torstai 30. heinäkuuta 2015

Tokoo, tottista ja jälkee

Perjantaina tokoiltiin Erikan kanssa Malminkartanon nurtseilla. SARA sai tehdä ohjattua noutoa kahtena settinä eri puolilta merkkiä. Noudettavana kapulana oli sorvattu kapula ja keskimmäisenä oli varsinainen ohjatun noudon kapula. Varsinkin sorvattu kapula upposi hyvin vähän pitkään nurmikkoon. Kummankin setin ensimmäinen kerta oli vaikea. Näissä Sara päätyi keskimmäiselle. Tämän jälkeen se ymmärsi hakea näkymättömämmässä olevaa kapulaa. Näitä lisää, että menisi kerrasta oikein. Kerran lähetin koiran ruutuun ohjatun sijaan. Näitä kuuntelutreenejäkin saisi tehdä lisää, sillä ekalla koira lähti hakemaan ohjattua. Lisäksi Sarppa teki luoksetulon pysäytyksiä heittotakapalkalla. Näitä pitäisi tehdä säännöllisemmin. Jätöissä jätin koiralle ruokaa tuomaan hiljaisuutta. Seuraamista tehtiin kaksi settiä, liikkuroituna ja ilman. Kaikki sujui ilman ääntä! Kaukot tehtiin koira ollessa väsyneempi ja kylläpä virheitä tuli. M-i-vaihto ei aina onnistunut yhdellä käskyllä ja s-m-vaihdossa koira saattoi tulla eteenpäin. Tunnari tehtiin koemaisesti pitkästä aikaa. Muuten ok, mutta koira vähän pureskeli kapulaa sivulla ollessaan.

Maanantaina jatkettiin Erikan ja Inkan kanssa Oulunkylän kentällä. Sara teki jälleen ohjattua sorvatulla kapulalla, joka oli heinikommassa kohdassa piilossa. Hyvin sujui. Luoksetulossa koira sai heittotakapalkkaa. Näitä vaan lisää niin hyvä tulee. Seuraamisessa alussa tuli pientä ääntä, mutta sitten koira seurasi lopun kaaiviota äänettä. Kaukotkin se osasi.

RINNA työsti esteiden erottelua. Se on kahdessa viimeisimmässä kokeessa estenoudossa palauttanut kapulan metrisen kautta. Tehtiin koemaisesti ensin tasamaanouto, sitten hyppyeste ja lopuksi vinoeste. Koira teki oikein. Sitten provosoitiin vinoilla heitoilla koira tekemään virheitä. Näihin vaan sopivasti apuja ja ennenkaikkea toistoja, josko se sillä ymmärtäisi. Seuraamista tehtiin palkasta luopumisena lyhyinä pätkinä. Oli onnistunutta. Lopuksi vielä eteenmeno ruokakupille. Kontaktin pitäminen seuruussa tai ihan vaan perusasennossa oli yllättävän vaikeaa. Huomauttelut ei toimineet, mutta koiran jäähylle laitto toimi. Rinna sai vielä tehdä paikkamakuun ampumisten ajan.

Tiistaina jatkettiin sitä samaa eli esteiden erottelua Luukissa. Rinna teki myös vähän seuraamista ja makasi paukkujen ajan. Jäljet vanheni tottistelun ajan. Rinna pääsi pitkästä aikaa tekemään metsäjälkeä. Viime aikoina se on jäljestellyt pellolla. Niistä lisää jossain toisessa postauksessa. Olin toivonut Inkalta pitkää jälkeä ja sen Rinna sai, pituutta oli n. 2 km. Jälki ehti vanheta pari tuntia ennen ajamista ja hämärä alkoia laskeutumaan jälkeä ajaessa. Jälki oli vaikea ja sitä ajettiin toista tuntia. Loppuosa jo pimeässä. Jo heti janalla marjastajat oli sotkeneet jäljen. Rinna nosti oikein, mutta sitten se tarkasteli pitkään muita jälkiä, ennen kuin lähti oikeaa takaperin kääntyäkseen nostokohdassa jälleen oikeaan suuntaan. Koko jälki oli enempi vähempi tarkatelua. Harhajälkiä oli varmasti paljon, mutta taisi osa tarkasteluista mennä koiran epävarmuuden ja väsymysen piikkiin. Melkein loppuun asti päästiin jälkeä. Ennen vikaa keppiä koira lähti sen verran harhailemaan, että otin siltä liinan pois. Siltikään se ei lopettanut vaan jatkoi jäljen selvittämistä. Karjaisusta se olisi varmaan lopettanut, mutta tavallista puheääntä se ei kuunnellut. Meni vissiin johonkin psykoosiin :p Keppi-ilmaisut oli hyviä. Ne on paljolti parantuneet peltojälkitreenien myötä.

DOT sai kuunnella paukkuja syödessään sekä maanantaina että tiistaina. Maanantaina se säpsähteli paukuista, tiistaina vähempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti