusasennon ottoa ei ollakaan tehty aiemmin. Doo osaa hienosti pompata maasta perusasentoon ilman lupaa, käskyn kanssa se nousee hitaammin. Selvästikään tämä ei ole selvää koiralle. Seisomisessa penne yllätti ja pysyi hyvin paikoillaan minun kierrellessä koiraa ympäri. Se myös kesti seisomisessa mun mennessä koiran vierelle. Askeleet sivuille ja käännökset paikoillaan sujui hyvin, myös perusasennon otto niiden jälkeen. Perusasento muutenkin alkaa treenin myötä hahmottumaan pennelle.

maanantai 19. tammikuuta 2015

Neljän päivän tokot

Perjantaina DOTILLA oli piirin tokokurssia. Dot oli mainiosti tekemisissä mukana. Se haikaili muiden perään vain silloin, kun ei tehty mitään ja penska oli vapaalla. Tehtiin paljolti samoja asioita kuin viimeksikin, eli perusteita kontaktiin, perusasentoon, seuraamiseen, jääviin sekä paikallaanoloihin. Vaikkakaan viikon aikana ei hurjasti mitään olla tehtykään, niin Dot on näissä edistynyt. Se osasi istua jo hetken perusasennossa kontaktissa, pysyi hyvin paikallaanoloissa ja osasi mennä liikkeestä maahan pelkällä käskyllä. Maahanmeno ei tosin ollut teknisesti sellainen kuin haluan sen olevan, mutta hienoa, että penne pysyi tekemään maahanmenon pelkällä käskyllä minun peruuttaessa poispäin. Uutena asiana otettiin hyppyä. Doo sai kulkea hypyn yli pariin kertaan yhtä lautaa ylittäen.

Sen jälkeen otin isoille treenit. RINNA teki luoksetuloja takapalkalla, ruutua, seuraamista, kaukoja ja tunnaria. Ennen ruutua vaadin koiraa täysillä keskittymään minuun, vaikka sille olikin vihjaistu jo ruudusta. Näitä tarvitaan paljon. Kuulolla ollessa Rin menee äänettä ruutuunkin. Seuraaminen tuntui pitkästä aikaa hyvälle. Palkkailin koiraa taakse ja paikka tuntui hyvälle.

SARA sai taas aloittaa vuoronsa tunnareilla. Se oli nyt alusta lähtien tarkempi. Se osasi erotella oikean kapuloiden ollessa kiinni toisissaan. Ongelmaa tuotti nyt päällekäiset kapulat, jolloin koira mieluusti nappasi joko vain päällimmäisen suuhunsa tai sitten molemmat. Edelleen jatketaan näitä. Lisäksi koira teki ruutua, seuraamista ja kaukoja. Kaukoissa keskityin koiran mielentilaan kävelemällä koirasta poispäin ja palaamalla palkkaamaan, jonka jälkeen saatettiin tehdä jokunen vaihtokin. Lisäksi Sara teki merkillä ja kapulalla erottelua. Koira kuunteli käskyn paremmin, kun heitin kapulaa. Kapulan ollessa valmiina maassa se arpoi enemmän käskyjä. Kuuntelujakin siis lisää.

---

Lauantaina oli Heidi Pesosen koulutus, jossa korostui mustavalkoisuus ja kontrolli. RINNALTA katsottiin luoksetuloa. Koira osaa pysähtyä hyvin takapalkalla, mutta silloin sillä ei ole mielessä kuin takapalkka. Se ei ymmärrä pysähtymisen olevan se pointti. Nyt jätettiin takapalkka pois ja autettiin vartaloavuilla koira pysähtymään oikein. Näitä nyt lisää.

Ehdittiin katsastaa myös seuraamista. Rinnan suurin ongelma tällä hetkellä seuraamisessa on niinkin pieni kun paikka liian edessä. Paljon on ongelmia jo takanapäin. Nyt käytettiin jo aiemmin käyttämääni koiran työntöä eteenpäin sen edistäessä. Sain tähän nyt tarkennusta ja ehkä osaan käyttää keinoa jatkossakin.

---

Sunnuntaina pidettiin kimpassa kokeenomaiset treenit Heurekan nurtseilla. Liikkeet tehtiin kahdessa kehässä. Pohja oli varsin kirjavaa: oli lunta, loskaa, jäätä ja paljasta nurmikkoakin pilkotti. Sarppa kulki sipsutellen :p

SARA osallistui paikallaanoloihin, jotka pidettiin asvaltilla lyhyesti. Istuminen oli hyvä. Maahan mentyään koira taittoi heti etutassua alleen. Korjasin ja koira oli muuten hyvin.

Seuraaminen oli ihan hyvää. Oli vaan vaikea kävellä epätaisaisella alustalla. Luoksetulo lumessa oli hyvä. Palkkasinkin jo maahanpysäytykseen. Ruutu olikin sitten vaikea. Sara ei vain erottanut ruutua taustasta. Se haki kehänauhan painona olleelle kivelle sekä toiseen kehään erilaisille merkeille. Tehtiin ruutua vielä erikseen lopuksi ja on se vaan kirjavalla pohjalla Saralle vaikea erottaa. Lisää treeniä tähän. Tunnari oli hyvä. Koira haisteli rauhallisesti. Kaukot oli samoin hyvät. Ohjattu noutokin oli toimiva. Zetassa asennot oli hyvät, mutta koira vinkui seuruussa. Metallihyppynouto oli hyvä.

RINNAA pallottelin hetken ennen kehään menoa. Aloitettiin seuraamisella ja koira oli vähän liian kiihkeänä siihen. Pidin sitten namit kädessä ja palkkailin koiraa sopivissa kohdissa. Koiran kierrokset laski seuruun aikana, hyvä. Rinnalla ei ollut ongelmaa ruudussa. Se bongasi sen hyvin. Mun näössä vaan oli vikaa ja pysäytin sen liian aikasten. Uudella käskyllä koira jatkoi loppuun asti. En ottanut koiraa ollenkaan seuruuseen vaan palkkasin ruutuun. Luoksetulossakaan ei tehty luoksetuloa vaan jätön jälkeen palasin palkkaamaan koiran odotuksesta. Kaukoissa Rin liikkui hieman i-m- ja s-i-vaihdoissa. Edelleen rutiinia niiden oikeaan suorittamiseen. Liikkeestä istuminen oli hyvä. Tunnari samoin. Tosin luovutushan siinä on edelleen liian tiivis. Metallinoudossa tehtiin nouto pitkältä matkalta ja palkkasin koiran vauhdista. Noudossa samoin kuin ruudussakin käskyttelin koiralle asentoja ja seuruuta ennen lähetystä eikä ääniä päässyt kummassakaan.

Illemmalla treenattiin hallilla. Leikitin DOTIA. Ei ollakaannyt nyt juurikaan leikitty muualla kuin kotona tai kotiseuduilla. Nyt hallilla penska leikki raivokkaasti :) Sitten vaihdettiin ruokaan ja tehtiin eri asentoja sekä perusasennossa kontaktia. Seuruuta tehtiin imuttaen. Ruutua tehtiin namialustalla. Pentu juoksee sinne nopsaan. Tehtiin myös siiveekkeen kiertoja molempiin suuntiin namialustaa siirtäen. Kokeilin kiertoja myös ilman namialustaa. Onnistui, mutta näissä pentua saa saatella pidemmälle. Jatketaan vielä alustan kanssa.

RINNA teki luoksetulon pysäytyksiä nyt ilman takapalkkaa. Annoin ensimmäisiin vartaloavut ja sitten kokeilin ilman. Koira teki niin hyvin, että pysyin palkkaamaan kaikesta! Ruutuun lähetyksiä tehtiin eri suunnista. Rinnalla on edelleen tapana jäädä ruudussa turhan eteen. Nyt koira väläytteli jonkin kerran peruuttamista pysähtymisessään, jolloin se päätyi taakse. Hyvä, jos se alkaa ymmärtämään. Jatkossa lisää näitä myös kosketusalustalla. Seuruussa työstettiin koiran paikkaa. Vielä on tässä töitä edessä. Kaukoissa myös, nytkin työstettiin niitä.

SARA teki jälleen ekana tunnareita, joissa kapulat oli kiinni toisissaan tai päällekäin. Ekalla koira toi oikean viereisen, lopuilla viidellä kerralla se nosti tarkasti vain oman. Hyvä. Ruudussa koira osasi paikan aika kivasti. Osaaminen hajoaa vaan siihen, jos mulla on pallo valmiina kädessä. Silloin Sas ei ajattele. Jääviä tehtiin peilin edessä. Asennot oli hyviä, palkkasin eteen. Kaukoissa kävin nakkaamassa ruokaa maahan jätettyäni koiran. Vaihdot oli hyviä.

---

Maanantaina oli Päivin kurssia. Jaoin ajan Saran ja Rinnan kesken. SARA teki ensin luoksetuloja heittotakapalkalla. Sujui hyvin. Kävin joka kerta ensin palkkaamassa koiraa jätettyäni sen. Tämä toivon mukaan pidemmällä tähtäimellä rauhottaa koiran odottamaan. Sitten vielä ruutua. Ruudun takana oli ihminen sekä koiria häkeissä. Joko näistä tai sitten edellispäivän huonoista ruuduista johtuen Sara jäi ruudussa liian eteen. Tätä korjasin omalla ajalla kosketusalustan kanssa. Lisäksi tehtiin kaukoja, joissa edelleen kävin palkkaamassa koiraa maahan jätettyäni sen. Koira sai myös palkkaa paljolti istumisista. Tehtiin vielä lyhyesti paikkamakuuta.

RINNAKIN aloitti luoksetuloilla. Ensimmäisiä stoppeja en hyväksynyt, mutta sitten alkoi sujumaan. Ekoihin annoin vartaloavut, sitten tehtiin ilman niitä. Pelkällä käskyllä pysäytykset oli jopa parempia. Rinnakin sai apparin heittämää heittotakapalkkaa. Rin nousi paristi istumaan mun kävellessä poispäin. Palautin koiran takaisin maahan. Tää on ärsyttävää. Sitten Rinnakin teki pari ruutua. Ruudussa oli kosketusalusta. Vihjeen jälkeen käskytin koiralle jälleen pikkutemppuja eikä koira ääntänyt päästyään ruutuun. Palkkasin koiran ruutuun. Omalla ajalla Rimppa teki seuraamista. Tehtiin paljolti askeleita ja käännöksiä peilin edessä. Rin osasi hyvin. Seuraamisessa keskittyttiin myöskin paikkaan. En vain osaa käyttää itsenäisesti koiran työntämistä, joten nyt herättelin koiraa pitämään paikkansa äkkipysäytyksin. Ääntelyä ei alun parin vinkaisun jälkeen ollut. Jokunen liikkeestä istuminen otettiin väliin. Oli nopsia. Kaukoja jumpattiin lopuksi.

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Aksaa ja aksaa

Tiistaina RINNA pääsi aksaamaan normaalimmin ekaa kertaa muutamaan kuukauteen. Huippiksissa treenattin Pirjon rataa. Rimat oli Rinnalle medit.


Rinna oli oikein mukavana! Se ohjautui sinne minne ohjasinkin vaikka räpeltäen eikä menny yhtään omiaan. Putkijarrutkin toimi moitteettomasti.

Inkan kanssa jäätiin vielä kokeilemaan uutta EVL:n tokoliikettä, ohjattua hyppynoutoa. SARALTA liike onnistui yhdellä tai parilla lisäkäskyllä. Vaikeinta on saada koira kiertämään merkkiä yhdellä käskyllä. Se on niin rutinoitunut pysähtymään merkin takana. Jatkettaneen opettelua, kunhan se tulee ajankohtaisemmaksi.

---

Torstain SARAN treeneissä:


Temppuilitin Sarppaa lämmittelynä ja pellelinjalla jatkettiin radallakin :p Kepeille vienti oli ihan mahdotonsa saada onnistumaan siististi. Jouduin seisomaan putken suulla ja siitä työntämään koiran kepeille. Yritin myös erottelua pelkällä käskyllä, mutta keppien sijaan koira valitsi putken. Tässä olisi taas yksi treeniaihe. Kontakteilla Sara ei edelleenkään kestä tiukkaa takaaleikkausta. Sekin pitäisi treenata kuntoon. Lopuksi käytiin vielä erikseen kuviota 7.-9. läpi. En vaan osaa valssata. Valssilla en saa koiralle merkattua kunnolla linjoja. Tähän kuvioon sopi paljon paremmin vekkaus ja sen jälkeen takaaleikkaus ennen seiskaa kääntämään koiraa, jolloin sain sille paremmat linjat jatkoonkin.

maanantai 12. tammikuuta 2015

Uutta

ATD:lla alkoi uusia kursseja sunnuntaina. SARA aloitti rally-tokon alkeiskurssilla :D Ekalla kerralla käytiin ensin läpi sääntöjä, sitten päästiin tekemään paria rataakin. Radat oli kumpikin viiden kyltin ratoja, jotka pystyi lopuksi yhdistämään. Näissä oli pelkästään käännöskylttejä. Vasemmalle käännöksiä pitää treenata, tekee hyvää tokoonkin. Sara helposti välillä liian edessä käännöksessä, jolloin se istuu herkemmin. Myöskin saksalaista käännöstä piti ensin muistuttaa koiralle ennen kuin se alkoi sujumaan. Erikseen tehtiin spiraaleita ja pujotteluja. Hauskaa vaihtelua :)

Rally-tokotunnin perään oli Janinan vetämä pentukurssi DOTILLE. Kurssilla tehtiin alkeita kontaktiin, perusasentoon, paikkamakuuseen sekä luoksetuloon. Myös rauhoittumista tuli harjoiteltua sekä pennun käsittelyä. Dot antaa hyvin tarkastaa tassuja ja hampaita.

Lisäksi leikittiin. Mun pitää edelleen panostaa paljon Dotin kanssa leikkimiseen. Mun pitää itse olla hyvinkin aktiivinen ja leikkisessioiden pitää olla lyhyitä. Edelleen siis työstetään tätä.

lauantai 10. tammikuuta 2015

Jotain treenejä

Keskiviikkoaamuna puuhattiin Inkan kanssa. Ensin DOT sai 32. namiruutunsa. Samalla ammuttiin neljästi. Doo ei nyt välittänyt äänistä, senkus vain hotki ruokaa suuhunsa. Sitten tehtiin suunnilleen täyskokoinen esineruutu. Neljä esinettä sijoitettiin etulaidan myötäisesti keskilinjalle. Kokeiluksi lähetettiin sekä RINNA että Sätkä yhtäaikaa ruutuun eri reunoilta. Rinnaa ei toinen koira ruudussa haitannut. Se teki hyvin töitä eikä aikaillut turhia, kaksi esinettään se toi nopsaan. 

Sitten vielä viestiä. Tällä kertaa kumpikin pää oli etenevänä. Ensin kuljetettiin omat koiramme noin sadan metrin päähän, josta lähetettiin koirat vuorotellen. Sitten edettiin kahteen kertaan noin 200 metriä. Eli Rinnalle juoksua A-Ö 200 m, Ä-B 600 m ja C-Å 1000 m. Ekat juoksut sujui hyvin, mutta ongelmaa oli viimeisellä osalla. Rinna palasi lähetyksen jälkeen takaisin. Sen tultua näköpiiriin käskin sitä jatkamaan matkaansa. En mitenkään ilkeästi käskenyt, mutta koira otti siltikin paineita tästä eikä tullut kumpaankaan päähän. Se ei vaan kestänyt sitä, että käskin sen pois minun luota. Lähdin kävelemään takaisin päin ja Rinna löytyikin läheltä. Laitoin Sätkän menemään edeltä ja yritin usuttaa Rinnaa sen perään, muttei se lähtenyt. Kutkuin koiran luokse (se mielisteli) ja tein uuden lähetyksen, jolla koira lähti ja juoksi perille asti. Tähän käytökseen keksittiin taas monta syytä: Inka ei ole ollut etenevänä päänä ja useimmiten viime aikoina Inkan päästä on joutunut autoon sekä lumi ja pakkanen vaikeutti (koirat siksakkasi rankasti jäljen päällä). Lisäksi Rinna ohjaajapehmeänä koirana ei kestä kauempaa käskytystä tällä hetkellä. Se paineistuu tästä. Parempi on kutsua näissä koira luokse ja tehdä lähetys uusiksi. Ei auta, kun treenata taas vaan lisää.

---

Torstaina ehdittiin pitkästä aikaa SARAN aksoihin. Kentällä oli valmiina numeroitu rata, joten hyödynnettiin se :)


Tehtiin ensin osissa 1.-15. ja sitten 10.-25. Lopuksi oli yritys vielä nollalla läpi, mikä ei tietenkään onnistunut :p Yllättävän vaikeaa oli saada koira kutosputkeen. Se valitsi helposti A:n sen sijaan. Ei olekaan tullut opeteltua kontakti-putki-erottelua tuosta kulmasta! Sain koiran ohjattua putkeen juoksemalla sen kanssa putkelle asti persjätöllä tai pakkovalssiin. Toinen enempi työstöä vaatinut kohta oli välillä kepeiltä A:lle. Kokeilin ensin hyppyjä välistävetoina, mutta sujuvampaa oli ohjata takaakiertoja.

---

Perjantaina oli Anun vetämä piirin Toko1-kurssi, jolle ilmotin DOTIN. Dot on hurjan nuori tuolle kurssille, mutta tehdään asiat Dotin mukaan. Penska keskittyi ihan hyvin tekemiseensä. Väleissä opeteltiin rauhottumista maahan. Silittelin penneä sen maatessa maassa. Mikäli se ei malttanut olla, niin se sai olla sylissä.

Ensimmäiseksi tehtiin niinkin vaikeaa asiaa kuin kontaktia perusasennossa. Tätä ei olla vielä Dotin kanssa aiemmin tehtykään. Dotia on vain ohjattu sivulle, ei edes istumaan vaan takapään liike on ollut treenin kohteena. Nyt ohjasin pentua perusasentoon, sen perään äkkiä kontakti ja palkkaus. Doo ei kestä tässä vielä yhtään kestoa sillä se tarjoaa helposti maahanmenoa tai se hypähtää sivuun. Kontaktitreeniä tehtiin myöskin namialustan kanssa. Tässäkään kestoa ei ole vaan penska piti vapauttaa heti vilkaisusta. 

Sitten tehtiin käännöksiä paikallaan. Tämä oli Dotille tuttua. Tehtiin myös pyörimisiä kummallakin sivulle ja kahdeksikkoa jalkojen välissä. Näihin otettiin mukaan kaikkia jääviä, avuilla toki. Dot on tehnyt asentoja erikseen, ei vielä liikkeeseen yhdistettynä. Perusteet sillä näyttää kuitenkin olevan aika hyvät, sillä yllätyin miten pätevästi pentu teki näitä! Imutusseuruukin sujui hyvin. Samoin luoksetulot. Ekassa luoksetulossa pennulle syötettiin nameja sen odottaessa. Toisessa se sai itse ymmärtää millä pääsee luokse. Pentu ymmärsi nopsaan reagoida kiristyneeseen hihnaan istumalla, jolloin hihna löysentyi ja pentu sai luoksetulokäskyn.

Sitten vielä isot treenaamaan. RINNAN luoksetulo on nyt hajalla :/ Takapalkalla pysäytykset toimii vielä jotenkuten, mutta ilman sitä pysäytykset on hirveän huonoja. Pitää pohtia mitä seuraavaksi näiden kanssa tehdään. Kaukoja jumpattiin. Toistoja vaan lisää niin hyvä tulee. Seuraamisessa palkkailin koiraa taakse, josko sen asemakin muuttuisi taaemmas.

SARA sai tehdä heti sisään tultuaan korkeammissa kierroksissa tunnareita, joissa kapulat oli toisissaan kiinni ja päällekkäin. Tehtiin yhteensä kymmenisen toistoa. Todella herkästi Sara reagoi oman hajuun sitä kuitenkaan kunnolla tarkentamatta ja toi oikean viereisiä tai sitten useampaa kapulaa kerrallaan. Useamman tällaisen virheen jälkeen koiralla kertaalleen keitti yli ja alkoi tuoda ihan mitä sattuu. Tästä laitoin koiran hetkeksi huilaamaan. Oikean tuomisista koira sai rauhalliset rapsutukset ja sen jälkeen ehkä namiakin, jos oikea tuli kerrasta. Rakennetaan koiralle pitkäjänteisyyttä nyt näin, palkan odotus saanee koiran hätiköimään. Kaukoissa halusin nyt painetta koiralta pois ja aina jätön jälkeen kävin nakkaamassa koiralle maahan ruokaa. Syönnin jälkeen se teki ihan hyviä vaihtoja. Seuraamisessa maahan palkkaus on selvästi nyt rauhottanut koiraa, vaikka alkuun se tuntuikin vaan nostavan koiraa. Tehdään tätä vielä lisää.

tiistai 6. tammikuuta 2015

Oikeessa kokeessa

RINNA kävi kokeilemassa kisaamista Suomen Amstaffiyhdistyksen kokeessa Agimestassa. Tuomarina kokeessa oli Carina Savander-Ranne. Ensin tehtiin paikkamakuu, loput voittajan liikkeet oli jaettu kahteen osaan: ensin liikeestä istuminen, kaukot, hyppynouto ja ruutu, sitten metallinouto, tunnari, seuraaminen ja luoksetulo. Rinna oli ekana suorittajana. Purin koiraa ennen suoritusta. Lenkkeiltiin vajaa tunti koepaikalle ja koira sai ennen suorituksiaan juosta pallon kanssa sekä tehdä pikkuteknikoira ruokapalkalla. Pitää vielä hakea sitä oikeaa tyyliä, mutta näinkin koira tuntui ihan hyvältä kehässä.

Paikallaan makaaminen   9 ½
Pientä haistelua ja koira lonkkautui.

Liikkeestä istuminen   9 ½ 
Vino seuruu.

Kaukot   6
Rin liikku paljon s-i-vaihdossa. Muut vaihdot oli hyviä.

Hyppynouto 8
Lähtöääni ja liian tiivis luotustus.

Ruutu   8
Rinna juoksi hyvin ruutuun perälle asti, mutta ennakoi maahanmenon. Se myös vinkui, kun kävelin koirasta poispäin.

Metallinouto   8
Ravilla palautus ja vino eteentulo.

Tunnari   9 ½ 
Liian tiivis luovutus.

Seuraaminen   7 ½
Paikka seilasi ja pieniä ääniä liikkeellelähdöissä. Koira kulki kuitenkin hyvin mukana, eikä kontakti tippuillut.

Luoksetulo   5
Säälivitonen. Rinna vinkui mun kävellessä poispäin siitä ja nousi istumaan. Stoppiin vaadittiin kaksi käskyä eikä maahanmenokaan ollut hyvä.

Tulos: VOI2, 250,5 p. ja sijoutus 2./4.

Olen tyytyväinen meidän suoriutumiseen. Rinnan pakka pysyi kasassa ekan kierroksen, toisessa se alkoi rakoilemaan. Olen oppinut jossain määrin näkemään koirasta, milloin se alkaa kiehua ja onnistun välillä rauhottelemaan sen kierrokset alas. Rauhoittumishajoituksista on ollut hyötyä. Yllättäen pisteetkin riitti melkein ykköstulokseen.

maanantai 5. tammikuuta 2015

Harkkatokossa

HSKH:n tokoryhmä järjesti eilen harkkatokon, johon osallistuin vanhempien koirien kanssa. Namitin kumpaakin sopivissa kohdissa vireen säätämiseksi. SARA on taantunut :/ Se teki useamman vanhan virheensä. Lisäksi sen ääntelyt oli niin herkässä, etten uskaltanut antaa sen olla vapaammin palkkaustilanteissa. Liikevälit se kylläkin kulki hyvin mukana ilman, että mun piti juurikaan ajatusta uhrata sille.

Paikallaanolot tehtiin ensin. Piilopaikka oli vinosti riviin nähden. Istuminen sujui hyvin. Makuussa jouduin auttamaan koiran pään maahan ja sivullenousuun tarvittiin kaksi käskyä. Itse makuu pää maassa sujui hyvin. Alku ja loppu vielä kuntoon, niin uusi liike on valmis. Jostain syytä Sara ottaa noissa painetta, joten rentoutta tarvitaan lisää.

Yksilöliikkeet aloitettin zetalla. Sara oli liian kiihkeänä. Se seurasi rumasti, asennonotot oli huonoja, asennot vinoja ja lisäksi koirasta pääsi ääniä. Luoksetulossa pysäytykset oli vanhaa Saraa, se on nyt osannut pysähtymiset paremminkin. Ruudussa koira ennakoi maahan. Koitin korjata, mutta Sara lähti liikkeelle ruudussa ja paikanhaku meni säätämiseksi. En käskenyt monesti vaan kävin fyysisesti siirtämässä koiran oikeaan paikkaan. Noudoissa koira tuli järjestäin luovutuspaikkaan vinoon. Tähän taas treeniä. Kaukoissa koira ei tehnyt ekaa m-i-vaihtoa lainkaan ja muutkin vaihdot oli huonosti tehtyjä. Se ei lyhentänyt asentoaan seisomaannousuissa ja muutenkin koira oli jotenkin jähmeänä. Kaukoissahan Saralla on tällä hetkellä jotain syystä väärä mielentila. Se joko ääntelee tai sitten ottaa paineita. Nyt jälkimmäistä. Seuraamista nyttemmin työstetty rennommaksi ja siltä se nyt tuntuikin. Palkkailin välillä koiraa. Jokunen vino perusasento, mutta muuten edes joku liike oli jotenkin toimiva.

 
RINNA sitä vastoin yllätti positiivisesti. Odotin kaaosta, mutta koirahan oli aika kivasti mukana. Väsytin sitä lenkkeilyllä ja pallon perässä juoksemisella. Lisäksi sehän oli paikalla muutaman tunnin odottaen omaa vuoroaan. Vauhdissa ja tekniikassa tämä näkyi, mutta koiran mielentila oli parempi. Jos pitää valita, niin mieluummin näin päin. Seuruussa oli tutut viat, eli koira edisti ja poikitti sekä jokunen perusasento askeleissa oli vino, mutta ääntelyä ei tullut. Liikkeestä istuminen oli ok. Luoksetulossa käytin takapalkkaa, mutta silti pysäytykset ei olleet ripeitä. Se pysähtyi kuitenkin. Ruutuun koitin saada koiraa oikeaan mielentilaan siinä onnistumatta. Lähtöääntä ei päässyt, mutta koira ei ollut tekemisissään määrätietoinen vaan ennemmänkin epävarma. Noudoissa namitin koiran ennen lähtölupaa. Näissäkin vauhtia ei juurikaan ollut. Metallin koira toi ravilla, samoin tunnarin. Tunnarissa oli muutakin epävarmuutta mukana. Rin oikean löytymisen jälkeen vielä tarkasteli ja pudotti kapulaa luovutuksessa. Epävarmuus näkyy juurikin eniten luovutuksessa. Kaukoissa Rin liikkui s-i-vaihdossa, joka on edelleen se tekniikaltaan huonoin. Treeniä siis niihinkin.


Illalla hallilla, ensin DOT. Ekana tehtiin eri asentoja. Sitten kummallekin puolen sivulletuloja. Nämä on nyt yhtä vahvat. Imutusseuraamisessa tuntuu, että pentu tavoittelee nameja liian kovasti. Pitää miettiä miten tästä edetään. Tehtiin myös liikevälejä eli palkkailin pentua, kun se aktiivisesti kulki mukana. Lopuksi tehtiin ekaa kertaa ruutua eli ruudussa olevalle namialustalle juoksua. Matkan sai helposti kasvatettua koemittoihin, tokikin yhdessä vietiin aina namit alustalle.

Isommat teki korjaussarjaa päivemmälle. SARALLA olikin monta asiaa korjattavana. Aloitettiiin ruudulla. Eka kerta oli hyvä, mutta jo toisella koira teki saman kuin harkkatokossakin. Se ennakoi maahanmenon ja kun käskin sen uudestaan seisomaan se aloittikin sen sijaan säntäilyn. Pistin tälle stopin ja alkoi taas sujumaan. Merkkiä tehtiin erikseen, se kun oli aamummalla huono. Heittelin kapuloita ensin merkin taakse ja käskin koiran merkille. Tämä sujui. Vaikeutui, kun heitin kapulaa merkillemenolinjalle. Saatiin sekin sujumaan ja sitten Sara alkoi tarjoamaan maahanmenoa merkin takana. Tästäkin väännettiin. Kapulan tuonteja tehtiin erikseen. Näissä annoin jalka-avun suoraan luovutusasentoon tuloon. Toimi nyt, toivottavasti koira muistaa tämän. Jääviä tehtiin peilin edessä. Oikeassa mielentilassa ne sujuu. Otin koiraa mukaan seuruuseen kävellessäni koiraa vastaan. Näissä Sara koitti ensin kiepsahtaa pidempää reittiä sivulle, mutta pienin avuin sain sen ymmärtämään lyhemmänkin reitin olemassaolon. Kaukoihin sain koiralle painetta heittämällä palloa koiran taakse. Se teki nyt kaikki vaihdot yhdestä käskystä, mutta jähmeästi. Tuosta mielentilasta pitäisi päästä ylitse. Sitten vielä tunnaria isommalla kapulamäärällä. Kapulat oli kiinni toisissaan. Ekalla onnistui, mutta sitten koira toi kahdesti oikean kapulan viereisen. Noudatin koiraa, kunnes oikea nousi kerrasta. Tarkkuutta näköjään pitää taas ottaa treeniin mukaan.

RINNA aloitti luoksetuloilla. Tehtiin takapalkan kanssa ja takapalkkaa häivyttäen. Takapalkalla koira tekee paremmin, mutta ei pysäytykset ilman sitä ole tällä hetkellä ihan mahdottomiakaan. Kaukoja koira ei osaa vielä teknisesti aivan oikein. Niitä saapi siis treenata. Tunnari tehtiin paristi. Kapulat oli sekaisin ja oikea oli läjän keskellä. Rinna jää helposti haistelemaan vain reunimmaisia, joita se nytkin kiersi ympäri ennen kuin ymmärsi kapuloita olevan keskelläkin. Lopuksi Rin sain tehdä pientä temppusarjaa kapulan kanssa. Se teki seuraamista ja liikkeestä istumista kapula suussaan sekä kapulan kanssa ja ilman eteen ja sivulletuloja niihin ympättynä. Aika sujuvaa, mutta ensin koiran mielestä ei missään nimessä voinut siirtyä edestä sivulle ilman kapulan luovutusta välissä :D

torstai 1. tammikuuta 2015

Vuoden lupaukset

Vuoden vaihde meni kolmikolta hyvin. Paukehan alkoi jo pari päivää aiemmin, SARAKIN ehti tottua siihen varsinaiseen paukutteluaikaan mennessä. Sille paukeet oli aika ok. Mutta kerran lenkillä se äänen lisäksi näki raketin valot, silloin se siirtyi taakseni kävelemään. Jonkin ajan kuluttua tilanne normalisoitui ja koira kulki hajujen perässä normaalisti. Vuoden vaihtuessa keskiyöllä Sarppa söi kylässä sipsejä ja pizzaa :p Hyvin se kerjäsi. RINNA ei ole aiemmin reagoinut vuoden vaihtumiseen mitenkään. Nyt ekaan kuulemaansa paukkuun se reagoi lähemällä ärsyyntyneenä juoksemaan ääntä kohden. Kuka uskaltaa Rinnan kotikulmilla mekastaa?! Sittemmin koira ei enää reagoinut mitenkään. DOTILLE tilanne oli aivan uusi. Se oli joinakin päivinä huolestunut, toisina ei reagoinut mitenkään. Lisäksi mörköilyä on ilmassa. Viralliseen paukkuaikaan käytiin sen paristi pissalla lyhyesti. Silloin se ei välittänyt äänistä mitään. Toivottavasti sama suunta jatkuu jatkossakin.

Tässäpä sitten se perinteinen katsaus vuoden kulusta ja toiveista seuraavan vuoden suhteen. SARAN päälajina oli ja on edelleen toko. Ajattelin jo eläköittää koiran tokosta, mutta ei sittenkään. Koira nimittäin vaan paranee vanhetessaan! Viime vuonna käytiin yhdeksässä kokeessa, mikä on vähemmän kuin edellisvuonna. Vuosi oli kuitenkin numeroissa laadukkaampi. Kokeista seitsemästä oli tuloksena ykköstulos ja lopuista kahdesta kakkostulos. Alkuvuoden kolmesta karsintakokeesta kahdesta tuli ykköstulos. Kokeiltiin myös kahta koetta samana päivänä. Kokeilu onnistui hyvin ja molemmista tuli hyvät ykköstulokset. SM-kokeissa tehtiin oman tasoinen suoritus sijouttuen ykköstuloksella puolivälin paremmalle puolelle. Loppuvuodesta tehtiin historiaa voittamalla KV-koe ja saamalla ehkä Suomen eka CACIOB aussielle. Lisäksi sain täytettyä paperit edellisvuoden Viron kokeesta ja siten Sarasta tuli vihdoinkin Viron tottelevaisuusvalio.

Alkavan vuoden tavoitteena on edelleen liikkeiden hiominen ja ylläpito kokonaisuuksia unohtamatta. Yritetään entistä ehyempiin suorituksiin ja kasvatetaan suoritusvarmuutta. Kokeista ehdottamasti SM-koe kalenteriin, lisäksi karsintakokeita ja PiirM-koe, ehkäpä RM-koe ja ulkomaanmatkakin.

Agilityn suhteen tavoitteena oli panostaa lajiin enempi. Alkuvuodesta tämä vielä toteutui, mutta vuoden kuluessa jotenkin vaan hiipui. Lisäksi koiran sterkkaus toi isomman tauon lajiin. Tavoitteena oli kisata edellisvuotta enempi ja se onnistui. Juoksin Saran kanssa 19 starttia (mikä on kymmenen enemmän kuin edellisvuonna!) ja Laura ohjasi Saraa kolmella radalla. Lauran kanssa Sara teki ekan nollansa. Onneksi minäkin onnistui sittemmin nollan teossa, eikä vain yhden kerran vaan kahdesti! Agilityurani huippuhetket :D Nollaprosentti koiralla oli surkeat 13,36 %, mutta nyt se on jopa laskettavissa :p Suurin osa starteista päättyi edelleenkin hylättyyn rataan väärän radan vuoksi. Kolmesta startista selvittiin vitosella (syynä kielto ja kahdesti riman tiputus) ja yhdestä kympillä (riman tiputukset). Kaikki oli mun syytä.

Agilityyn en osaa Saralle enää tavoitteita asettaa. Treenaillaan ja kisaillaan siten kun tuntuu.

Lisäksi Saran tavoitteena oli aloitella eläkeläislajinsa rally-toko. Noh, treenattiin me muutaman kerran. Toko tulee olemaan vielä vahvasti Saralla mukana, joten en tiedä miten paljon panostamme vielä rally-versioon. Josko kuitenkin liikkeitä ajettaisiin vähitellen sisään.

 
RINNAN tavoitteet oli pk-puolella. Tulostavoitteena oli saada koulari jäljen kolmosluokasta. Se onnistui. Koira osallistui kolmeen kokeeseen. Ekasta karsiuduttiin tottiksen perusteella, mutta muista tuli hyvällä kakkostuloksella koulari. Viimeisimmässä kokeessa ratkottiin samalla rotumestaruus ja Rinna voitti sen. Viestissäkin päästiin korkkaamaan koeura, enemmänkin kokemuksen takia. Koe päättyi keskeytykseen, mutta kokemus oli hyvä. Haun treenaamista jatketiin. 

Uudelle vuodelle asetetaan tavoitteeksi ykköstulos jäljeltä voittajasta eli kello käyntiin. Viestin tittelitavoitteet on VK1 ja VK2, mikäli vain kokeisiin päästään. Haussa yritetään päästä treeneihin.

Maastolajeissa tottis on ollut Rinnan kompastuskivi. Sen takia Rinnasta tulee jälleen tokokoira. Haluan sille paljon enemmän koekokemusta kuin mitä pk-kokeista on saatavilla. Ensi vuoden tavoitteena on koulari voittajasta eli TK3. Sen saamiseksi uskon joutuvamme käymään aikas monta koetta, mutta jokainen koekokemus on varmaan vain hyvästä.

Agilityssä treenattiin pitkään lähtötilanteita eikä kisoissa käyty. Lähdöissä on edelleen hommaa, mutta kisoihinkin päästiin. Startteja kertyi yhteensä kahdeksan (kymmenen starttia vähemmän kuin edellisvuonna). Niistä seitsemän päätyi tuttuun tapaan hyllyyn, mutta yhdellä radalla tehtiin Rinnalle eka tulos, kymppi. Edelleenkin treenataan hyvissä opeissa, mutta kun yhteistyö ei vain toimi, niin se ei sitten toimi. Edelleenkin jälleen etsittäneen sitä kuuluisaa yhteistyötä :p 


DOT tuli loppu vuodesta suunnittelematta eikä sille vielä suunnitellakaan seuraavallekaan vuodelle mitään tavoitteita!
Kuva Terhi Ullakonoja