sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Toko-SM 2011


Klaukkalassa järjestetyissä tokon vuoden 2011 SM-kisoissa oli lauantaina joukkuekisa ja EVL:n karsinta. Osallistuttiin SARAN kanssa rientoon rotuyhdistystä edustaen. Päivä oli lämmin, +30 astetta ilman pilven hattaroita. Itse olin paikalla jo aamusta, mutta Sara tuli paikan päälle vasta vajaa tunti ennen suoritusvuoroa. Kastelin koiran ja paahteessa se kuivui hetkessä. Ostin paikan päältä kasteltavan frotee-loimen ja se olikin hyvä ostos. Koira pysyi viileänä, se ei edes juurikaan läähätellyt.


EVL oli jaettu viiteen kehään. Ensimmäisessä kehässä oli paikallaanolot Ralf Björklundin tuomaroimina, toisessa ohjattu nouto ja kaukot Carina Savander-Rinteen tuomaroimina, kolmannessa luoksetulo ja seuraaminen sekä tuomarina Tuija Sere, neljännessä ruutua ja tunnaria tuomatoi Kaisa Poutanen ja viimeisessä viidennessä kehässä oli metallihyppynouto ja zeta Jari Salokannon tuomaroimana. Ennen toista ja kolmatta kehää ehdittiin odotellakin. Kolmannesta neljänteen ja viidenteen mentiin suoraan edellisestä kehästä, mikä sopi Saralle paremmin.


Paikalla istuminen   7 ½


Paikallaanolot oli aika hektisessä ympäristössä ja Sara olikin rauhaton ja liikutteli etutassujaan.


Paikalla makaaminen   10


:) Lonkalleen se oli tippunut, mutta sellainenhan sallitaan.


---


Ohjattu nouto   9


Arvonnassa tuli noudettavaksi vasen. Sara ei katsonut liikkurin vasemman kapulan vientiä, se alkoi seuraamaan liikkurin toimia vasta kun keskimmäistä laitettiin. Merkille koira meni vähän hitaasti ja vinoon sinne (ei olisi noin vinosta asennosta onnistunut oikeanpuolimmaisen kapulan noutaminen). Nouto oli ok.


Kaukot   8


Saatiin uusia suoritus, kun liikkuri käskytti ensin väärän järjestyksen (s-m-i-s-i-m-järjestyksen sijasta s-i-s-m-i-m?). Sehän sopi meille, sillä ekalla yrityksellä koira teki s-i-vaihdon etutassut paikoillaan ja m-i-käskyyn ei reagoinut toisellakaan käskyllä. Uusinnalla m-i-vaihto toimi siinäkin vasta toisella äkäisemmällä käskyllä, mutta koira ei liikkunut suorituspaikaltaan.


---


Luoksetulo   7


Hitaat pysähdykset, enkä edelleenkään osaa arvioida oikeaa käskytyskohtaa. Loppuperusasento oli vino (en korjannut).


Seuraaminen   9


:) Tosi kivaa seuraamista. Sas ei äännähtänyt kertaankaan, vaikka heti alkuun kaaviossa oli täyskäännös. Kaavio sisälsi kaikki paikallaankäännökset ja askelsiirtymät vasempaan ja taakse. Lisäksi siinä oli pitkästi hidasta ja juoksuseuruuta. Muistin tehdä kaikki taäyskäännökset oikeaan.


---


Ruutu   5 ½


Tosi moni koira nollasi tämän liikkeen ja samalla teki hylätyn suorituksen juoksemalla ulos kehästä. Sarallakin oli vaikeuksia. Merkille se meni hyvin, mutta merkiltä lähti takaviistoon. Pysäytin koiran ja uudella käskyllä se paineli ruutuun. Pysäytin sinne ja käskin maahan. Loppuosa ruutua ok. Olisi pitänyt käskyttää ruudussa suoraan maahan, mutten tajunnut siinä tilanteessa.


Tunnari   8


Hieman rumaa haistelua omaa etsiessä.


---


Metallihyppynouto   10


Pikkasen kapula kalisi suussa.


Zeta   9


Järjestyksenä m-s-i. Pientä tassuttelu seisomisessa ja kuulemma vähän rumaa seuraamista vikassa sakarassa.


---


Tulos: EVL1, 259,5 p. ja sijoitus 20./98. Jättebra. Se nimittäiin riitti ja päästiin viimeisenä koirakkona jatkoon.


Australianpaimenkoirat ry:n joukkue tuli sijalle 39./69.


---


Sunnuntaina sama hellepaahto jatkui. Tulikin yllärinä, että Sarassa oli liikaa virtaa. Se oli edellispäivänä ollut mukana menossa 9 h ja nytkin koko päivän paikalla. Pari tuntia paikalla oltua päästiin paikallaoloihin, pari tuntia siitä ensimmäisiin yksilöliikkeisiin ja vielä pari tuntia siitä oli loput yksilöliikkeet (arvonnassa suoritusnumero 15). Saralla riittää siis turnauskestävyyttä, mukava tietää. Yksilöliikkeet oli jaettu seuraamiseen, luoksetuloon, ohjattuun noutoon ja tunnariin sekä metallihyppynoutoon, zetaan, ruutuun ja kaukoihin. Kokeessa oli kaksi tuomaria, Riittä Räsänen ja Tommi Varis. Tuomarit pisteyttivät kaikki liikkeet ja niiden keskiarvot laskettiin.


Paikalla istuminen   9 (RR 9,5; TV 8,5)


Rauhaton.


Paikalla makaaminen   8,75 (RR 9; TV 8,5)


Hitaahko maahanmeno ja hieman vajaa loppuasento.


---


Seuraaminen   8,25 (RR 8,5; TV 8)


Seuruukaavio oli pitkä. Muutaman kerran Saralla tipahti kontakti, askeleissa oikeaan se tulikin myöhässä mukana. Parissa liikkeellelähdössä koira äännähti, samoin parissa askelsiirtymässä.


Luoksetulo   7,25 (RR 7,5; TV 7)


Hitaat pysähtymiset. Loppuperusasento oli tänään suora :)


Ohjattu nouto   9,25 (RR 9,5; TV 9)


Arvonnassa tuli tällä kertaa oikea kapula. Merkille Sas meni vinoon. Oli sen verran vinossa, että koitin antaa hyvin varovaisesti suuntamerkin ja -käskyn, ettei koira vaan käänny liikaa keskimmäiselle kapulalla. Ei kääntynyt, vaan toi oikean kapulan. Luovutusasento oli vino.


Tunnari   0


Liikkuri sanoi "Käsky" ja Sara läks. Se nosti väärän, tiputti sen. Etsi oman ja toi sen. Liikaa virtaa...


---


Metallihyppynouto   9,25 (RR 9,5; TV 9)


Heitin kapulan aivan älyttömän vinoon. Lisäksi kapula jäi pystyyn. Jännitti kovasti kiertääkö koira esteen takaisin tullessaan. Mutta ei, Sara korjasi linjansa hypyn kautta. On se jotain oppinut...


Zeta   9,5 (RR 10; TV 9)


Järjestyksenä i-s-m. Käännös vasempaan pyöristyi.


Ruutu   9,25 (RR 9; TV 9,5)


Merkille koira meni ihan ok (hieman vinoon). Ruutuun lähtiessä Sa meni pari metriä hidasta laukkaa. Sitten se bongasi ruudun ja juoksi nopsempaa. Ruudussa maahanmenon koira ennakoi.


Kaukot   9 (RR 9; TV 9)


Järjestyksessä s-i-s-m-i-m. Tänään m-i-vaihto oli normaalia hitaampi, mutta se tapahtui kuintekin yhdellä käskyllä. Kaikki vaihdot oli teknisesti oikein. Kympin kaukot koiralta. Piste meni ohjaajan ennakoinnista. Käskin koiran jo maahan liikkurin ilmottaessa liikkeen alkavan... Hupsista!


---


Tulos: EVL2, 255,25 p. ja sijoitus 11./20.


Henkilökohtaisiin Suomen mestaruuksiin laskettiin eilisen ja tämän päivän pisteiden keskiarvot (257,375 p.). Niiden turvin Sara on virallisesti maan 13. tottelevaisin koira! Ei lainkaan hassumpi SM-debyytti! Ihan mieletön viikonloppu siis, mutta pakko myöntää, että hieman jäi kaivertamaan sunnuntain 0,75 pistettä vaille ykköstulos ja sitä myöten valion arvo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti