tiistai 14. toukokuuta 2013

Jälkee & tokoo

Laiskana ihmisenä otin Saran mukaan lenkkeilemään, kun kävin tekemässä RINNALLE jäljen lammen takaiseen metsään. Ihan mielenkiinnosta halusin nähdä miten Rinnaan vaikuttaa tutun koiran hajut, kumman jäljistä se valitsee? 

Jälki ehti vanheta reilun tunnin ennen ajoa. Matkaa oli n. 400 metriä, keppejä viisi. Ekalla yrittämällä Rinna nosti takajäljen. Annoin sen ajaa jälkeä metsätielle asti ja voivotellen otin koiralta valjaat pois. Laitoin koiran hetkeksi maahan odottamaan. Uusintayrityksellä Rinna lähti menemään jotain polkua pitkin eli jälki oli väärä. En tiennyt miten päin oltiin, joten vein koiran nostamaan uudestaan jälkeä, jana oli nyt hieman eri kohdassa kuin aiemmin. Jälkeä etsiessä koira löysi ihan tuurilla ekan kepin ja ilmaisi sen. Ekan kepin olin laittanut lähelle jäljen nostokohtaa ja toisen lähelle sitä nähdäkseni miten koira malttaa ilmaista keppejä heti jäljelle päästyään. Ekalta kepilta Rinna yritti ajaa jälkeä taaksepäin. Nyt en päästänyt ja olipa vaikeaa saada koira käännettyä! Näitä pitää treenata. Tokaa keppiä koira nuuskaisi, muttei muuten sitä ilmaissut vaan jatkoi matkaansa. Ei vaan maltti riitä vielä. Sitten tuli pari kulmaa ja polun ylitys. Kulmissa kummassakin koira vähän haki suuntaa. Juuri kun olin ylittänyt polun jälkeä tehdessä siitä kulki nainen mäyräkoiransa kanssa, pysähdyin hetkiseksi juttelemaankin. Polulla Rinna tarkastelikin ennen kuin siirtyi metsän puolelle. Kolmannen kepin olin laittanut  polun ylityksen jälkeen. Rinnalta jäi se huomaamatta, kun se siirtyi metsän puolelle hieman eri kohdasta polkua. Siitä eteenpäin jäljestys sujui ongelmitta. Koira kulki jäljen päällä hyvin, sitä ei hämänyt jäljen kulku polun vierustaa tai toinen polun ylitys. Loputkin kepitkin tuli ilmaistuiksi.

Jatkoa varten keppimotivaatiota saapi vielä kasvattaa. Kaikki kepit tulisi koiran ilmaista varmuudella. Nytkin se ilmaisi ne vikat kepit, mutta haluaisin sen ilahtuvan niistä enempi. Nyt Rinna seisahtui hetkiseksi kepille miettimään ennen kuiin meni siinä maahan. Maahanmeno ei ole välttämätöntä, mutta seisomiseen ilmaisuna en Rinnan suhteen luota. Saran hajut ei Rinnaa juurikaan häirinneet. Eli jatkossakin Sara pääsee lenkille :p

---

Illalla HAU:n tokoissa SARA teki ensin kaukoja jalkapuussa. Oli sekä hyviä että huonoja vaihtoja. Sitten tehtiin ilman ja nytkin oli sekä huonoja että hyviä vaihtoja. Seuraaminen oli tänään nättiä. Muistin oman liikkumiseni käännöksissä. Jäävistä koira sekoitti tällä kertaa maahanmenoa muuksi. Seisomisiin annoin ensin avut, sitten tehtiin ilman ja lopuksi taas avuilla. Ilman apuja seisomiset oli aikalailla samanlaisia kuin avuillakin. Eli apujen häivyttämisen voisi aloittaa. Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin putken ja kiertojen avuilla. Stopit oli hyviä, maahanmenotkin oli välillä. Nyt koira teki maahanmenoja seisomisinakin. Ruudussa tehtiin paikan hakua. Löytyi se, kun koira keskittyi. Saisi vaan koira keskittyä useammin, niikuin aina :p Muutenkin tuntui, että koirassa oli vähän liikaa virtaa kaikkeen.

RINNA tauotti Saraa. Se nosteli kiloista kapulaa. Se jaksaa jo paremmin. Lisäksi naksuttelin seuraamisen tarjoamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti