tiistai 24. syyskuuta 2019

Kupla puhkesi

Kuvat Laura Väreluoto

RINNA kävi reilu viikko sitten lauantaina jälkikokeessa. Tulosta ei tehty, mutta olen silti nii-in tyytyväinen suoritukseen! Rimpan oma tottiskupla puhkesi ja kentällä sain koiraan yhteyden. Sitä ei ole ehkä tapahtunut ikinä.

Koe oli EPK:n järjestämänä Espoossa. Koko päivän satoi. Maastossa enempi,  tottiksen aikaan vähempi. Maastot aloitti.

Janalta Rinna nosti jonkun jäljen jo alusta. Tarkasti muutaman metrin sitä molempiin suuntiin, päätti ettei ollut se ja palasi itsenäisesti etenemään janalle. Oikea jälki lähti läheltä takamerkkiä. Rinna tarkasti takajäljen ja jatkoi janaa loppuun ennen kuin nosti taas takajäljen. Eli miinusta jäljen hylkäämisestä ja takajäljen otosta. Janapisteet 18. Jälki oli Rinnalle vaikea. Riistajälkiä oli paljon, tuoreitakin. Rinna työsti jäljen hartaasti alusta loppuun saakka, mutta kaksi (4. ja 5.) keppiä jäi metsään.

Esineruudussa Rinna työskenteli pääasiassa takana. Se toi ruudusta kolme esinettä ja löysi kyllä neljännenkin, muttei tarkentanut sen sijaintia, vaan rallatteli ajan loppuun asti. Esineruudusta pisteitä tuli 23. Työskentely oli tyydyttävää koiran ohitettua esineen monta kertaa. Kolmoset teki tottiksen kolmen kimppana. Rinna kävi kentällä siis kahdesti, ensin makuusta ja sitten yksilöissä. Siirtymät isolla kentällä oli myös sopivan pitkät siihen, että koiraa sai temputettua kuulolle.Toisekseen, kun tulokseen ei maastopisteet pisteet enää riittäneet, nIin sain hyvin panostettua tottiksen koeongelmien ratkomiseen mm. käskyttämällä reippaasti tuplana. 

Treeni on purrut ja siirtyminen ilmottautumisiin onnistui lähes kontaktissa. Ilmottautumisen jälkeen Rinna kuplautui nytkin. Paikkis vetisessä nurmessa sujui erinomaisesti. Sen jälkeen Rinna siirtyi tauolle ja sain temppuiltua sitä kuulolle.

Seuruussa tein kiusaa koiralle ajoittamalla käännökset kohtiin, joissa se ei ollut skarppina. Arvosana tippui hyvään juurikin tästä syystä. Näytti huonolta, kun koira ei ollut mukana, mutta skarppasi kivasti koiraa. Istuminen sitten oli erinomainen sekä istumisineen että myös valmisteleva seuraaminen oli hyvää. Juoksusta jäävissä koira keuli eiklä suorittanut jääviä hyvin. Maahanmeno oli hidas ja seisomiseen annoin suoraan sitten tuplakäskyn katsomatta edes reagoiko koira jo ensimääiseen. Näistä erittäin hyvä ja hyvä.

Noutoihin asti paketti pysyi jotenkin vielä kasassa, mutta noutoliikkeiden välissä koiraa haukutti ja haukut pääsi myös noutoihin lähtiessä. Noudoissa Rinnalla on tullut vähän tavaksi tiputella kapulaa luovutuksessa kisoissa (ei koskaan treeneissä). Nyt annoin siis kaikissa noudoissa varmuuden vuoksi jo uuden käskyn koiran tuodessa kapulaa. Siitä miinusta kaikkeen.Tasamaanoudossa luovutus kaipaisi voimaa. Annoin koiran pitää kapulaa edessä pitkään ja pää lähti valumaan kapulan painon takia. Siitä tyydyttävä. Hyppynouto oli erittäin hyvä. Estenoudossa Rinna kaarratti kapulaa nostaessa ja oli tulla hypyn kautta takaisin, mutta viime hetkellä se tulikin esteiden välistä (ehkä on joskus kielletty tästä). Tästä puutteellinen. Eteenmenossa Rinna poikitti seuruussa sen verran, että talloin sen varpaille. Muuten eteenmeno oli siisti, erittäin hyvä. Tottispisteillä 79. Eli 220 pistettä eikä tulosta.

Kaiken kaikkiaan mukava koe, vaikka tosiaan ykköstulos ei ollut lähelläkään. Tilanne oli kuitenkin lähempänä treenitilannetta, jossa meillä on hyvä yhteys koiran kesken. 


Rinnan tottiskuplan lisäksi Rinnankin on pistetty. Nimittäin viime viikolla koiraa pisti maa-ampiaiset. Se juoksi metsässä ampiaispesään. Irrotin koiralta hännästä ampiaisen ja kielikin oli ottanut osumaa. Tämä oli Rinnan viides (!) kerta ampiaisten kanssa. Nyt ekaa kertaa Rinna meni shokkitilaan päin ja sitä jouduttiin lääkitsemään kortisonilla. Mua vähän pelottaa, että koira on herkistynyt enemmän ja saa jatkossakin ampiaisista isomman reaktion. Toivotaan kuitenkin, että tuossa olisi ampiaisen pistoja jo yhdelle koiralle tarpeeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti