sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kenttäilyä

Treenailtiin Päivin kanssa lähikentällä. Koirat vuorotteli. RINNA teki tottiksen osia. Ilmottautuminen ja yhdenhengen henkilöryhmä oli ok. Luoksetulossa koira törmäsi ellen laittanut käsiä reisille merkiksi. Jäävistä istuminen oli hyvä. Maahanmenokin oli hyvä, jos vain seuraaminen oli kunnollista. Seisomisessa sama. Seisomisessa voisi lisäksi vahvistaa teräivämpää seisahtumista. Se seuraaminen sitten. Edistää, poikittaa ja kitisee. Vinkumiset kielsin ja kehuin, kun koira lähti liikkeelle äänettä. Simuloitiin vielä eteenmenon seuruuta. Annoin koiralle vihjeet eteenmenosta ja seuraamisesta tuli vielä entistäkin kamalampaa. Se korjaantui kyllä näppärästi ihan vain tekemällä täyskäännöksen. Rinna tarvii kunnon seuraamiskuurin!

SARA oli ihan villinä. Kaukoissa ei tekniikka ollut kaunista ja seuraamisessa koira oli ihan lentoon lähdössä. Kaukoissa auttoi toistot ja seuraamisessa huomautus. Luoksetulon pysäytyksen maalin kierroilla oli hyviä. Samoin jäävät. Tunnarissa Päivi häiritsi koiraa kiljaisemalla koiran ollessa kapuloita haistelemassa. Pää nousi, mutta sen jälkeen koira jatkoi töitään. Häiriöitä tehtiin vielä kaukoissa ja seuraamisessa. Kaukoissa häiritsi yllättävän paljon, seuraamisessa menin lankaan vain kerran.

torstai 26. syyskuuta 2013

Kaupunkilaisjälki ja maalaisjälki + aksaa

Tiistaina tein RINNALLE jäljeksi noin 2-kilometrisen jäljen kahdeksalla kepillä. Se vanheni puolisen toista tuntia ennen ajoa. Janaa oli tällä kertaa viitisen metriä ja jäljennosto oli vasempaan. Koira suoriutui hyvin. Jälki alkoi Raappavuoren metsiköstä, jatkui sieltä nurmikkoalueelle seuraten jalkapallokentän reunustaa ja kulkien sieltä niitylle ja takaisin sitten metsän puolelle. Jälki ylitti useasti polun tai kulki sitä myöten. Neljästi mentiin hiekkatien yli ja kahdesti asvalttitien ylitse. Ylitykset oli suoria ja pariin kertaan jälki kulki tien reunustaa pitkin. Jälki oli aika haasteellinen. Alue on suosittua ulkoilualuetta ja harhajälkiä oli paljon. Jo jälkeä tallatessa useampi ihminen ristesi jäljen kanssa. Jälkeä ajaessakin ihmisiä kulki jäljellä. Samoin koiriakin oli. Niiden kohdalla Rinna nosti ryhtiään, mutta sen jälkeen jatkoi hommiaan. Tuoreet häiriöjäljet ei olleet häiriöksi, mutta jotain harhajälkiä Rinna tarkasteli ajaessaan. Se saattoi mennä harhalla kymmenkunta metriä ja sitten palata takaisin jatkamaan omaa jälkeään. Vaikeissa kohdissa Rinna lähtee välillä omia jälkiään takaisin päin ja jäljestää jälkeä taaksepäin. En nyt antanut koiran mennä paljon jälkeä taaksepäin. Tarkastaa se sai, mutta sen jälkeen käänsin koiran ympäri. Pääasiassa aika kevyesti sain sen käännettyä.

Kaikki polut oli ok ja suurin osa teidenkin ylityksistä sujuvia. Kaikista vaikeinta oli, kun tultiin metsän puolelta nurtsille kulman kautta ja ylitettiin sitten hiekkatie. Hiekkatiet ristesi T-risteyksenä. Tultiin kannan kautta ja jatkettiin matkaa suoraan hiekkatien reunaa pitkin ja samalla pallokenttää sivuten. Tämä pätkä oli todella vaikea. Annoin Rinnan rauhassa selvitellä jälkeä ja koira suoritui tästä enemmänkin tuurin kuin taidon avulla :p Samaten kulma kalliolla oli vaikea. Koira lähti hakemaan jatkoa ja sattumalta löysi sitten jatkonkin vähän aikaa haettuaan.

Kaikki kepit löytyi. Muutamat kepit olin laittanut vähän haasteellisemmiin. Yksi oli polun ylityksessä, toinen jyrkästi nousevassa rinteessä ja vika pienen kiven päällä. Ekasta kepistä koira meni reilusti yli. Sitten se alkoi tarkastelemaan. Luulin jo koiran olevan hukassa, mutta se hakeutuikin kepille. Rinna on nyt muutamia kertoja tehnyt tämän saman eli mennyt reilusti ekasta kepistä yli ja sitten palannut ilmaisemaan sitä. Miksi? Pariin kertaan Rin ilmaisi kepit jo hyvin. Palkkauksen vaihtaminen nakkikopitteluksi on ehkä nostanut motivaatiota ilmaisuihin. Kerran kuitenkin huomasin koiran huomaavan kepin, mutta silti se olisi jatkanut ilmaisutta eteenpäin. Tästä huomautin.

---

Tänään käytiin Tiinan kanssa Kaitalammella treenaamassa. Tiina teki Rinnalle kilometrijäljen kuudella kepillä. Jälki meni kalliokiipeilyksi ja se meni paljon myös polkuja pitkin. Jälki vanheni puolisentoista tuntia. Janaa oli noin 15 metriä ja osasin nyt lähteä hyvin mukaan liinaa liikoja kiristämättä. Jälki lähti vasempaan, oikealla oli oja. Rinna tarkasti takajälkeä metrin pari ja kääntyi vasempaan joko ojasta johtuen tai se ihan oikeasti päätti suunnan olevan väärä. Jäljellä mentiin taas aika haipakkaa. Juoksin koiran perässä ja välillä liinakin irtosi käsistä. Rinna jätti ilmaisematta kaksi ekaa keppiä, ehkä vaan vauhtia oli liikaa? Muut kepit löytyi. Ilmaisut ei tänään olleet kummoisia.

Ennen jälkeä tallottiin täysikokoinen esineruutu sammaleiden peittämään kivikkoon. Vasen laita nousi jyrkästi ylöspäin. Esineiksi Rinna sai Tiinan hanskan vasempaan takakulmaan ja mun lompakon keskelle eteen. Vein koiraa hallitusti monilla lisäkäskyillä etulaidalla oikeasta laidasta vasempaan, josta lähetykset. Rinnalta meni homma paljolti vain juoksenteluksi ruudussa ja aikansa juokstuaan se toi lompakon. Luovutus oli hyvä. Lähetin koiran samantein uudestaan ruutuun samasta kohtaa ja edelleen koira vain juoksenteli. Kutsuin sen pois ja lähetin uusiksi. Nyt Rin juoksi suoraan hanskalle ja toi sen. Luovutuksessa se vähän mälväsi hanskaa, mutta lopetti käskystä. Palkka tuli nyt tästä. Oliko esineruutu nyt koiralle liian vaikea vaiko helppo? :p Rinnaa ois joka tapauksessa kannattanut vähän purkaa ennen ruutuun lähetystä.

---

Illalla SARAN aksoissa oli teemana käännökset hypyillä:


A-radalla sain kuin sainkin Saraa käännettyä! Siihen tarvitaan vaan oikeanlaista ohjausta :p Jään helposti odottelemaan ja varmistelemaan Saran kanssa, vaikka sille sopisi paremmin vedättävä tyyli. Kutosella kannatti ajoissa kertoa suunta kutosen takaakierrolla. Seiskalla jaakottaminen käänsi koiraa hyvin. Kympillä niiston jälkeen tuli äkkiä jatkaa matkaa, jolloin koira kääntyi hyvin mukana. Välille 13.-14 kokeiltiin jaakottamista ja vekkausta. Vekkaus onnistui paremmin, tosin koiralle pitäisi opettaa vekkaamisen ja takaakierron erot :p

B-radalla työstettiin eniten vitoshyppyä. Jos jätän rintamasuuntaa liiaksi eteenpäin, niin koirakin hyppää pitkästi :p Parempi oli siis kääntää omaa kroppaa aiemmin keppejä kohden. Yhdentoista poispäinkääntö toimi hyvin.

Kontaktit kusahti vähän kummallakin radalla. Puomilla Sara teki 2on2offin vasta kehoituksesta. Se tarjosi 4 onnia. A:lla koira rysäytti taaskin ylösmenolle ja alastulossa se hidasteli. Tarttisi kontaktikuuria!

Pyörällä mentiin taas mennen tullen. Mennessä juoksutin koiraa intervallina irti ja tullessa tasaisella ravilla hihnassa.

tiistai 24. syyskuuta 2013

Eilinen

Eilen RINNAN aksoissa oli vika kerta kesäkautta ja kisanomaiset treenit. Rinna oli taas taantuneena jonnekin kauas ja rallatteli menemään omaa rataansa. Lähdöissä koira valuu nyt niin paljon, että mun ärsytyskynnys on ylittynyt ja lähdöt treenataan nyt kuntoon, piste. Jos jotaiin positiivistä treeneistä, niin kaikesta kaottisuudesta huolimatta yhtään rimaa ei tippunut!

---

HAU:n tokot aloitettiin paikallaanoloilla. SARA teki. Ensin lyhyesti istuminen ja sitten lyhyesti makuu. Kumpikin oli ok. Sitten Saralle tehtiin tunnaria ja kaukoja häiriössä. Tunnari tehtiin joukkuehalauksessa olevien ihmisten keskelle. Lisäksi ympyrässä oli yksi koirakin. Onnistui hyvin. Samanlailla tehtiin myös kaukot. Kaukoihin lisättiin vielä vaikeutta ihmisten kumartuessa alemmas. Kaukoissa tämä selvästi ensin häiritsi koiraa. Se tartti kaksoiskäskyjä eikä tekniikka ollut puhdasta. Toistojen myötä alkoi sujumaan.

RINNA työsti seuraamistaan. Nyt koiralla on asennetta, mutta tekniikka kusee. Rinnan ääntelyyn auttaa yksinkertaisesti mustavalkoisuus. Liikkeelle ei lähdetä koiran äännähtäessä. Lisäksi Rin edistää. Pidin koiralla hihnaa ja huomautin hihnalla edistämisestä. Lisäksi mun pitää pitää ryhti suorana. Tehtiin myös henkilöryhmää. Kaikkia jääviä tehtiin ja vähänhän ne sekoittuu...

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Rinnan luonne testissä

RINNAN luonnetta mitattiin tänään Somerolla Someron Seudun Koiraharrastajien testissä. Testituomareina oli Sirkka Lempinen ja Carita Koskinen. Rinna viihtyi hyvin :D

I TOIMINTAKYKY +2 Hyvä
II TERÄVYYS +3 Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
III PUOLUSTUSHALU +3 Kohtuullinen, hillitty
IV TAISTELUHALU +3 Suuri
V HERMORAKENNE +2 Tasapainoinen
VI TEMPERAMENTTI +3 Vilkas
VII KOVUUS +3 Kohtuullisen kova
VIII LUOKSEPÄÄSTÄVYYS +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
LAUKAUSPELOTTOMUUS +++ Laukausvarma

LTEP +250, laukausvarma ja hyväksytty luonnetesti

Sama videoilla:
Rinna oli Rinna. Mua mietitytti oikeastaan vain luoksepääpäästävyys, sillä olisin ajatellut Rinnan olevan pidättyväinen etenkin, kun koiraa kuormitettiin ihmisestä tulevalla uhalla. Se on kuitenkin elävässäkin elämässä nykyisin esittänyt avoimempaa koiraa kuin aiemmin, joten ehkä koira on vain muuttunut ajan kanssa.

perjantai 20. syyskuuta 2013

Illan viettoa

Tiinan kanssa suunnattiin Vaakkoihin treenaamaan jälkiä perjantai-iltana. Vettäkin sateli. Tiina teki RINNALLE työksi n. 900-metrisen jäljen kuudella kepillä. Siihen mahtui varmaan kaikkia maaston vaihteluita :p Jälki vanheni puolitoista tuntia ennen ajoa. 

Janaa oli parikymmentä metriä. Se oli kamalaa. Koira vaan haahuili ja kävi tarpeillaankin. Jäljestämään koira lähti kuitenkin hyvin sitten, kunhan vain koira kohtasi jäljen. Eka keppi oli juuri ennen metsätien ylitystä. Rinna meni ensin tiestäkin yli ja sitten palasi ilmaisemaan kepin... Sen jälkeen päästiin toiselle kepille ja sen koira ilmaisi hyvin. Sitten tuli eka hukka. Tiina oli jälkeä tehdessään huomannut toisen ihmisen niillä kohdilla ja Rinna arpoi jälkien välillä. Lopulta se lähti omia jälkiään taaksepäin ja kakkoskepin kohdalla käänsin sen ympäri. Sitten mentiin uudestaan pyörimään samaan kohtaan, jossa harha oli ollut. Aikansa pyörittyään koira kuitenkin nappasi oikean jäljen ja taas mentiin. Suon ohituksen jälkeen nousevassa rinteessä tuli toinen hukka. Tämänkin koira ratkaisi menemällä omia jälkiään taaksepäin ja korjasi hukkaamiskohdassa oikealle jäljelle. Tämän jälkeen päästiin jälki loppuun asti. Jäjestä siis selvittiin, mutta neljä keppiä jäi metsään.

Olen kyllä tyytyväinen Rinnan työskentelyyn ja sen sinnikkyyteen jäljellä. Kaiken kaikkiaanhan jäljellä meni aikaa vajaa tunti. Janoille sen sijaan pitää tehdä jotain ja paljon. Keppimotivaationkin nostoja jatketaan. Keppien ilmaisemattomuus ei juurikaan yllätä :p Keppien ilmaisu ei ole vaan tarpeeksi varmaa, etenkin nyt hukkien jälkeen koiran väsyessä.

torstai 19. syyskuuta 2013

Torsdag

SARAN päivän aksarata, eka numeroituun suuntaan, sitten toisinpäin:
 

8.-10. hyppyjen kaltaisilla hypyillä en saa käännettyä Saraa hyvin. Se kääntyy vasta hyppäämisen jälkeen, kun pitäisi kääntyä jo ennen. Kokeilin nyt valssaten ja niistolla. Niistolla sujui ehkä vähän paremmin. Samaa ongelmaa oli samassa kohdassa rataa tehdessä toiseen suuntaan. 

Keinua Sara ei osaa itsenäisesti. Se ei edennyt loppuun asti, kun jäin kauemmas odottamaan. Sen voisi opettaa.

---

Päivemmällä RINNAN kanssa tehtiin janatreeninä niityllä kolmesti jäljen nosto n. 30-40 metristä. Rinna meni hyvin ihan itse silloin, kun märkänä liukas liina oli vahingossa lipsahtanut mun kädestä :p Ongelmana on mun sulava liikkuminen koiran mentyä liinan mitan edelle. Tässä kohdassa tulee usein äkkinyppäisy liinasta ja Rinna alkaa hakemaan jälkeä sivuttain. Mun pitää opetella lähtemään sulavasti mukaan, jolloin ongelmaa ei enää ole.

tiistai 17. syyskuuta 2013

Leirikuvia

Sirkku Kouki otti hienoja kuvia tokoleirillä. Ihailkaa!


Siasta perhoseksi

RINNA oli alkuun kamala aksatreeneissänsä, mutta treenin kuluessa siitä kuoriutui mukavampi. Muurin palikat oli herkässä. Ilmeisesti koira ei kyennyt renkaan suorittamisen jälkeen rytmittämään askeliaan helposti. Myös pari rimaa tuli alas ihan vain minun kiirehdittyä ohjauksessa. Rinna kostaa näissä heti :p Pöytä ja keinu oli pitkästä aikaa radalla. Kumpikin sujui.


---

HAU:n tokoissa SARA osallistui paikallaanoloihin. Istuminen ja makuu sujui kummatkin.

Sitten Sara teki kaukoja. Ensin koiran juoksutus mutkaputkeen, siitä stoppaus ja kaukot. Stoppeihin annoin käskyn lisäksi vartaloavut ja Sara teki nättejä stoppeja pidemmältä etäisyydeltäkin. Kaukotkin se teki hyvin, mutta ekassa s-i-vaihdossa se saattoi peruuttaa. Lopuksi Sara sai vielä juosta putkesta ruutuun kosketusalustalle. Ajetaan nyt sisään sitä, että ruudusta löytyy alusta.

RINNA teki seuraamista hihnassa siten, että appari veti koiraa hihnasta takana, sivulla tai edessä. Alkuun tällä ei ollut haluttua vaikutusta, mutta sitten Rinna alkoi tekemään töitä pitääkseen paikkansa. Tehtiin vielä seuraammista tavallisemmin ja koira tuntui tekevän parempaa seuraamista.

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kuveja


Kuvat Terhi Ullakonoja.

Jiikoo

Korkattiin minunkin varsinainen pk-ura Tuusulassa Tuusulan Kennelkerhon kokeessa. Kokeen tuomarina toimi Jorma Suni. Alkuun oli tottisosuus kerhon kentällä ja sieltä siirryttiin maastoon Nurmijärven puolelle. Arvoin meille numeroksi viisi, eli oltiin vikan parin eka suorittaja.

Jännitti enemmän kuin pitkiin aikoihin, aloitin jännittämisen jo päiviä etukäteen :p Kentälle päästyä jännitys kyllä vaihtui pian otsatatin kasvatukseksi. Rinnalla keitti vire vähän yli.

Seuraaminen - erinomainen
Koira kitisi, edisti sekä kontakti katkeili. Täyskäännökset oli kyllä kivat.

Liikkeestä istuminen - erittäin hyvä
Katsoin, että koira istui. Istui se, mutta siitä arvosanan alennus.

Liikkeestä maahanmeno + luoksetulo - hyvä
Rinna tuli suoraan sivulle. Koitin sihistä sitä hiljentämään vauhtia, mutta Rinna ymmärsi sen suoraan sivulletulona :p

Tasamaa-, hyppy- ja estenoudot - erittäin hyvä
Kaikissa koira lähtöhaukahti, saalisti muristen kapulan ja kitisi vielä edestä sivulle siirtymässä. Ote luovutuksissa oli huono. Pitää ottaa treeniin märät ja kuolaiset kapulat. Lisäksi esteelle mennessä koira hyppäsi harjalta.

Eteenmeno - erittäin hyvä
Seuraaminen oli kamalaa, koira oli jo nii-in menossa. Maahanmenossa tuli kaarratus.

Paikkamakuu - erinomainen
Oli se hyvä.

Tottiksesta tällä 92 pistettä.

Jälkimaasto oli kuivaa jäkälää ekan puoliskon, lopusta mentiin sammaleella. Jana oli nuoressa koivikossa. Tuomari tykkäsi sekä Rinnan että minun janatyöskentelystä, mutta koira nosti takajäljen. Sain käännettyä koiran kevysti ympäri ja jatkettiin oikeaan suuntaan. Koira kulki jäljellä hyvin. Kaikki kepit löydettiin yhteisvoimin. Rinna meni kakkoskepistä yli, mutta onneksi minä bongasin sen. Lopussa tultiin tielle ilman kutoskeppiä. Arvelin sen olevan lähellä ja löysinkin sen muutaman metrin päästä takaa. Kepeillä en vaatinut koiraa maahan. Edelleen sillä on ristiriitaa kepeillä. Pitää miettiä miten koiran saisi rennommaksi ja kepit iloisemmaksi asiaksi. Nyt kopittelin palkaksi nakkia. Se tuntuu ihan hyvältä palkkaustavalta kylläkin.

Pisteet 124, -6 meni takajäljestä.

Esineruudussa lähetin koiran matkaan oikeasta reunasta. Ajatuksena oli, että koira juoksisi siitä takareunaan, mutta se lähtikin ruudun halki mennyttä polkua pitkin keskelle. Keskiesineen koira kyllä huomasi, muttei malttanut paikallistaa sitä. Sen sijaan se nosti esineen oikeasta takakulmasta. Sieltä nousi muovinen letkunpätkä. Luovutuksen sijaan koira juoksi minun ohi ja uudella käskyllä tuli vasta luovuttamaan :p

Esineiltä kuitenkin 30 p.

Tulokseksi siis 286 p. ja JK1 I-tuloksella sekä sijoitus 1./6. Vähänkö tykkään :)

---

Illalla vähän juhlittiin, mutta tänään palattiin jo ruotuun ja tehtiin palauttelevat treenit Tiinan kanssa Luukissa. Aloitettiin tottiksella, Rinna teki:
 • Esteellä alastuloa lelulla vedätettynä. Alastuleminen oli siistiä, mutta lelua koira saalisti muristen. Ehkä tällä saadaan koiralle vielä enempi väärä mielentila?
 • Kilosen kapulan kantoa, noutoa ja luovutusta. Luovutusasennossa kapula tuntuu painavan, mutta käsiavuin saan koiran kannattelemaan päätään paremmin. Jumppaa lisää.
 • Paikkamakuut Miilun tehdessä. Ampumisiin koira ei reagoinut.
 • Seuraamista hihnapakotteella. Vein eteenmenolelun valmiiksi ja Rinnalla meni ylitte. Kesti aikansa ennen kuin sain koiran tekemään vinkumatta töitä. Ehkä nyt tässä vaiheessa ei tarttisi kiusata vielä eteenmenolelulla vaan voisi keskittyä oikeaan tekniikkaan erikseen. Ampumisiin ei reaktiota.
 • Eteenmenon lelulle.
 • Eteentuloa namikäsiavuilla. Näin se tulee kivasti törmäämättä ja suoraan kovemmastakin vauhdista. Näitä lisää siis.
Tiina teki Rinnalle lyhyen jäljen, n. 200 metriä ja lopussa purkki + keppi. Halusin vaan rennon menon eilisen jälkeen. Jälki ajettiin noin tunnin vanhana. Jana oli kamala. Koira lähti sahaamaan edestakaisin ja poistui alueelta. Tuomari olisi käskenyt takaisin janalle, mutta nyt halusin antaa koiran itsensä ratkaista tämän ilman mitään painostusta minulta. Se nosti jäljen kaempaa ja lähti oikeaan suuntaan. Pariin kertaa Rinna tarkasteli jäljellä, mutta muuten aika vauhtia taas mentiin. Metsätien ylitys sujui hyvin.

Tein vielä esineitä siten, että vein esineet vaan metsän puolelle ja lähetin Rinnan perään. Pk-liivi ja hiusdonitsi nousi hyvin, mutta Rinnan oma panta ei. Lopulta menin auttamaan eikä koira reagoinut pantaan lainkaan, edes haisteltuaaan sitä. Käskin koiraa nostamaan sen ja vein vielä sen jälkeen metsään ja koira toi sen nyt hyvin. Rinnalle on jostain syystä ollut vaikeita nostettavia koirien pannat ja hihnat. Pitäisihän niidenkin haista ihmiselle?

---

Päivällä olin töissä ATD:n tokoepiksissä. SARA oli mukana maskottina. Se niin tykkää olla seurapiireissä :) Mentiin mennen tullen pyörällä (6,5 km/suunta). Sara pääsi vähän tekemäänkin. Päivin kanssa se testasi seuruukaaviota ja oli kuulemma kamala... Lisäksi se oli alokasluokan paikallaanmakuussa ja sai tehdä luoksepäästettävyydenkin. Pidin koiraa koko ajan kontaktissa ja pitkän kontaktissa olon jälkeen maahanmeno olikin hidas. Tätä pitää työstää.

torstai 12. syyskuuta 2013

Sarppa aksasi

SARAN kanssa mentiin aksaan mennen tullen pyörällä (6,5 km/suunta). Sara sai juosta irtokoirana. 

Aksarata:


Kepeille kutsuin koiran kuvassa keppien oikealta puolen. En olekaan aiemmin käyttänyt tuota, toimi hyvin. Vitosen jälkeen kokeilin ensin persjättöä ja kutoselle viskiä, muttei ne olleet sujuvia. Saadakseni viskin oikein ajoitetuksi, jouduin persjätön jälkeen odottelemaan. Paljon parempi ratkaisu oli tehdä välistävetoja. Kasille sitten takaakierto ja päällejuoksu, kympillä jaakotus. Kakstoista takaakierrolla ja valssaten keinulle. Neljällätoista putkijarru toimi hyvin ja loppuun sopi persjättö. Mun pitää muistaa ohjata rata loppuun asti, myös se viimeinen este!

---

RINNA on tehnyt eteenmenoa lenkeillä pitkillä matkoilla lelulle. Esineruutuakin on tehty helpotetusti, jolloin olen vienyt esineen ja heti lähettänyt koiran perään. Lisäksi koira on saanut nostella erilaisia esineitä kotona.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Jessicalla

Treffattiin Jessicaa Sipoon nurtseilla.

SARALTA halusin katsastaa ruutuongelmaa, jossa koira lähtee etenkin luoksetulon jälkeen ruudun sijasta luoksetulon merkeille. Valittiin tätä varten provosoivasti ruutuun punaiset merkit ja luoksetuloon keltaiset. Luoksetulon merkit oli samassa linjassa ruudun kanssa. Ennen ruutua alle tehtiin kisanomaisesti metallihyppynouto, seuraaminen ja luoksetulo. Sitten ruutu ja  koirahan juoksi kohti luoksetulon merkkejä. Pysäytin sen ja talutin ruutuun. Toistolla koira osasi. Sitten siirrettiin ruutua ihan eri kohtaan, luoksetulon merkit peilikuvana. Taas koira lähti luoksetulon merkeille. Kävin taas taluttamassa koiran ruutuun, mutta silti toistolla tapahtui sama. Annettiin Saran mennä ja katsottiin mitä se tekee. No se meni möllöttämään yhdellä luoksetulon merkeistä. Käskytin koiran ruutuun ja sen jälkeen se osasi mennä sinne. Loppupäätelmänä Saralla on liian korkealla palkan toive, se odottaa vaan pallon lentävän eikä keskity tehtävään. Tai sitten koiralle on tehty liian vaikeita treenejä (paikanhakutreenit) ja se ei oikein tiedä mitä siltä odotetaan. Tai jotain muuta. Joka tapauksessa Sara saa kosketusalustan ruutuun.

Sitten katsottiin Saran kaukoja. Tehtiin tämäkin kisanomaisena, ennen kaukoja tunnari. Kaukot onnistui nyt hyvin! Ehkä mun koejännitys ja sen tuomat epämääräisemmän kuuloiset ja -näköiset käskyt vaikutti viime kokeen huonoon tyyliin. Jääpi nähtäväksi ens kokeeseen.

Lopuksi vielä työstettiin seuraamista, jossa siis paikka on hieman liian edessä. Otettiin käyttöön lyhyt hihna, jolla nyppäsen vähän koiran ollessa huonosti. Tähän Sara reagoi tosi hyvin. Sen asenne muuttui rallattelevasta enempi töitä tekeväksi. Alan yhdistämään nyppäsyyn käskysanaa, joka tulee ennen nyppäystä. Ideana saada koira korjaamaan jo pelkästä sanallisesta huomautuksesta.

maanantai 9. syyskuuta 2013

Muka kiltti

RINNAN pari viimeisintä agitreeniä on mennyt mukavasti, joten jostain syystä olin tuudittautunut siihen uskoon, että niin menisi jatkossakin. No ei mene. Rinna oli jälleen oma kamala itsensä. Onneksi loppua kohden koira muuttui mukavammaksi ja päästiin hifistelemään ohjauskuvioillakin.


Alussa speed bump ei nyt auttanut. Sain koiran valuttua käskettyä sen takaisin bumpin taakse, mutta lähtöasento oli huono. Rinna valitsi puomin sijasta putken ja se piti nameilla lahjoa puomille. Kolmoselta neloselle ohjasin ensin persjätöllä, mutta se käänsi koiraa liikaa putkeen. Valssaaminen oli parempi vaihtoehto. Se piti vaan ajoittaa oikein eikä rintamasuunta saanut yhtään kääntyä hypyn mukana. 

Tiukkaa takaaleikkausta A:lla Rinna ei vielä kestä. Kuten ei myöskään isompaa sivuttaisetäisyyttä tai tempon muutoksia kepeillä. Kymppihypyllä oli sama juttu kuin kolmosellakin. 13-putkesta sain koiran tiukasti mukaan persjätöllä. Koiran mukana kääntyen vitoshyppy oli vaarana kaarteessa.

---

HAU:n tokoissa koirat vuorotteli. SARA teki kaukoja putkeen juoksevan koiran häiriköidessä. Ei haitannut ja vaihdot oli hyviä. Seuraamisessa työstin paikkaa taemmas sekä käännöksiä. Otin myös jäävät ja ne oli hyvät. Luoksetulon pysäytyksistä stoppeja tehtiin putken kautta ja maahanmenoja nameja nakellen.

RINNA oli paikallaan makuussa. Ensin makuu tehtiin siten, että koirat oli vastakkain ja ohjaajat koirien takana. Toruminen Rinnan takana ahdisti koiraa, mutta se pääsi siitä pian yli. Seuraamisessa namittelin koiraa ja hinkattiin täyskäännöstä vasempaan. Jäävät oli ok. Eteentulossa käytin paidanaluslelua eikä Rin nyt törmännyt, mutta asento oli herkästi vino. Hypyllä otettiin parit vinot noudot ja sitten juoksutin koiraa kapula suussa. Lopuksi vietiin yhdessä eteenmenolelua ja koira sai sitten juosta sille. Tykkäsi siitä.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Peekoota

Ajettiiin Iittiin AA-jälkitreffeille. Heidi oli tehnyt RINNALLE valmiiksi alokasluokkamaisen jäljen. Ajettiin se aika pian paikan päälle päästyä, reilun tunnin vanhana. Jana (n. 5 m) meni hyvin, koira tarkasti takajälkeä metrin pari ja lähti oikeaan. Ekasta kepistä Rinna meni muutaman metrin yli, sitten se kääntyi ja ilmaisi kepin. Sen jälkeen se olisi jatkanut jälkeä taaksepäin (sinne oli mun rintamasuuntakin), mutta käänsin sen ympäri. Vikasta kepistä koira meni yli ja jatkoi jäljentekijän jälkiä eteenpäin. Se meni hyvin polkua pitkin ja oikaisi metsän kautta pihalle, kuten jäljentekijäkin oli tehnyt. Pihalle päästyä se kääntyi ympäri ja lähti jälkeä taaksepäin ja ilmaisi kuutoskepin. En oikein tiedä, mitä mieltä pitäisi olla näistä koiran jälkeä taaksepäin kulkemisista. Sehän on tehnyt näitä enemmänkin jäljen hukatessaan ja näin löytänyt takaisin jäljelle, mutta nyt en tiedä miksi se teki näin. Kaiken kaikkiaan viisi keppiä kuudesta nousi, jopa kaksi ihan lähekkäin ollutta. Ilmaisematta jäänyt keppi oli kalliolla eli vähän vaikeammasti. Koira ilmaisi ekat kepit paremmalla ilmeellä, loput vähän jäykemmin. Palkkasin koiraa tällä kertaa kopittelemalla nakinpaloilla. Pitää vielä miettiä sitä Rinnalle sopivaa palkkaustyyliä, edelleenkään ei ole hyvä. Kulmia oli jäljellä paljon. Jäljen alkupäässä koira tuntui enemmän niissä tarkastelevan, loppua kohden se tuntui menevän huolellisemmin. Jälkeä ajaessa kuultiin pariin kertaa paukkusarjat. Metsästäjät oli lähellä :p

Jäljeltä poismennessä palkkailin koiraa pallon heitoilla ja tehtiin samaisella pallolla myös pitkästä aikaa pudotetun nouto. Hyvin läksi.

SARAKIN pääsi pitkästä aikaa tekemään jälkeä ja sehän tykkäsi. Heidi teki sille muutamasatametrisen jäljen kuudella kepillä. Janaa koira ei osannut, mutta eihän sitä olla opeteltukaan :p Jäljestys muuten sujui hyvin, Sara oli tarkempi kuin ennen. Kepeistä se meni yhdestä keskikepistä ohi ja vikasta yli. Harvinaista Saralta, se kun tykkää kepeistä. Vikalla kepillä nostatin koiralla kepin erikseen. Ei se ole Saran kanssa niin justiinsa, pääasia että sillä oli kivaa ja se sai palkkaa :)

Kotona käytiin vain kääntymässä ja mentiin Eevan kanssa Taliin tottistelemaan. RINNA oli ekana suoritusvuorossa. Seuruussa namittelin, en jaksanut nyt vääntää. Jäävät oli ok. Luoksetulossa annoin avut eteentuloon, eikä koira törmännyt. Noudot oli kaikki ok. Mun tosin pitää muistaa ottaa tarpeeksi etäisyyttä esteisiin. Eteenmeno oli hyvä. Sitten Rinna makuuseen ja sekin oli hyvä.

Otettiin vielä seuraaminen ja makuu ampumisen kanssa. Kummassakin ammuttiin kaksi kertaa. Ekassa koira erkani seuraamisessa, muissa ei reagoinut. Sitten vielä eteenmeno koiran näkemättä viedylle lelulle. Ja mitä tekee Rinna? No juoksee edellisen eteenmenon verran ja menee itsenäisesti maahan :p Käskin koiraa jatkamaan matkaa ja se juoksi lelulle asti. Toisto oli yhtä huono, joten tehtiin vienti koiran nähden. Kun se onnistui, niin sitten vielä lelulle juoksutus ilman lelun viennin näkemistä. Ennen koira juoksi, muttei mennyt maahan. Nyt on toisinpäin  :p

Seuraamisessa mun pitäs vaan alkaa vaatimaan sitä mitä haluan. Koira kyllä kestää sen, kunhan vain olen johdonmukainen ja palkkaus on oikeanlainen. Nyt seuraaminen oli vaikeaa etenkin eteenmenoja valmistelevassa osuudessa sekä kapulaa hakiessa ja mielikuvitustuomarille ilmottautumiseen mennessä treenin alussa. 

lauantai 7. syyskuuta 2013

Tokoa ja esinettä

Päivin kanssa treenailtiin lähikentällä. Koirat vuorotteli. SARALLE tehtiin kiusauksia. Ohjatussa noudossa Päivi hetsasi koiraa keskikapulalle tai heitti keskimmäisen paikoilleen. Alun jälkeen koira teki niinkuin käskettiin välittämättä keskikapulasta. Sitten tehtiin ohjattua noutoa ja merkeille lähetyksiä. Koiran piti kuunnella kumpi oli vuorossa. Nämä oli selkeesti vaikeempia, mutta lopussa Sara alkoi saamaan jo ideasta kiinni. Näitä lisää.

Kaukoissa Päivi heitteli kapuloita tai lelua koiran edessä. Näin saatiin Sara tekemään virheitä. Se saattoi tarvita useamman käskyn vaihdon suorittamiseen tai tekniikka petti etenkin seisomaannousuissa. Näitäkin lisää, etenkin haluan saada vahvistettua oikeaa seisomaannousutyyliä.

Lisäksi Sara teki luoksetuloa. Stopit valui ja niihin otettiinkin juoksutusta minun ja Päivin välillä. Tähän treeniin Sara reagoi nyt hyvin, joskus aiemmin ei reagoinut. Maahanmenot oli ok. Ruutukin tehtiin. Merkille koira meni ekalla taempana olleille häiriömerkeille. Sen jälkeen onnistui.

RINNA teki vuorollansa luoksetuloa kujana. Se tuli suoraan, mutta välillä törmäsi. Ei auta enää uusi käsky koiran ollessa lähellä tai polvista niiaus. Seuraamista tehtiin häiriöillä. Koira teki hyvin, mutta kun seuruutin koiraa kentältä nurtsille sen kontakti alkoi rakoilla. Se ei vaan kestä vielä ympäristön muutosta. Lisäksi seuruupaikka on taas liian edessä. Jäävät oli ok.

Lopuksi tehtiin esineruutua Päivin hanskalla. Rinna ei nähnyt vientiä. En tiedä eikö koira tiennyt mitä oltiin tekemässä vai mikä oli. Se oli niinkuin hommissa, muttei vaan saanut hajua tai ei paikallistanut esinettä tai sitten se ei vaan halunnut tuoda vierasta esinettä. Onnistui se lopulta, mutta vaikeeta oli.

torstai 5. syyskuuta 2013

Käyntiä

Koirat kävi Petra Snellman-Niemenpalon käsittelyssä Aistissa. SARALLA oli vähän lihasjähmeyttä oikealla puolen, ei muuta. Tokovika.

RINNALLA oli Rinnan perusjumit. Ranka oli joustava ja lihaksetkin joustavammat kuin ennen. Laseria laitettiin pitkiin selkälihaksiin.


Painot: SARA 15,2 kg, RINNA 15,9 kg.

---

Eilen tehtiin lenkillä esineruutua. Talloin alueen (n. 15 x 50 m) niitylle. Alkupuolisko ruudusta oli leikattua niittyä, loppupuolisko korkeaa puskaa. Laitoin kankaisen kännykkäkotelon alueen takaosaan. Oli vaikea. Ensin RINNA. Se etsi ja etsi, muttei löytänyt ja koira alkoi syömään heinää. Koira vaihtoon ja SARA tilalle. Se sain ensin yrittää itse ja sitten aloin kävelemään kohti esinettä ja siten Sara sen löysi. Sitten RINNA uusiksi. Nyt homma hoitui. SARALLE vielä lopuksi sama. Vaikka esine oli samassa paikassa, niin Sara ei sitä löytänyt ennen kuin kävin näyttämässä sitä...

Lisäksi RINNA teki vielä janatreeniä. Purkit laitoin joko janan ja jäljen risteämään tai purkki oli pian jäljen nostamisen jälkeen. Jäljet nousi vasempaan. Janat oli n. 15, 25, 10 ja 15 m. Sekä janat että jäljen nostot oli hyviä.

tiistai 3. syyskuuta 2013

Arkista

Ihan pakko hehkuttaa, kun RINNAN kanssa pelattiin agilityssä niin hyvin yhteen! Se oli ehkä jopa sitä kuuluisaa flowta. Sen tavallisen pelkästä radasta suoriutumisen sijaan päästiin hienosäätämään mun ohjauskuvioita ja miettimään linjauksia. Kaikki vaan niin sujui.


Alussa jätin koiran speed bumpin taakse eikä edes koira valunut lähdöissä. Nämä pitää ottaa nyt työn alle.

---

HAU:n tokot aloitettiin lyhyillä paikallaanoloilla. SARA oli rivissä. Ensin makuu, sitten istuminen. Molemmat ok. Sitten tehtiin ohjattua noutoa yhdellä kapulalla, joka piilotettiin hiekkakeon, siivekkeen tai kassin taakse. Kävi juuri niinkuin kuvittelinkin, eli koira lähti haahuilemaan kun ei heti löytänyt kapulaa. Haluaisin Saralla olevan niin vahvat suunnat, että se juoksee suuntaansa siltikin vaikkei se heti näekään kapulaa. Lisää treeniä siis.

Kaukot tehtiin pariin otteeseen. Virheetöntä oli. Seuraamisessa voisin Saralle ottaa namittamiskuurin, jotta saisin paikkaa vähän taaksepäin ja siten siistimmät käännökset.

RINNAN kanssa sama fiilis jatkui tokoissakin. Tehtiin seuraamista namilla sekä kainalolelulla. Kainalopalkkaa koira ei vaan ilmeisesti ole oppinut tarpeeksi hyvin ja siksi se ei vielä toimi täysillä. Jäävät, istumisen ja maahanmenon teetin kertaalleen väliin. Sujui molemmat. Laitoin koiran makuuseen toisen koiran tehdessä luoksetuloja. Lonkkautui ja kävin sen korjaamassa. Muuten oli ok.

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Piirinmestikset

HSKP:n piirinmestaruuskoe järjestettiin jälleen Tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksessa. Koe oli samalla KV-koe. Sää oli vaihteleva, yksilöliikkeissa ei vielä kastuttu, mutta paikallaanolojen aikaan satoi vettä kaatamalla.

Tuomareina kokeessa oli Päivi Kivelä ja Marko Puranen. Yksilöliikkeet oli jaettu kahteen osaan: seuraaminen, kaukot ja ohjattu nouto Päivin kehässä ja Markolla tunnari, metallihyppynouto, luoksetulo, zeta ja ruutu. Lopuksi suoritettiin paikallaanolot Päivin tuomaroimana.

Seuraaminen   7 ½
Muutamat ääntelyt ja vinoja perusasentoja askeleiden ja käännösten jälkeen.

Kaukot   7 ½
Sara on tehnyt tosi hyviä kaukoja treeneissä, mutta ne ei näköjään onnistu vielä kokeissa. Paremmat pisteet kuitenkin kuin aikoihin!

Ohjattu nouto   0
Arvonnassa tuli vasen, jossa oli toinen kehä merkkeineen vieressä. Sara lähti kohtisuoraan vasempaan ja oli mennä ulos kehästä, mutta onnistuin pysäyttämään. Lisäkäskyin sain koiran tuomaan kapulan. Ohjaus toimi hyvin :) Olin päättänyt ennen koetta, että tällä kertaa ei oteta punasta korttia koiran poistuttua kehästä vaan itse olen valmiina pysäyttämään koiran tarvittaessa. Tässä onnistuin!Tunnari   9
Puri.

Metallihyppynouto   6
Koira kolautti esteeseen mennen tullen :/

Luoksetulo   7
Seisomaan pysähtyminen oli valuva enkä ollut käskyissä ajoissa :/

Zeta   8 ½
Edisti.

Ruutu   0
Sara lähti luoksetulon merkeille ja lisäkäskyillä vasta sain sen ruutuun.Paikallaan istuminen   5
Sara istui kaatosateessa hyvin, mutta minun tullessa takaisin koiran luo se nousi ravistelemaan :/

Paikallaan makaaminen   10
:)

Tulos: EVL0, 186 p. ja sijoitus 14./24. Edustimme ATD:n kakkosjoukkueessa, joka sijoittui viidenneksi, ei tokikaan meidän ansiosta :p

Suorituksesta jäi vähän ristiriitainen fiilis. Tuttuja virheitä tuli sekä koiralta että minulta. Samalla kuitenkin Saran kanssa oli kehässä hyvä olla. Liikkeiden välejä mun ei tarvinnut edes ajatella, kun ne vaan nyt toimi :)

Mietittyttää kyllä miten pitkälle Sarasta on tai oikeastaan miten pitkälle osaan sitä viedä? Siihen ei varmasti löydy vastausta ilman treeniä ja koettelemuksia. Treenataan siis lisää ja yritetään taas. Hirveästi ois duunia. Hetkellisesti se ehkä masensi, mutta nyt jo odotan innolla :D

---


Illemmalla mentiin Wilman ja Hannan kanssa tottistelemaan Taliin. RINNA oli mukana.
 • Ilmottautumisia tehtiin kaksin kappalein. Ok.
 • Seuraamisessa kainalopalkalla koira jostain syystä vaan edistää. En osaa käyttää kainaloa oikein. Ammuttaessa ekassa koiran korva heilahti, sen jälkeen kolmessa ei mitään reaktiota.
 • Makuu oli ok. Ampumiseen koira ei reagoinut.
 • Tasamaanouto ok.
 • Hyppynouto ok.
 • Estenoudossa autoin koiraa tulemaan siistimmin alas mennen tullen. Lisäksi estettä tehtiin ilman kapulaa namittamalla ja lelulla. Lelulla oli sujuvampaa. Matalalla esteellä koiraa juoksutettiin kahden ihmisen välissä namin voimalla. Toisella puolen ihminen oli vinossa suhteessa esteeseen mimikoiden vinoa heittoa.
 • Eteenmenoa varten lelu oli viety koiran näkemättä. Rinna juoksi ekalla lelun yli sitä huomaamatta. Huusin koiran maahan ja se meni kaarrattaen, mutta kertakäskyllä. Näytin sille lelua ja toistolla se juoksi lelulle hyvin.