maanantai 24. kesäkuuta 2019

Sarppa 12 v.


SARALLA on tänään synttäripäivä. Se täytti 12 vuotta! Sen kunniaksi se sai elämänsä ekan hampurilaisen! 
sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Kehätreenit

Hain koirat sunnuntaina juhannushoidosta ja mentiin suorilta RINNAN kanssa kehätreeneihin Heurekalle.  Koirakoita oli muutama kymmen.

Paikallaanolot tehtiin ensin. Istuminen oli hyvä. Viereinen koira teki maahanmenosta suoraan luoksetulon, joka riitti rikkomaan Rinnan jähmeyden. Se teki oman maahanmenonsa Rinnaksi ripeästi.  

Liikkeet jaettiin nehjänä kehään. Palkkailin koiraa paljon kehään menoista. Ensimmäisenä liikkeenä tehtiin  tunnari. Namitin koiraa liikkurin viedessä kapuloita, mutta siitä huolimatta koira oli vähän hätäinen kapuloilla. Ote kapulasta oli kevyt, mutta koira tiukensi otettaan edessä istuessaan. Hyvä! Ekassa kehässä tehitin myös muutama hyvin lyhyt seuraaminen: vähän eteenpäin ja sitten peruutus, josta palkkaa. Peruutus oli hyvää, mutta kaikki liikkeellelähdöt huonoja. Toisessa kehässä jatkettiin seuraamista zetassa. Seuruutin koiran aloituspaikalle. Aloituksessa kontakti tippui ja zetaseuruu oli huonoa. Jouduin korjaamaan käännöksen jälkeen ja seuruu parani. Siitä palkka. Näitä tarvii tehdä paljon! Toinen mitä pitää treenata paljon on ohjattu nouto, joka tehtiin seuraavaksi. Rinna paineli suoraan kohti kapuloita ja toistolla vielä sama ennen kuin merkki löytyi. Ens kerralla palataan merkin näyttöön kapuloiden viennin jälkeen.

Kolmannessa kehässä oli ruutu diagonaalissa.  Tehtiin ympyrään meno liikkurin näytön jälkeen. Rinna nosti kontaktin näytön jälkeen eikä näyttö oikein tuonut sellaista apua, mitä olisin toivonut. Ruutuun koira tähtäsi aika hyvin ylimääräisistä merkeistä huolimatta. Palkkasin koiran seisomisesta. Ennen luoksetuloa jätin koiran nähden takapalkan. Rinna teki hyvän stopin,  mutta vapautti itse itsensä takapalkalle. Itse annoin pysäytyskäskyn aivan liian aikaisin. Tehtiin toinen luoksetulo, jossa takapalkkaa ei laitettu. Minun poistuessa Rin nousi istumaan. Lähdin tulemaan takaisin päin ja Rin vapautti itsensä. Pysäytin sen ja otettiin aloitus uusiksi. Rinna purkaa paineita lähtemään liikkeelle. Olen sen usein antanut tehdä niin, mutta luulen, että parasta oisi olla antamatta. Uusinnalla kaikki toimi. Osasin ajoittaa käskyn oikein, koira stoppasi hyvin ja lähti liikkurin viemällä takapalkalle vasta vapaituksesta. Tehtiin vielä uusintana ohjattu nouto ruudun ollessa taustalla. Kehuin koiraa sen katsoessa oikean kapulan viennin ja sen jälkeisestä katseen nostamisesta. Näissäkin pitäisi olla rutiinit ja kriteerit. Nyt merkki oli mallikas ja koira sai palkkansa siitä.

Vikassa kehässä tehtiin kiertonouto. Merkin kierrosta annoin koiran tulla suoraan luokse, josta palkkaus. Sitten erikseen loppu. Vein koiran paikolleen lähes kapuloiden tasolle ja otettiin  Rinnalle vaikeampi puoli eli vasen. Pienestä kapuloiden kyttäyksestä huolimatta Rin kuunteli hyvin ja otti hypynkin ongelmitta. Lopuksi kaukot. Ne oli vikana liikkeenä vähän väsyneet, mutta kuitenkin virheettömät.

Nyt mulla oli treenisuunnitelma liikkeiden suhteen, mikä on hyvä, mutta jatkossa sen pitäisi olla varmempi, ettei virheitä pääsisi taphtumaan näin paljoa! 

torstai 20. kesäkuuta 2019

Vepekuvia


 
Kuvat: Nutrolin®/Jenni Liukkonen


tiistai 18. kesäkuuta 2019

Turha koe

Lauantaina RINNALLA oli tokokoe Tsekkiläisten järjestämänä Koivukylän koiraharrastajien nurtsikentällä. Tuomarina oli Susa Berghäll. Koe oli turha siinä mielessä, että kokeeseen ilmottauduin taas hakemaan treenilistaa, mutta treenilista on jo! Noh, koekehässä oli mukavaa ja sääkin suosi helteisenä. Tykkäsin koirasta kehässä. Ylläreitä ei tullut vaan ongelmat oli ihan ennustettavissa. Alkuun oli paikallaanolot ja sitten loput liikkeistä yhdessä erässä. Paikkikset meni hyvin. Olen ehkä ymmärtänyt Rinnan maahanmenemättömyyden ongelman. Luulen nyt koiran jähmettyvän tulevasta luoksetulosta ja liikettä on tehty kaavamaisesti ensin maahanmeno, josta luoksetulo. Toki liikettä on myös hajotettu ja kuuntelua on otettu sekaan, mutta kaavaakin on ylläpidetty ja maahanmenosta on palkattu koiraa. 

Luoksetulosta on treenattu nyt etenkin alkua ekaan stoppiin asti. Se toimikin hyvin. Osasin antaa koiralle käskyn hyvässä kohdassa ja Rin stoppasi hyvin. Maahanmenon pysäytystä ei ole kovin paljoa tehty ja siinä mun käskytyskohta oli huono ja pysätyminenkin valuvampi. Kaukoissa Ri vinkui jätettyäni sen. Sillä jäi varmaan kierroksia päälle luoksetulosta ja kun jättö on vihjesanoista huolimatta samanlainen, niin vingunta on siirtynyt luoksetulon jätöstä myös kaukojen jättöön. Rinna kesti näköjään huonosti kaksi jättöä peräkkäin. Vaihdot sujui hyvin. 

Kiertonoudossa Ri lähti hyvin kiertoon, josta pysäytin sen lähempänä kapuloita. Stoppi oli hyvä. Vasemman kapulan nostokin näytti ihan hyvältä, mutta silti koira tuli hypyn ohi. Se oli siihen asti oikein hyvä liike. Kaivannee vaan vahvistusta kaavaan.


Seuruun alussa oli juoksua, joka ei Rinnalle sovi kaavion alkuun. Se edisti paljon. LIsäksi äännähdyksiä tuli alussa. Kaavio oli pitkä ja koira taas tasaantui kaavion edetessä. Sen paikka parani ja äänet katosi. Peruutuskin oli hyvä.

Ötökät häiritsi Rinnaa sillon kuin sillä ei ollut selkeää tehtävää. Olen antanut koiran katsoa sivulla, kun liikkuri vie kapulota tms. Rinna näköjään katsoo liikkuria vain silloin, kun sillä ei ole muuta tekemistä. Nyt se seurasi ötököitä. Siitä huolimatta se tiesi missä oli kiertomerkki ja ohjatun merkki. Se  sijaan se ohjatun kapulan sijainti jäi koiralta huomaamatta. Se teki merkin hyvin, mutta siitä lähti liian jyrkästi kohti kehän reunaa. Pysäytin koiran, jonka jälkeen se palasi merkille, kuten nyt viime aikoina on opiskeltu korjauksena sille, jos koira menee merkille lähetyksessä ohi. Uudella yrittämällä kapulakin löytyi. Tarvitaan varmaan enempi myös kapulan noutoja, että koira hahmottaisi niiden paikat paremmin. 

Seuruutin Rinnan nyt zetan aloitukseen. Liikkurin siirtäessä kartioita paikoilleen ehdin ottaa lisääkin seuraamista ennen liikkeen alkua ja samallla varmistaen, ettei koira tuijottele merkkejä. Näin toimi hyvin! Lisäksi varsinaisen seuraamisliikkeen tekeminen ennen zetaa on Rinnalle selkeästi helpompi järjestys. 

Tunnarissakaan koira ei keskittynyt liikkurin kapuloiden vientiin ötököiden takia. Se päätyi kapuloille kyllä määrätietoisesti, mutta kapuloilla se oli hätäinen. Hätäily kapuloilla kostautuu usein kapulan pudottamisena. Niin nytkin. Koira pudotti kapulan jalkoihini, mutta ilman lisäkäskyjä nosti sen omatoimisesti.

Ruudussakin epäilin koiran lähtevän minne sattuu, sillä se ei ottanut katsetta suoraan eteenpäin. Ne ötökät. Ympyrään se kuitenkin lähti hyvin ja juoksi suoraan, mutta pysähtyi kaarrattaessa ulos ympyrässä.  Eteenmenoa on vahvistettu, mutta napakka pysähtymistä ei :p Samoin ruudun maahameno oli nyt niin varma, että koira meni suorilta maihin ruudussa.Eli aika tuttuja onglemia, joita on nyt helppo lähteä treenaamaan :) Treenataan nyt ja katsellaan seuraavaa koetta syksymmälle, jolloin toivottavasti osataan enempi!

sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Tokoleirillä

HSKH järjesti kahden päivän tokoleirin kesäkuun ekana viikonloppuna. Kouluttajina oli lauantaina Jessica Svaljung, Sirke Viitanen ja Ansu Leiman. Sunnuntaina koulutti Sirken lisäksi Carita Kuparinen ja Heidi Pesonen. Yhteensä yksilöaikaa oli n. 2,5 h, jonka jaoin kahdelle koiralle. Säät suosi. Hellettä oli.

RINNA pääsi käyttämään ongelmiinsa suurimman osan ajasta. 
  • Zetan keskittymisongelmaan, jossa koira menee omaan kuplaansa, saatiin vinkkinä ottaa koira hallintaan jo ennen liikettä. Aemmin olen ottanut koiran hallintaan vasta lähtöpaikalla, mutta se on selkesti ollut liian myöhäistä. Seuruuttaen mennään aloituspaikalle eikä koira saa vilkuilla etukäteenkään merkkejä. Lisäksi tehtiin kuuntelutreeniä eri suuntiin kävelyitä, pysähdyksiä jne. Seurausta pitää toki erikseen treenata kuntoon. Edistämiseen saatiin ohjeeksi siirtää koiraa fyysisesti taaksepäin. Joskus Rinnalle tätä kokeilin, mutta se aiheutti koirassa ahdistusta enkä ehkä nytkään ota ohjelmistoon, vaikka kokeiltaessa tuntui toimivammalta kuin ennen eikä koirakaan ahdistunut. 
  • Kiertonoudon ongelma johtuu liian vauhdikkaasta kapulan nostosta. Rinna tulee niin vauhdilla kapulalle, että kapulan nosto on vaikeaa ja sen jälkeinen hyppy vielä vaikeampi. Kapulan nosto-ongelmaan saatiin nyt useampi vinkki. Kapulan voisi laittaa pienen korokkeen päälle, jolloin koiran tulisi olla varovaisempi kapulan nostossa. Koroketta ei saa jyrätä. Kapulat voisi myös olla lähempänä keskilinjaa treeninä, jolloin normaali tilanne on helpompi. Tässäkin liikkeessä edelleen kuuntelutreeni on tärkeää. Toimiva laastariratkaisu oli pysäyttää koira kierron jälkeen lähempänä kapuloita, jolloin sen vauhti kapuloille oli maltillisempi. Se pitäisi silti opettaa tulemaan kapulalle maltilla. 
  • Ruudun eteenmenossa Rinna ottaa mieluusti näkyvän kohteen, jota kohti lähtee. Eli treeniin tulee eteenmenot eri ympäristöissä. Samassa treenissä voisi tehdä omaa rintamasuuntaa kääntäen joko ympyränä tai sivusuunnassa. 
  • Ohjatun noudon ja ruudun erottelussa Rinna valitsee usein ruudun. Nyt tehtiin valmiina pallopalkka näkyvästi kädessä, jotta koiran ajatuksen sai ruudusta irti ja sai sen kuuntelemaan, mitä oikeasti haluttiin. Koira palkattiin merkiltä leluun tai sitten ohjattiin lelu kädessä kapuloille. Kuunteli muuten hyvin!
  • Tunnarissa Rinnaa häiritsi joku nami lähellä kapuloita, joten laitettiin sitten isompi kasa ruokaa kapuloiden lähelle, muttei kuitenkaan matkan varrelle. Pari kertaa meni ennen kuin koira pystyi tekemään tunnarin haikailematta ruoan perään. Tunnari itsessään sujui joka kerta hyvin. Kokeiltiin myös tunnaria ällän mallisena, joka oli kuulemma karsintakokeessa koirille haastava. Rinna on tehnyt erilaisia tunnareita ja sillä on malttia etsiä oikeaa, joten tämä ei ollut Riille vaikea.

DOTIN tokoura on ollut hyvin katkonainen. Onni on se, että Doolla on hyvä muisti ja se jatkaa tauonkin jälkeen siitä, mihin edellisellä kerralla jäi. Harmiksi vaan, mulla ei ole yhtä hyvä muisti ja vien koiraa epäreilusti eteenpäin. Dotin treenit pitäisi aina aloittaa helpolla treenillä, että sen mielentila olisi sopiva ja etten ahnehtisi liikaa koiran osaamistasoon nähden. 
  • Ruudun kanssa on ollut ongelmana se, että koira sekoittaa kierron ja ruudun. Ilman ruudun näyttämistä se on kiertänyt oikean puoleisen kulmamerkin ruutuun juoksun sijaan. Nyt kuitenkin jotain on tapahtunut eikä koira tehnyt kertaakaan kiertoa ruudussa, vaikka tehtiin kiertoa joka toisella kertaa eri suuntaan. Lelu oli piilotettuina oikaan paikkaan ruudussa ja koira sai heti palkkansa sinne pääsyttyään. Joissain asioissa Dot kestää paljonkin toistoja, toisissa ei. Ruutu on sellainen, jossa toistoja ei voi tehdä montaa tai koira keksii muuta tekemistä. Ruudun siirtäminenkään paikasta toiseen ei auttanut toistojen lisäämisessä. 
  • Tunnari on Dotille optettu alunperin naksun kanssa. Koiran opittua noudon, se helposti lähti väärällä ajatuksella kapuloille. Nyt tunnatia tehtiin kutsuna. Olin kapuloiden luona ensin kyykyssä kohti koiraa, sitten selkä kohti koiraa, sitten seisten ja lopulta tehtiin lähettäen kapuloille. Dot haisteli hyvin, mutta tarjosi ilmaisuna helposti maahanmenoa. Näistä käskyllä tuli tuonti. Lähettäessä koiran yksin kapulpoille, se napsi ensimmäisen kapulan suuhunsa, mutta itse sen tiputti ja lähti haistelemaan. Jatkossa ei edetä ihan noin nopeasti vaan pidetään ajatus kasassa. 
  • Jääviä voisi tehdä vaihteluna enempi temppujen seassa, eli vaikka pyörähdyksestä ja peruuttamisesta.

torstai 6. kesäkuuta 2019

Vepeä ja hakua


Vepessä RINNA on päässyt muutamassa treenissä testaamaan kaikkien SOVE-liikkeidensä tason. Rinnalla on aika hyvät pohjat valmiina. Toki treeniä vielä tarvitaan. Veneestä hyppy sujuu ongelmitta. Rinna myös ainakin toistaiseksi pysyy veneen kyydissä käskystä eikä tarvitse pitelijää.

Veneen haku ja hukkuneen pelastaminen sujuu samalla hakuajatuksella. Hukkuva on Rinnalle helpompi, sillä se on selkeämpi kohde, joka vielä pitää patukkaa näkyvillä. Hukkuva on tähän asti kierrättänyt koiran itsensä ympäri patukkaa kuljettaen. Tähän Rinna tarvii vielä apua. Veneen haussa Rinna tarvinnee enempi toistoja mielikuvien suhteen. Sen pitää ymmärtää uida veneelle asti ilman, että köyttä esitellään etukäteen. Paino ei näissä kummassakaan ole ongelmaksi. Rinna vetää hyvin sekä venettä että hukkuvaa rantaan päin.

Eniten töitä teettää esineen vienti veneeseen. Rinna osaa viedä asioita, mutta tässäkin tarvitaan enempi rutiinia. Veneeseen viedässä Rinnalla ei ole selkeää toimintamallia. Se ei ymmärrä vielä asian tarkoitusta. Rinna ei osaa liikettä kuin enempi sattumalta. Minun sijainnilla ei ole väliä. Voin olla lähettämässä koiraa tai vastaanottamassa sitä veneessä. Sen vienti on samanlainen. Se ei lähde kunnolla uimaan tai sitten se käy uimassa esine suussaan pyörähtäen veneen edessä ilman luovutusta  Käsikosketusta pitää vahvistaa tuonti-ideassa. Sen pitää olla vahvempi eikä vain hätäinen yritys. Koiran pitää yrittää kunnes se saa tuotua asiansa.

Kuva: Irene Erling
Hakutreeneissä on edelleen jatkettu motivointitreenejä. Löydöt on pääasiassa. Maalimiehet on palkanneet koiran ilmaisun aloituksesta. Ilmaisuja ei ole kuitenkaan unohdettu vaan haukkusarjaa on otettu treenin loppuun. En tiedä, onko motivaation nostaminen maalimiehiä kohti vain laastariratkaisu motivaation kantamiseen pitkille tyhjien sarjoille. Toistaiseksi nyt ainakin jatketaan näin, sillä Rinna ei viime treeneissä uponnut tarpeeksi myötätuuleen eikä löytänyt maalimiestä ennen kuin lähettelin sitä useamman kertaa samaan suuntaan.

keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Tokoo

RINNAN kokeen jälkeen on treenailtu tokoa enempi ja vähempi onnistuneesti. Kesän ekat kehätreenit oli viime viikolla Viikissä voikukkanurtsilla. Paikalla oli paljon treenaajia, muutama kymmen. Kehiä rakennettiin neljä. Ruutuja ja kiertonoutoja rakennettiin useampaan kehään. Rinnalla oli kevättä rinnassa. Se teki virheitä, joita en enää toivonut näkeväni :p

Ekassa kehässä tehtiin ohjattu nouto ensimmäisenä. Rinna hahmotti hyvin vaaleanvihreän merkin vihreällä nurmikolla, mutta vetäisi merkistä ohi ja pysähtyi liian kauas. Sillä ei ollut aietta pysähtyä merkille kriteerien mukaisesti, mutta se pysähtyi kuitenkin käskkyn kuultuaan hyvin. Merkin korjailu katkaisi koiran ajatukset liikkeestä ja se suuntasi yläviiston sijaan alaviistossa olevaan ruutuun. Uudella yrityksellä sujui kaikki, mutta selkeästi on treenattavaa. Toisena liikkeenä tehtiin kaukot. Niissä ekaan käskyyn (m-i) tartti toisenkin käskyn, teknisesti meni hyvin.

Toinen kehä aloitettiin luoksetulolla. Rinna ei pysähtynyt millään, ei myöskään toisella yrittämällä! Se ei vaan kerta kaikkiaan pysähtynyt. Toisena liikkeenä oli ruutu. Eteenemenossa koira hieman vinoutui kohti kehän ulkopuolella ollutta kassia. Nämä treeniin. Ruutuun koira meni hyvin, mutta painui suoraan maihin. Maahanmenoa ruudussa onkin nyt harjoiteltu. Kehän vika liike oli zeta. Siinä koiralla oli kooma päällä. Se tuijotteli merkkejä eikä pitänyt kontaktia. Asennoista lähtiessä se meinasi keulia kunnolla. Asennot se kuitenkin teki oikein.

Kolmannessa kehässä tehtiin kiertonoutoa. Rinna lähti kiertoon, mutta aivan merkillä se vaihtoi suuntaa kohti kehän reunalla olevia kasseja. Selkeesti vaan kassit häiritsi liikaa. Niitäkin treeniin. Uusinnalla kierto onnistui. Tehtiin vielä uusiksi luoksetulo lyhyemmällä matkalla. Nyt koira pystyi pysähtymään. Vikassa kehässä oli kiertonouto ja ruutu diagonaalissa. Kiertomerkki oli vaaleanpunainen valo-varjo-kohdassa eikä Rin meinannut löytää sitä. Hyppynä oli kapea kevyt hyppy eikä Rinna löytänyt sitäkään. Selkeesti sillä ei ole ihan ketjutettuna tämä liike ja se luovuttaa liian aikaisin.

Paikkiksissa rivissä oli pari kymmentä koiraa. Rinna oli aika keskellä rivillä. Vaikka käskytyksiä tuli paljon ennen Rinnan vuoroa, niin se teki ne vain omalla vuorollaan. Rinna ei myöskään nyt koomaillut maahanmenon kanssa.mSillä välillä vaikeuksia tehdä maahanmenoja. Se liittyy jotenkin sen vireeseen ja tapahtuu niissä liikkeissä, joissa tehdään vauhtia perään. 

Kuva: Irene Erling