sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Korri-tokot


HAU tarjosi Korrien tokokoulutusta. Pääsin molempien koirien kanssa Riitan ryhmään. Päälimmäiseksi jäi mieleen se, että mun kriteerit on välillä liiankin tiukat ja voisin höllentää välillä :p


Ekalla kierroksella valitsin SARALLE luoksetulon maahanpysäytyksen. Saralle ei tokikaan ole mahdollista rakentaa niin hyvää pysäytystä kuin haluaisin sen olevan, mutta hieman voisi suoritusta parantaa. Käytettiin nyt takapalkkaajaa, joka on koiran takana ja palkkaa koiran. Palkka saisi tulla jo samaan aikaan maahanmenokäskyn kanssa. Näin saatiin jo aavistuksen parempia pysäytyksiä. Jatketaan näillä.


Toisella kierroksella käytiin alkuun läpi kaukoja. Sen takapainotteisuuden seisomisessa voisi opettaa tapahtumaan käskyllä, jolloin sitä voisi käyttä kokeissakin. M-s-vaihtoo voisi opettaa koiran ottamaan etutassuilla askeleen taaksepäin. Näytin miten olen hyödyntänyt näissä Saran oravatemppuja ja se on kuulemma hyvä. Voisin vaihtaa oravakäskyn vaihtokäskyksikin.


Sitten katsastettiin zetaa, jossa ongelmana on istumisen ja seisominen vinous (ohjaajasta poispäin). Näissä jatketaan etupalkan käyttöä ja kokeissa voisin linjata oman liikkeeni siten, että koiran asento näyttää suoralta. Linjaaminen pitää tehdä niin pienesti, ettei tuomari huomaa. Liikkeestä maahanmenot voisi olla nopsempia mun mielestä. Niihin vain treeniä, jossa annan suuremmat avut ja palkkaan joko namilla tai lelulla maahan. Haluan opetella haukuttamisen salat. RINNA olkoon koekaniinini. Saan Rinnan helposti haukkumaan liikkumalla sen kanssa edestakaisin. Parempaa haukku kuitenkin on, kun kävellään agilityssä lähtöpaikalle. Nyt laitettiin yksi este pystyyn ja saatiin hyvä tasainen aktiivinen haukku. Alan nyt yhdistämään hakkumiseen käskyä (olkoon se "Hauku") ja pyrin vähäntään apuja tässä. Tavoite olisi, että koira haukkuu aktiivisesti käskystä minun ollessa passiivinen. Haukun laadulle tulee olla kriteerit ja ennen kaikkea sille milloin haukutaan. Kun haukuttaminen onnistuu käskystä pääsen hyödyntämään sitä.


Katsastettiin myös Rinnan seuraamista. Päivä oli lämmin ja tässä näkyi koiran reagointi siihen. Koira kulki kyllä mukana, mutta huonolla asenteella. Puretin koiralla lelua ja saatiin parempaa aikaiseksi. Suurimpana ongelmana oli kontaktin puute. Rinnallehan ei ole opetettu varsinaisesti kontaktia, vaan se on itse sitä tarjonnut. Nyt siis opetan ensin koiran pitämään kontaktia käskystä ja sitten alan vaatimaan sitä. Niimpä. Puhuttiin myös Rinnan ongelmasta seuruussa. Eli useinmiten koirassa on liikaa virtaa. Se edistää, poikittaa jne., mutta pitää kontaktin. Välillä, kuten tänään, se on vaan sunnuntaikävelyllä. Silloin se seuruupaikka on aika ideaali, mutta kontakti tippuilee. Olisi helpompi korjata seuraamista, jos ongelmat ei vaihtelisi päivän mukaan. Mutta tähän ei ole muuta keinoa kuin treenata enempi.
Toisen kierros aloitettiin tasamaanoudolla. Siinä mun mielestä ongelmana on paluuvauhti, joka ei ole yhtä menevää kuin menovauhti. Paluuvauhtikin on kuulemma kuitenkin ihan riittävä. Mennessä Rin juoksee saaliille pitkällä laukalla ja tullessa kapulan kanssa sen laukka on kootumpaa. Siinä ero. Kapulan saalistamiseen ja palautusvauhtiin olen käyttänyt samaa ratkaisua eli vauhdista palkkaamista. Jatketaan sillä. Suurin ongelma Rinnan noudossa on kuulemma se, että koira törmää palautuksessa. Eihän se edes tällä kertaa törmännyt :p Eli eteenpäin on päästy pahimmista törmäämisistä. Jatketaan samalla tavalla eli korjaan eteentuloa pääasiassa ilman kapulaa ja näissä pidän jalat koukussa. Voisin palkata koiraa myös heittämällä palloa sen yli. Kyselin myös vinkkiä, miten saisin koiran pitämään kapulaa pää pystymmässä. Mutta Rin ei ole rotikka eikä sillä ole niskalihaksia pitää parin kilon kapulaa siten. Ei voi vaatia mahdottomia.

Tehtiin vielä tunnaria liikkuroituna. Rinna oli sopivalla tuulella siihen. Se haisteli nätisti kapulat ja nosti oman. Palkkasin vauhdista. Tunnarin palautuksissa on kummallinen ongelma eli koira pureskelee kapulaa. Jos laitain kapulan koiran suuhun, se ei pureskele sitä liikkeessäkään. Mutta jos se nostaa kapulan maasta, niin sitten pureskelua tapahtuu. Tähän saatiin joskus aiemminkin saatu vinkki, jonka olen jo unohtanut. Eli koiran fokus keskitetään muualle esimerkiksi namin avulla. Toimi taaskin. Hyppyytin Rinnaa vielä hypyllä. Tehtiin avoa. Alkuun piti muistuttaa miten istuminen tapahtuikaan, mutta sitten tuli hyviä toistoja.
Kuvat Tiia Hämäläinen. Kiitos taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti