keskiviikko 19. elokuuta 2009

Tokoiluja


 


Tiistaina tokoiltiin tolleriseurassa Tulliniemessä nurmikkopohjalla. Uusi paikka ja koiralla oli kierrokset kaakossa…


 


Ensimmäisenä ruutuja. Lainasin sinisiä ämpäreitä ruutumerkeiksi. Aluksi alustalla ja sitten ilman sitä. Alustan kanssa ruudut oli ihan ok, mutta alusta upposi vaan vähän liiankin hyvin nurmikkoon. Sa joutui etsimään lätkää ja kauempaa lähettäessä mullakin oli vaikeaa nähdä onko koira alustalla vaiko vain sinne päin. Jonkin kerran koiruus tarjosi myös hipaisuja. Otettiin siis ilman alustaakin. Ne oli hyviä, Sa meni vauhdilla ruutuun, sain pysäytettyä oikeaan kohtaan ja maahankin Sa putosi hyvin. Loppukaaviot otettiin erikseen. Vasempaan päin Saran jarrut ei alkuun toimineet ja oikeaan päin se kiersi ekalla edestä. Otettiin sitten molemmista suunnista paikaltaan kutsuen, sitten hitaassa vauhdissa ja lopulta päästiin normaaliinkin tahtiin. Takaapäin tuloa muistuttelin namikädellä ohjaamalla. Näihin siis lisää treeniä!


 


Kaukoista tehtiin m-i-, i-m-, m-s- ja i-s-vaihtoja 5-10 metristä käskyttäen. Pidin kunnon välit käskyjen välissä. S-m-vaihtoa tehtiin parista metristä. Kaikki vaihdot oli puhtaita. Pitäisi alkaa työstämään s-i-vaihtoa, jotta pääsisi tekemään kunnon sarjojakin.


 


Ketjutin muutaman liikkeen putkeen. Ensimmäisenä luoksetulo suoraan sivulle, sitten seuraamista ja paljon askelsiirtymiä sekä liikkeestä istuminen. Ennen superpalkkausta vielä metallinouto. Luoksetulo oli mahtava. Sa juoksi täyttä vauhtia ja jarrutti vasta viime tipassa. Seuraamisissa kontakti pysyi koko ajan, mutta koiruus myös edisti koko ajan (mulla oli oikessa taskussa noutokapula tyrkyllä...), perusasennot oli kuitenkin kunnossa. Ensimmäisissä askelsiirtymissä Sa liikkui pomppien ja äännätelikin, toistoja kertyessä muuttui paremmaksi. Liikkeestä istuminen oli hyvä. Metallinoutoja tehtiin kaksi, sillä ekalla kerralla tuodessaan Sarpsaan iski kutka ja koiruus pudotti kapulan rapsuttelun ajaksi. En halunnut palkata sellaisesta suorituksesta, joten otettiin nouto vielä toiseen kertaan. Nyt sujui hyvin.


 


Parin minuutin paikallaanmakuu tehtiin yhden tollerin kera. Tolleri sai maahanmenokäskyn ensin, Sara vasta sitten. Kävelin kauas puskan taakse piiloon. Saralle oli aiemmin vaikeaa (nousi istumaan), jos kävelin kauas vieraammassa paikassa, mutta nykyään kuten ei nytkään tuo ei tuottanut ongelmaa. Sivulle Sa nousi vasta toisella käskyllä, näitäkin voisi enemmän tehdä.


 


Lopuksi vielä tunnaria koemaisesti. Ekalla kerralla Sa ryntäsi kapuloille, aloitti haistelut keskeltä, eteni oikeaan, kääntyi päässä ja haisteli loputkin. Nosti ensin oman viereisen ja sitten vaihtoi omaan. Pureskeli tullessaan. Toisella kerralla siirrettiin rivi lähemmäs, parin metrin päähän. Sa haisteli samassa järjestyksessä. Maisteli (ei kuitenkaan nostanut) väärää, mutta toi oman. Kummastakin suorituksesta palkkasin vain kehuin. Otin vielä pitotreeniä ja koira alkoi pitämään kapulaankin nätimmin. Lisää siis pitotreeniä ja muutenkin vahvistaa oikeaa suoritustapaa.


 


--


 


Keskiviikkona oli HSKP:n tokotreenit. Ohjelmassa oli tällä kertaa ensimmäisenä kaukot. Annoin kaikki käskyt ihan koiran edestä. Muuten ihan kivoja, mutta Sa on alkanut ennakoimaan s-m-vaihtoa ja tarjoaa sitä hanakasti (seisomisia se ei enää juurikaan ennakoi). Seuraavana otettiin luoksetulo pysäytyksillä. Sa pysähtyi seisomaan vasta toisella käskyllä! Koiruus ei reagoinut mitenkään ensimmäiseen käsimerkkiin, se ei yhtään hiljentänyt. Annoin sitten sekä käsimerkin että sanallisen käskyn yhtä aikaa, jolloin sain koiran pysähtymään kerralla. Maahanmenoa ei edes yritetty.


 


Paikallaanolo tehtiin ryhmänä. Saralla oli tällä kertaa makuu vuorossa. Koiruus toimi vain omilla käskyillä ja pysyi hyvin maassa sen pariminuuttisen, jonka olin piilossa. Sivulle nousi ekalla. Lopuksi heiteltiin vielä metallikapulaa. Otin noutoa kokonaisena ja osina: palkkasin vauhdista ja otettiin erikseen pitoa.


 


Jäi sen verran vaivaamaan nuo luoksetulon pysäytykset, että poikettiin kotimatkalla vielä lähiparkkille. Otettiin ekana lyhyeltä matkalta seisomaanpysäytys. Ei ongelmia, pysähtyi pelkällä käsimerkillä. Sama toistui myös pidemmältä matkalta. Sitten maahanmenoihin. Sa tarjosi niihin seisomista. Tehtiin taas ensin lyhyeltä matkalta ja saatiin toimimaan. Loppuun vielä molemmat pysäytykset samaan luoksetuloon. Nyt molemmat toimi.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti