torstai 13. toukokuuta 2010

Tokon valmennusrenkaan koulutuspäivä


Tänään vietettiin koko päivä tokon valmennusrengaslaisten pitämässä koulutuspäivässä, joka pidettiin Keravan Koiraharrastajien kentällä. Alkuteorian jälkeen koirakot jaettiin 3-4 koirakon ryhmiin (meidän ryhmässä 3 koirakkoa) neljälle eri pisteelle, joissa aikaa oli käytettävänä tunti/piste. Ekalla pisteellä oli kouluttajina Elina Niemi ja Marjatta Tuikkanen. Saralle valitsin liikkeeksi luoksetulon ja siinä etenkin maahanmenon. Koirahan reagoi käksyyn heti, mutta maahanmeno on silti pitkä. Ohjeeksi saatiin yksinkertaisesti vain vaatia koiralta parempaa suoritusta. Jos pysähtyminen menee pitkäksi koiralle kerrotaan, ettei suoritus ollut hyvä ja korjataan koiran paikkaa taaksepäin. Tätä nyt ehdottomasti kokeillaan. Koiraa voi auttaa siirtymällä koiraa kohden ja suuntaamalla oman liikkeen alaspäin. Lisäksi voi käskyttää uudestaan nopeampaan maahanmenoon.


Toisella pisteellä (kouluttajat Jessica Svanljung ja Katariina Kainulainen) Saran kanssa tehtiin merkkiä ja ruutua sekä erikseen että yhdessä. Ensin koiruus ei oikein tiennyt mitä tehdään (erilainen merkki) ja se juoksi parilla ekalla lähetyksellä vain eteenpäin kunnes kääntyi takaisin ja huomasi merkin ja kosketusalusta. Merkistä pitää nyt ehdottomasti alkaa jo häivyttämään alustaa pois. Sen koira jo osaa. Ongelmaksi onkin muodostunut se, että ilman alustaa Sa herkästi länttää etutassunsa merkille. Pitää vaan olla sitten itse tarpeeksi nopea, ettei koira ehdi koskea merkkiin. Merkki yhdistettynä ruutuun ei toimi vielä. Koira tarvii apuja. Nytkin Sa juoksi ruutuun vasta näytön jälkeen. Koiraa voi auttaa sijoittumalla itse merkin ja ruudun väliin. Pelkkää ruutua tehdessä Sa meni ruudussa suoraan maahan. Vasta kolmas kerta toden sanoi ja sain palkattua koiran seisahtumisesta. Yllärinä tuli myös se, että Sa nykii ruudussa (kertaalleen nousi jopa seisomaan!) liikkurin käskyttäessä seuraamisessa. Näitä sitten tehtiinkin ja saatiin aikaiseksi nykimätön koira.


Kolmannella pisteellä (kouluttajat Mari Leiviskä ja Angelica Leiman) tehtiin seuraamista. Seuraamisessa keskityttiin etenkin käännöksiin sekä normaalissa käynnissä että juoksussa. Vikaa on enempi ohjaajassa kuin koirassa, mutta ohjaajaa voisi auttaa vinkaaminen koiralle tulevasta käännöksestä. Se voisi olla pieni hidastaminen, pään kääntäminen tai tietty askeltaminen, joista viimeisin voi olla hankalin. Kokeiltiinkin pään kääntöä ja parin kokeilun jälkeen koira alkoi selkeästi reagoimaan jo siihen. Eli siis seuraaminen käännöksineen on kaiken kaikkiaan hyvää ja se vika on ohjaajan korvien välissä. Tosin juoksuseuruussa täyskäännöksen voisi tehdä aavistuksen hitaammin, jotta koira ehtii paremmin mukaan. Tehtiin myös seuruupätkää, jonka loppuun käännös ja liike seis. Vasemmalle koira osaa ja oikeallekin se kovasti jo yrittää. Liian edessä olevat perusasennot alkaa olla harvinaisia. Otettiin alkelsiirtymätkin kaikkiin suuntiin. Niissä Sarps loisti osaamisellaan, ei se yleensä ole niin hyvä ;) Askeleet oikeaan on yleensäkin kyllä hyviä, mutta nyt askeleissa vasempaankin koiran oli tiiviisti mukana ja peruutuksissa se peruutti suoraan. Askeleita taaksepäin on kyllä treenattu ja vasemmallekin on taas viime aikoina imuteltu enempi. Otettiin vielä kaukoja ja niihin ohjeistukseksi yksinkertaisesti treenata vaan lisää. Valmiithan ne ei ole ainakaan s-i-vaihdon suhteen. Sivulta suorempiin maahanmenoihin saatiin vinkiksi ottaa perusasentoa näissä vähän taaksepäin, jolloin koira menee makuuasentoon suoraan. Sa alkoikin tätä jo ennakoimaan, kun liikuin hieman eteenpäin koira läjähti maahan. Ennakointiin pitää puuttua.


Neljännellä pisteellä (kouluttajat Sirke Viitanen ja Oili Huotari) tehtiin alkuun paikallaanolot koko ryhmän voimin. Ensin kaksiminuuttinen istuminen, jossa kävin kerran välipalkkaamassa. En ollut ihan mukana aloituksessa ja jätin koiran kiireellä sillä seurauksella, että koira tuli vähän mukana ennen kui jäi... Paikallaanolon aikana se liikutti pari kertaa etutassujaan, muuten istuminen oli priimaa. Makuu tehtiin evl:n tapaan häirittynä. Häiriöstä Sa ei välittänyt, mutta muuten oli hieman rauhaton, mikä on kyllä tiedossa. Nyt pitäisi alkaa nostamaan kriteereitä, ei riitä että koira pysyy paikoillaan, sen pitää myös keskittyä. Jatketaaan siis edelleen makuuta, jossa vaadin kontaktia ja käytetään etu- tai takapalkkaa. Käskytykset tehtiin erikseen ja Sa toimi vain omilla käskyillään. Sitten kisanomainen tunnari, joka sujui loistavasti. Viikon aikana ollaan tehty tunnaria muutamaan kertaa lenkin varrella niityllä ja metsikössä. Niissä on ollut n. 20 kapulaa ja koiran tehdessä töitä olen painostanut vielä kumartumalla koiran ylle. Taisi pieni tunnarikuuri toimia siis. Koiraa voi myös muistuttaa rauhallisesta työskentelystä sanomalla sen nimen ja käskyn uudestaan koiran päästessä kapuloille. Puhetta oli myös koiran otteesta kapulaan (Sa saattaa pyöritellä kapulaa luovutusasentoon tullessaan). Nyt opetellaan erillisestä käskystä pito, jotta voin tarvittaessa korjata koiraa. Voin myös koskea kevyesti leukaan (liikkeessä). Kokeessahan koiran pitää laskea virettään tunnaria varten. Treeniin kannattaakin ottaa korkeampaa virettä vaativia tehtäviä ennen tunnaria. Eli vaikka hypyn tai kierron kautta koiran voi lähettää vauhdista kapuloille. Loppuun otettiin vielä hyppynouto metallikapulalla. Valkkasin isoimman kapulan ja koira teki tehtävänsä hyvin. Puhuttiin kyllä tuosta kalisuttamisongelmasta, josta siis päästiin eroon kapulan vaihdolla isompaan. Siihen voisi myös kokeilla korkeavireistä hommaa kapula suussa. Eli tehdään vaikka putkea metallikapula suussa :D


Muita vinkkejä:  • Seuraamisen opettelussa ensin namilla imuttaminen. Seuraavaksi sormikosketus, josta palkkaus toisesta kädestä kehun jälkeen. Sitten siirrytään kainalopalkkaan (jossa edelleen kehu ensin).

  • Paikallaanolon opettamisessa kuppipalkka ohjaajan jalkojen väliin. Piilossa olossa koiran katse piiloon (keskittyy).

  • Ruudussa ja ohjatussa oma sijoittuminen koiran apuna alussa.

  • Idarin jäävissä koira kannattaa opettaa katsomaan oikeaan.


Pitkästä ja kuumasta päivästä huolimatta Sas jaksoi ongelmitta. Kotona kylläkin pää kopsahti lattiaan aika nopeaan ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti