tiistai 30. tammikuuta 2018

Parin päivän treenit

Sunnuntaina treenattiin ATD:n hallissa. RINNA teki erottelutreeniä, kuten se on tehnyt monet viime kerratkin. Ja edelleen on vaikeaa. Tehtiin hypyn kautta kiertoa, noutoa ja ruutua. Lisäksi hypyn vierestä suoraan kiertoon ja ruutuun menoa sekä eri asentoihin pysähtymisiä hypyn kautta. 

Tokikaan Rinna ei päässyt minnekään ennen kuin se pystyi luopumaan kohteista. Se tekee edelleen paljon oletuksia. Jos esim. käsken ruutua kohden koiran maahan perusasennosta, niin se menee maahan eteenpäin hypähdyksen kautta, sillä se odottaa vaan ruutuun käskyä. Lisäksi seuraaminen kohteita kohti saattaa vielä onnistua, mutta perusasentoon pysähtyessä koira vilkaisee kohdetta tai nojautuu perusasennossa eteenpäin. Eniten kuviossa veti ruutu. Kapula oli vähiten vetävä. Varmaan Rinna arvottaa jonnekin kohteeseen juoksemisen korkeammalle kuin noudon. Tai sitten se ei vaan kyennyt keskittymään. Se juoksi ruutuun ja sieltä kiertoon ja edestakaisin ennen kuin stoppasin koiran ja käskytin uudestaan. Tätä tapahtui monta kertaa. Kierrossa taas ruutu veti ja kiertokupla venyi ruutuun päin. Koiralla oli myöskin vaikeuksia kiertää merkkiä useamman kertaa ympäri.

DOT neroili ja teki ruutua. Sen historiassa on kymmenisen ruokakupille ruutuun juoksutusta pentuna ja nyt on muutama kerta palkattu oikean paikkan tarjoamisesta. Treenimäärään ja treenien rikkonaisuuteen nähden sujuu hyvin! Dot tarjoaa hyvää paikkaa ruudusta ja irtoaa sinne hieman kauempaakin. Koira stoppaa hyvin käskystä, muttei osaa vielä ihan paikoillaan odottaa palkkausta. Maahan en ole vielä sitä ruudussa käskenyt. Sillä etäisyydellä maahanmenotekniikka pitää opettaa erikseen. Pikkusen vaan näyttää siltä, että ruudusta on tulossa liian kiva. Otan siis jo ohjelmaan ennen lähetystä koiran ruokkimisen niin, että se on rentona käskyn kuullessaan.

Lisäksi Dot teki seuraamista kohti hyppyä. Rinnasra viisastuneena haluan opettaa Dotille heti asioiden erottelun ja vahvoistakin signaaleista luopumisen. Välineet saa olla esillä ja palkatkin seassa, mutta koira ei saa tehdä oletuksia niiden perusteella. Se ei saa jäädä niihin kiinni vaan sen tulee olla avoin ja ottaa ohjausta vastaan. 

SARA rallyili. Yritin peilistä katsoa, mitä edestä puolenvaihdossa tapahtuu, mutten vaan osaa. Se kumartaminen tulee vaan niin helposti. Paras varmaan olisi opettaa tämäkin pelkällä käskyllä toimivaksi, niin en ainakaan tee käsimerkkiä antaessa virheitä :p Sarppa teki myös erottelu eri perusasentoihin tuloa koiran tullessa selän takaa. Seisoin peiliä kohti ja seurasin peilistä mitä tapahtuu. Sara osasi erotella eri puolet käskysanalla molempien ollessa paikoillaan, mutta molempien liikkuessa se lähti arvailemaan. Lisää siis näitäkin.

Maanantaina jatkettiin ensin nosen parissa DOTIN kanssa. Ensin tehtiin laatikkoetsintä, mutta laatikoiden tilalla oli tuolit. Kohde oli useamman kerran ensin tuolien istuiosassa ja sitten jalassa lattiatasossa. Koirat rutinoutui ja kävivät läpi istuinosia ennen kuin ymmärsivät hajun olevan muualla. Sen jälkeen tehtiin pieni sisäetsintä. Kohde oli matalalta pöydältä haisteltavissa. Dot tarjoaa helposti kohteille hyppäämistä ja nytkin se hyppäsi pöydälle ensin, josta hajukin oli nopeasti paikallistettu.

Nosen jälkeen jatkettiin Hurtalle tokotreeneihin. Dot osallistui paikkiksiin. Ensin tehtiin istuminen. Dotin pää pyöri vähän liikaa, vaikka yritinkin palkata koiraa riittävän tiheästi. Ympärillä vaan tapahtui liian paljon. Makuun aikana kuului niittioyssyn pauke. Dot säpsyi ääntä ja tähyili äänen suuntaan. Käytiin makuun jälkeen hengaamassa paukkeen vieressä ja se sai pienenevän reaktion koirassa. Taitaa taas olla vaan Dopsin vilkkautta ja reaktionopeutta.

RINNA teki vireen säätelyitä putken avulla. Se teki putkeen juoksutusten lomassa seuraamista putken suita kohden. Rimppa sääteli virettään hyvin. Se ei kertaakaan kiehunut seuraamisissa, vaikka kokeilinkin rajoja ja tein äkkinäisiä liikkeellelähtöjä sekä nopeita käännöksiä, missä liian korkea vire purkautuu yleensä äänenä. Pitkästä aikaa onnistuminen Rimpsan vireen suhteen!

SARA teki rallykuvioiden erottelua. Saralle on ollut aina vaikeaa kääntää selkää palkalle. Nykyisin etupalkkaa kohti onnistuu esim. molemmilla sivuilla pyörähdykset, joskin pyörähdys oikealla venyy vielä palkan suuntaan :D Tällä kertaa tuplasaksalaiset oli molemmin puolin vaikeita aloittaessa palkkaa kohden. Selin palkkaan ei ollut ongelmaa, vaikka tuplassa pyörähdys tehdään molempiin suuntiin. Aloitussuunta on vaan eri. Tekniikkatreenien lisäksi Sarpalle lisää näitä kuuntelutreenejä. Palkan suunnalla saa Sarpan niin helposti sekaisin :p

1 kommentti:

  1. Kiitos hyödyllisestä tekstistä! Samaa erotteluongelmaa oman aussien kanssa ja täytyy kokeilla...

    VastaaPoista